2017-05-05

#1430: Skalpy 6: Hlodání - 85 %

Skalpy 6: Hlodání (Scalped: The Gnawing)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 30 až 34 v sérii "Scalped" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2009. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 379 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra

Asi jsem byl na čtení knihy "Skalpy 6: Hlodání" moc přemotivovaný, protože jsem čekal, že mě to odrovná stejně jako předchozí kniha "Skalpy 5: Úplně sám". To se ale překvapivě nestalo. Já nebudu tvrdit, že kniha "Skalpy 6: Hlodání" je špatná, to ani omylem, ale prostě jsem po nadšených reakcích očekával, že to bude stejně dechberoucí jako kniha předchozí. A "Skalpy 6: Hlodání" je dobrá kniha, ale prostě mě to neusadilo tolik, jak jsem doufal. Aaronovi se ale musí nechat, že jakmile se do jeho tvorby začtete, nechcete knihu odložit, dokud nebudete na konci. Tohle platí i pro "Skalpy 6: Hlodání", kdy se tak snadno čte, že budete pokračovat od panelu k panelu, dokud nebudete vědět, jak to celé skončí.

Zlý kůň na tom není moc dobře. Hlavně proto, že fetuje. Ale také proto, že se na něj chystá pohroma. Rudá Vrána ví o tom, že je mezi jeho lidmi špeh, že je tam někdo, kdo ve skutečnosti pracuje pro FBI. Dashiellovi se stáhnou půlky, ale rozhodně se nenechá zastrašit. Není nic, co by nespravilo jedno zvracení. A jede se dál. Stačí se párkrát setkat s kámošema s FBI - tady jsem si říkal, jak by to Daschiell zvládl bez toho, aby si ho někdo všiml, ale budiž - a nápad je na cestě. Ale ne, není to tak jednoduché, jak to vypadá. Knize "Skalpy 6: Hlodání" se rozhodně může nechat, že je promyšlená a že Aaron neslevil ze svých standardů. Většina nitek, které se zde vinou, jsou také spojeny do jednoho pletence, samozřejmě kromě těch, které jedou dál a s jejichž vyřešením počítáte pro další díly.

Výhodou knihy je, že i když se vyloženě neposouvá hlavní linie, tedy Dashiellova role v rezervaci a jeho snaha dostat Vránu za katr, tak je zde pořád něco. A je to zajímavé. Tentokrát se Vrána dostane do sporu s gangem, který mu hodně přispěl na to, aby byl tam, kde byl. Je jasné, že hrozí válka. Dokáže tohle velká Rudá Vrána přežít? Finále je v konečném důsledku mnohem zajímavější, než by se na první pohled zdálo. Stejně tak jsou zde scény, které vypadají celkem obyčejně, ale dovedou vás vytrhnout pointou, kterou nečekáte. Tohle úplně neplatí o linii Dashiella a jeho milenky, kde vám ten zásadní panel došel už celkem brzy. To však vůbec nevadí, protože to je jen součást příběhu, součást, která ovlivní další dění a vy se jen můžete domýšlet jak.

"Skalpy 6: Hlodání" vás nakonec posunou pěkně kupředu a ještě dění zamotají. Kdo je vlastně hajzl? Kdo má jaký plán? Nebudete vědět. A to je dobře, protože pořád ještě zbývají čtyři knihy, které jsou před námi a které nás jistě naplní podobným úžasem a strhujícím vyprávěním, jako se to dařilo dosavadním knihám. Ano, šestý díl mě tolik neohromil, ale možná je to opravdu přehnanými očekáváními. Anebo i tím, že mám pocit, že ta část s gangem, ač je velmi dobrá, vlastně nic moc nikam neposunula a byla moc roztahaná. Naštěstí měl Aaron i tak dost co vyprávět. Jeho vztahová dramata jsou skvělá. Jako kdyby v rezervaci neexistovala láska. Je to děsivé, ale přitom nesmírně silné.

Žádné komentáře:

Okomentovat