2017-05-09

#1432: Polda a Olda 3: Kreslené příběhy z let 1987-1994 - 90 %

Polda a Olda 3: Kreslené příběhy z let 1987-1994
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Chvojka a Stanislav Havelka
Kresba: Jaroslav Malák

Knihy "Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981" a "Polda a Olda 2: Kreslené příběhy z let 1981-1987" doplňuje "Polda a Olda 3: Kreslené příběhy z let 1987-1994" a tím se nám uzavírá celá trilogie, která samozřejmě původně jako trilogie myšlena vůbec nebyla, protože seriál "Polda a Olda" vycházel ve "Čtyřlístku" samozřejmě původně na pokračování. Albatros se ale rozhodl, že chce celý seriál znovu vydat a představit ho tak v pořádné formě i současnému čtenáři, ať už dětskému, jemuž je primárně určen, anebo dospělému, který jím nejspíš nepohrdne, protože i když jsou "Polda a Olda" určeni hlavně dětem, jedná se o seriál nápaditý, který ani u poslední části sebraných spisů neztrácí dech a stále vás tahle dvojka bude bavit.

Vysledovat nějakou linii, která by se vinula touto třetí sbírkou, není úplně jednoduché, protože je vidět, že scenáristé prostě popustili uzdu fantazii, a najdete zde příběhy, které jsou na jednu stranu celkem civilní - samozřejmě jen do té míry, jak to jde, když máte v hlavní dvojici trpaslíka - ale na druhou stranu jsou tu příběhy fantaskní, které s těmi civilnějšími velmi příjemně kontrastují. Takže na jednu stranu je tu příběh o tom, jak jede Olda s rodiči na dovolenou - mimochodem příjemná ukázka, jak je možné propašovat lehkou společenskou kritiku i do dětského komiksu - a pak je zde příběh o tom, jak se Olda náhodou stane tím princem, který políbí a probudí Šípkovou Růženku. Ač diametrálně odlišné, komiksy v jedné sbírce fungují dobře a nijak se netřískají.

Právě pohádkovou linii je možné vysledovat jako jednu z těch stěžejnějších, na kterou se tvůrci zaměřili ve třetí částí svého seriálu, který vycházel krásných dvacet let, což je jen ukázka toho, že když je něco dobré, může to vydržet dlouho. A hlavně to může bavit. Ta pohádková rovina se projevuje tím, že tvůrci přímo vyprávějí klasické pohádky z nového pohledu tak, aby to pasovalo do jejich seriálu a do jejich stylu vyprávění, takže kromě Růženky dojde třeba i na Karkulku nebo Perníkovou chaloupku, ale fantaskní rovina se projevuje i v tom, že Polda a Olda více používají kouzelnou knihu, kdy hlavně Skřeťák, v podstatě zlé Poldovo dvojče, se objevuje častěji, což je jednoduše dáno negativně zábavným potenciálem jeho charakteru.

"Polda a Olda 3: Kreslené příběhy z let 1987-1994" nezklamou a hlavně si díky této knize můžete zkompletovat celou sbírku příběhů s touhle zábavnou a trochu i ikonickou dvojicí. Olda je v podstatě archetypem kluka, který se utíká do fantazie, aby zde prožíval různá dobrodružství, ať už bereme postavu Poldy jako skutečnou nebo třeba jako imaginárního kamaráda. Podobný archetyp je možné nalézt často a v Malákově tvorbě není jen v tomto komiksu. Český komiks pro děti má v České republice a samozřejmě ještě dříve v Československu dlouhou tradici a kniha "Polda a Olda 3: Kreslené příběhy z let 1987-1994" jen dokazuje, že to není jen tradice kvantitativní, ale i kvalitativní. Takový komiks si vaše děti zaslouží. A nejen vaše děti.

Komiks "Polda a Olda 3: Kreslené příběhy z let 1987-1994" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981"
"Polda a Olda 2: Kreslené příběhy z let 1981-1987"

Žádné komentáře:

Okomentovat