2017-02-28

#1382: Vychází druhý závěrečný díl komiksové Knihy hřbitovní!

Čeští čtenáři budou mít konečně před sebou celý, téměř čtyř set stránkový grafický román. 

Příběh chlapce vychovávaného po rodinné tragédii přízračnými obyvateli hřbitova odkazuje názvem i dějem ke "Knihám džunglí" Rudyarda Kiplinga. V knize Neila Gaimana se však průvodci tajuplným světem stali upír Silas a náhradní rodinou umrlci. 

V právě vycházející druhé části komiksu se po jedenácti letech hřbitovních dobrodružství snaží chlapec pojmenovaný svými opatrovníky Nikdo poznat i lidský svět. A poznat také vraha své rodiny a obrátit role. Stát se z oběti lovcem.

Dospělí čtenáři oceňují to, že legendární příběh v hororovém pojetí je i výtvarným zážitkem. Stejně jako v první knize se setkáme s řadou renomovaných výtvarníků, kteří osobitě pojednávají jednotlivé kapitoly a přitom udržují titul kompaktní. Mladší čtenáři se zase snadno identifikují se vzpourou proti vychovatelům, pocitem jinakosti i snahou někam patřit. Stejně jako Nik(do) se konfrontují se světem adolescentů, který si ve své krutosti často nezadá s nástrahami neživých.

Za knižní předlohu komiksu dostal Gaiman řadu cen v kategorii dětské literatury (Carnegie Medal, Newbery Medal, cenu Hugo za nejlepší povídku Science Fiction a cenu magazínu Locus).

Komiksová adaptace "Knihy hřbitovní" do podoby obrazové novely je do dvou svazků rozdělena kvůli svému rozsahu. "První knihu hřbitovní" vydalo Comics Centrum na podzim 2016 a je dosud v prodeji.

Žádné komentáře:

Okomentovat