2015-01-30

#840: Vynálezce Alva - 60 %


Vynálezce Alva
Vydala Česká televize v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář a námět: Klára Smolíková a Jan Smolík
Kresba: Luděk Bárta


Musím říct, že na každou knihu, kterou napsala Klára Smolíková, se velmi těším. Knihy jako "Jak se staví město" nebo "Viktorka a vesmírná dobrodružství" mi ukázaly, jak moc schopná a nadá autorka to je. Dokáže děti - a nejen děti - zabavit, ale také poučit (i tohle platí pro dospělé). Byl jsem tedy v očekávání toho, co na mě vyskočí ze stránek knihy "Vynálezce Alva", což je další kniha, kterou Klára vydala v roce 2014. Ten rok byl pro ni skutečně úspěšný. Jen bych měl na začátek upozornit, že se nejedná o klasický komiks, ale beletrii, která je doplněna celkem sedmi dvoustránkovými komiksovými příběhy.

"Vynálezce Alva" je hlavní postava stejnojmenného Večerníčku, jehož bylo natočeno celkem sedm dílů, a to v roce 2010. Kniha je pak vlastně adaptací tohoto seriálu pro děti s tím, že díly se minimálně jmenují stejně. Večerníček jsem neviděl, ale musím se přiznat, že mi to až tolik nevadí. Snad jen kvůli tomu porovnání animace a prozaického textu by stálo za to ho zhlédnout. Při čtení knihy jsem měl totiž celou dobu problém s ilustracemi. Je pravda, že jsem si hodně zvykl na kresbu Honzy Smolíka, ale s kresbou Luďka Bárty jsem neměl problém jen proto, že je jiný. Ten problém je hlavně v tom, že jeho kresba mi celkově vůbec nesedla. Částečně je to pro její jednoduchost, ale především proto, že výrazně zkresluje jednotlivé tvary. Bártovi dinosauři byli skutečně příšerní.

Nemám úplně rád, když se dětem lže, což v případě takto kreslených dinosaurů platí. Je popisován stegosaurus, ale ten na obrázku jednoduše není. Je tam pouze nějaký drak, který by mohl stegosaura připomínat. Kniha je bohatě ilustrovaná a v tomhle směru je to příjemné na čtení i pro dospělého, ale jak říkám, mně kresba nesedla. To se ale nedá říct o příbězích, které byly místy docela zábavné a hlavně imaginativní, protože Alva má skutečně hlavu plnou vynálezů. A v tom je možná také menší problém. V jednotlivých příbězích totiž nejde o to, kam se příběh vyvine, ale jen o to, co Alva prostřednictvím svých vynálezů provede. Na druhou stranu, je tak dodržen klasický formát Večerníčků, kdy nešlo o vývoj, ale pouze o nápady.

Každý příběh má tak celkem jednoduchou zápletku: Sejdou se tři kamarádi: vynálezce Alva a sourozenci Denisa a Filip. Ti pak díky Alvovi prožijí různá dobrodružství, která jsou způsobena jeho vynálezy a liší se především tím, že se konají v jiném prostředí - ve městě, na horách nebo u přehrady, atp. Klára Smolíková dokazuje, že jí rozhodně fantazie nechybí, stejně jako je dobrá spisovatelka, protože některé věty jsou parádní komentáře k tomu, co se děje. Skutečně se mi líbily a je vidět, že píše pro děti, ale stejně tak si v tom něco najde i dospělý.

V konečném důsledku si tak myslím, že je "Vynálezce Alva" dobrý počin, který však nevyniká tolik jako jiná tvorba Kláry Smolíkové. Částečně je to proto, že se mi nezamlouvala kresba, což se projevilo třeba i na komiksových dvoustránkách, jež bohužel nejsou ani moc nápadité. Co se mi naopak líbilo, to byly stránky s popisem vynálezů, které k pojetí příběhu dokonale sedí. Vynálezce Alva je zajímavou postavou, jen bych byl asi raději, kdyby se nejednalo o formát krátkých příběhů, ale o nějaký příběh delší, případně epizody s návazností. Děti by ale kniha rozhodně měla zaujmout a zabavit. S těmi hrdiny se dá celkem dobře ztotožnit, i když Denisa a Filip jsou přece jen spíš takoví přicmrndávači.

Knihu "Vynálezce Alva" zakoupíte na stránkách České televize.

Žádné komentáře:

Okomentovat