2016-09-22

#1264: Gravitation: Přitažlivost 12 - 30 %

Gravitation: Přitažlivost 12 (Gravitation 12)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Gravitation 12" v roce 2002. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Konečně je to za mnou. Dočetl jsem celou sérii "Gravitation: Přitažlivost" a přežil jsem. Docela se tomu divím, protože konec série, respektive její druhá polovina, už byla pádem na hubu a jen ukázkou toho, že autorka rozhodně neměla tolik co říct, aby jí to vyšlo na skutečně kvalitní dlouhou sérii, což z tohohle nakonec vylezlo. Murakami se zmítá v tom, jak samu sebe prezentuje jako špatnou autorku. Všechno jenom proto, aby nám skutečně dokázala, že tou špatnou autorkou je. Ani konec to nezachránil, i když je pravda, že tohle se dalo podělat ještě víc. Ne, abych byl upřímný, tohle by se dalo podělat. Murakami z toho ještě vytřískala celkem snesitelný konec. Nic to nemění na tom, že už se stejně potopila tak hluboko, že už bylo na čase, aby to zabalila.

Celou dobu, co budete číst knihu "Gravitation: Přitažlivost 12" budete mít pocit, že už jste skoro na konci, ale oni vám ho furt posouvají dál. Nabalují se ještě další a další epizodky, které v podstatě nic nemění, ale které chtějí vysvětlit, že to, co se děje, je ve skutečnosti hlubší, než se nám na první pohled zdálo. No, ale ono to opravdu hlubší není a my před sebou máme jenom špatnou romanci, která má být vyřešena v jediné knize, tedy této. K tomu skutečně dojde, ale jestli je to ku prospěchu věci, to si nejsem tak jistý. Musím však Murakami přičíst k dobru, že se jí sérii skutečně podařilo uzavřít a nenechala vás na pochybách, že tady už není pořádně co říct. Nebo alespoň na první pohled to tak vypadat mohlo...

Šuiči si musí vyřešit svoje problémy s Jukim, Juki si zase musí vyřešit svoje problémy se sebou, musí se rozhodnout, kdo vlastně vyhraje v soutěži singlů, a také se musí odhalit to, kdo za vším stojí. Jaké jsou jeho motivace? Copak na tom záleží? Tohle je celkově stejně tak špatné, že ani nemá smysl motivace sledovat, i když se Murakami snaží o to, aby zde nějaké motivace byly. Je to strašně vykonstruované a už ani ta absurdita nefunguje tak, jak by měla. Pokud vůbec kdy v téhle sérii fungovala. Nutno však uznat, že Robopanda je prostě cool nápad. Už je ale konec, a to je dobře.

Murakami na konci blekotá něco o tom, že ji třeba napadne v tom pokračovat. A k tomu také došlo Jmenuje se to "Gravitation Ex" a vychází to od roku 2007, i když hodně nepravidelně a s velkými pauzami. Už to možná samo o sobě svědčí o tom, že by toho autorka měla nechat, ale ona si pořád vede svou a pořád doufá, že z toho ještě něco vytěží. Popravdě si nedovedu představit, že by tenhle příběh ještě někam pokračoval. Pořád se mi zdá naprosto neuvěřitelné, že to dotáhla až na dvanáct knih, k tomu tedy ještě dvě další jako "Gravitation Ex". Možná jen nejsem cílová skupina. Proto jsem rád, že je to za mnou a já už se k sérii nemusím vracet.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

4 komentáře:

  1. Už dle hlavního obrázku se dá říci, že ten komiks bude nic moc. Charakter držící hlavu nám krásně ukazuje, že celá série byla jedno velké utrpení. Druhý polonahý charakter nám pak ukazuje, že autorka se nebojí udělat špatnou věc o ničem.

    OdpovědětVymazat
  2. Hello! Could you please remove Maki Murakami's photo from this page please : http://www.comics-blog.cz/2016/09/1264-gravitation-pritazlivost-12-30.html? The artist does not want her photo to appear on the Internet. Thank you.

    OdpovědětVymazat