2017-03-01

#1383: Bublifuk 5: Na zdar robotům - 85 %

Bublifuk 5: Na zdar robotům
Vydalo nakladatelství Triton v roce 2017. Vydání má 36 stran a prodává se v plné ceně za 55 Kč.

Scénář a text: Bára Buchalová, Kimea, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský
Kresba: Luděk Bárta, Bára Buchalová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

Dostal se mezi nás už v pořadí pátý "Bublifuk", což je paráda, protože to vypadá, že je o revue zájem. A to je jen dobře. Ať se dál prodává, protože se zde objevují komiksy, které jsou prostě dobré a které si děti zaslouží. Hned první pohled na páté číslo zaujme - obálka je parádní. Tmavá na první pohled nevypadá dětsky, ale díky Pípovi a Půpovi je to oživeno. Roboti vás zdraví a vy se rovnou můžete pustit do čtení. Jako už tradičně na vás jako první komiks čeká "Fernando a Stella", kteří předbíhají dobu tentokrát tím, že sestavují létající stroj. Příběh je napínavý, celkem kaskadérský, takže to doma nezkoušejte, a raději zkuste vyrobit létající stroj, který Fernando a Stella navrhují na konci. Tahle dvojka nezklamala.

Co zklamalo, to je "Zelený vlk", který mi v tomhle pátém dílu přišel prostě divný. Divná zápletka, celkově divný průběh. Já nemám nic proti fantazii, naopak, ale mám také rád dobrý příběh. Ten jsem tady ale nenašel. Vlastně to vyznívá jako takový zvláštní hero origin. Ale ještě před "Zeleným vlkem" je první novinka, která se v revue "Bublifuk 5: Na zdar robotům" objevila. Tou novinkou je jednostránkový komiks "Vynálezce Alva", tentokrát "Na nákupech". Klára, Jirka a Luděk jsou zde klasicky vtipní a nadále využívají Alvovy vynálezy k humorným situacím. Pokud se vám Alva líbí, tak si můžete přečíst jeho první knihu "Vynálezce Alva" anebo pokračování, které právě vychází.

"Píp a Půp" se tentokrát pouštějí do robotího breakdance, a i když to vypadá na taneční vystoupení, tak je to ve skutečnosti detektivní případ, protože někdo ve škole ukradl originály Asimovových zákonů robotiky. Asi by se mi líbilo, kdyby to bylo celkově lépe strukturované, vyšetření je takové náhodné, ale má to zápletku a je to pořád zábavné, navíc zase jsem měl pocit, že ta robotika a technika celkově jsou využity k velmi dobrým vtípkům. Ale to už nás čeká další novinka, také detektivní, která se jmenuje "Agenti Tajné dvojky" - píše Klára Smolíková a kreslí Viktor Svoboda. I když je to jen dvojstránka, skutečně tu máme detektivní příběh, kdy je navíc na čtenáři, aby podle různých náznaků vyřešil, kdo je "vrahem". Tedy ne přímo vrahem, ale pachatelem. Řešení tu navíc najdete, takže si můžete ověřit, jak jste dobří detektivové. Tahle novinka mě nadchla.

Skvěle pak pokračují i další stálice "Bublifuku", kterými jsou "Tři mušketýři" Petra Kopla a "Hilfréd Hubertus Babočka" Tomáše Kučerovského. Obojí je zábavné, i když každé po svém, obojí má dobrou pointu a vy tak máte pocit, že to nejlepší je zase ve druhé polovině sešitu. Tentokrát musím říct, že mě docela bavili i "Piráti na suchu", kteří mi zatím k srdci moc nepřirostli. "PRAkomiksy" jsou tentokrát v úplném závěru a na obálce pak nechybí ani "Knihomol Bubu", u něhož se Báře daří držet jeho zajímavou poetiku, která těží z krásy knih. Vlastně je to vždycky taková dobrá tečka k příběhům. Celkově hodnotím "Bublifuk 5: Na zdar robotům" velmi dobře, kde jediné, co mě opravdu zklamalo, je "Zelený vlk", ale novinky to zase vylepšily.  Nezbývá než se těšit na šesté číslo, které určitě bude minimálně takhle dobré. Všem autorům patří můj obdiv, největší pak Kláře Smolíkové, že se jí daří zvládat revue skvěle nejen autorsky, ale i editorsky.

Žádné komentáře:

Okomentovat