2016-05-16

#1166: H. Ch. Andersen junior 5: Můj kamarád Victor Hugo - 75 %


H. Ch. Andersen junior 5: Můj kamarád Victor Hugo (H. C. Andersen Junior: Min ven Victor)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "H. C. Andersen Junior: Min ven Victor" v roce 2016. Vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.

Scénář: Thierry Capezzone a Jan Rybka
Kresba: Thierry Capezzone

Příběh komiksu "H. Ch. Andersen junior 5: Můj kamarád Victor Hugo" začíná celkem poklidně, protože začíná s duchy legendárních spisovatelů, kteří si dávají dostaveníčko v jedné pařížské kavárně. To je také místo, které si postavy domluvily na konci předchozího dílu s názvem "H. Ch. Andersen junior 4: Mnichovo tajemství". Důvod tohoto setkání? Hans Christian Andersen má vyprávět, jak to tenkrát bylo, když se poprvé setkal s Victorem Hugem. Dobře, ono to tak vůbec nebylo, ale dva spisovatelé se skutečně setkali, a ne jednou, jak uvádí i dovětek v této knize, který pochází z knihy "Pohádka mého života", což je Andersenova autobiografie, v níž vzpomíná na svůj život a právě na setkání s Hugem, k němuž rozhodně nedošlo, když byl Andersen ještě malý chlapec.

Jenže v sérii "H. Ch. Andersen junior" vůbec nejde o to, aby prezentovala události tak, jak se skutečně staly. Tohle je série, která se zaměřuje na fantazii a na její místo v životě člověka, ať už je spisovatelem, či nikoli. Kniha "H. Ch. Andersen junior 5: Můj kamarád Victor Hugo" ukazuje právě sílu představivosti a toho, jak může zasáhnout do lidského života, jaký je její význam, jak dokáže rozdělovat i sbližovat. Andersen jako dítě přichází do Paříže nedobrovolně, protože byl z Dánska unesen jako potenciální rekrut Napoleonovy armády. Jak se ale v Paříži ukázalo, v osmi letech je přece jen trochu malý na to, aby pomáhal v dobyvačných válkách. A tak je místo toho bez pomoci ponechán svému osudu v neznámém městě.

Právě zde potkává Huga a další společníky, které budete velmi dobře znát. Jména jako Cosette, Gavroche, Esmeralda nebo Quasimodo nejsou známá jen vyvoleným, ale v podstatě každému, kdo se trochu zajímá o literaturu, film nebo i muzikál. Thierry Capezzone si tak hraje nejen s Andersenovým životem a jeho postavami, ale využívá i postavy dalších autorů, protože nedojde jen na Huga, komiks vzdává - doslovně i obrazně - hold autorům, jako jsou - nebo vlastně byli - René Goscinny a André Franquin, kteří v komiksu přímo vystupují a na jejichž školu Capezzoneho kresba odkazuje. Tohle je evropský komiks se vším všudy, protože chápe svoje kořeny, staví na nich a využívá je k zajímavým situacím.

Přitom je Capezzone pořád moderní a svůj. Ano, využívá příběhy starých autorů, vypráví je ale vlastním způsobem a po svém. Vytváří tak naprosto nový, fantazijní svět, který je doprovázen jeho jistou, karikující kresbou, která se vyžívá v příjemných barvách, jež většinou na jednotlivých stránkách, respektive scénách zapadají do určitého spektra. Někdy převládá modrá, někdy fialová, většinou hnědá. Knihu "H. Ch. Andersen junior 5: Můj kamarád Victor Hugo" považuji za nejpovedenější v sérii a jsem rád, že celou sérii nakladatelství Grada vydalo. O autorech toho moc nezjistíte, ale pobavíte se a třeba vás jedna narážka trkne, abyste si o někom z vystupujících zjistili více. A pak bude ten komiks ještě o něco zajímavější.

Komiks "H. Ch. Andersen junior 5: Můj kamarád Victor Hugo" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Grada.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"H. Ch. Andersen junior 1: Kouzelný klobouk"
"H. Ch. Andersen junior 2: Ukrytý rukopis"
"H. Ch. Andersen junior 3: A bratři Grimmové"
"H. Ch. Andersen junior 4: Mnichovo tajemství"

Žádné komentáře:

Okomentovat