2016-03-29

#1132: Sandman 6: Báje a odlesky 2 - 60 %

Sandman 6: Báje a odlesky 2 (Sandman: Fables and Reflections)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2008. Komiks původně vyšel jako sešity 40 a 50 série "Sandman" a jako "Sandman Special 1" v letech 1991 až 1993. Komiks souborně vyšel jako "Sandman: Fables and Reflections" v roce 1994, české vydání je rozděleno do dvou dílů. České vydání má 120 stran a prodává se v plné ceně za 359 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Bryan Talbot, Mark Buckingham, Vince Locke, Jill Thompson a P. Craig Russell

Z dnešního pohledu byla nejspíš chyba to vydávat jako dvojknihu, ale je celkem pochopitelné, že před nějakými těmi osmi lety by dražší kniha mohla být problém. Raději si koupit dvě, které celkově vyjdou nejspíš ještě dráž. Ale větší problém je to, že co do kvality je druhá kniha "Báje a odlesky" slabá, respektive slabší, než co jste doposud v rámci série "Sandman" četli. Je to dáno i tím, že příběhy zabírají málo prostoru, takže je přečtete velmi rychle, což může vyvolat pocit zklamání z toho, že rozhodně nebyla naplněna vaše touha po dobrých příbězích, i když se musí nechat, že každý je opět jiný a jsou krásně různorodé.

První je "Orfeus" a pro mě je tohle hned zklamání na začátek. Orfeus je postava z klasické řecké báje, postava, která šla pro svou milovanou i do podsvětí, aby ji vytrhla smrti z pazour, ale udělala jedinou chybu - porušila pravidla. A Gaimanův příběh je... No není nic jiného než převyprávění této řecké báje s tím, že jsou do toho přidány prvky sandmanovského světa - zde nutno přiznat, že jsou přidány velmi povedeným způsobem. Ale tak tohle je Gaiman, to je Pan vypravěč, tak se očekává, že i kdyby měl sebe blbější příběh, podá ho takovým způsobem, že vás to nadchne a vy budete uneseni jen z jeho vyprávění. A tohle se vám stane vlastně u všech tří příběhů, které v knize "Sandman 6: Báje a odlesky 2" jsou. "Orfeus" zabírá nejvíce prostoru, ale také mě nejméně dostal. Pravda, Bryan Talbot svou kresbou nezklame. A navíc se zde seznámíte s jednou postavou, na kterou jste dlouho čekali.

Celou dobu, co jsem "Havraní sněm" četl, jsem si říkal, že to znám. A skutečně. Tenhle krátký příběh vyšel v magazínu "Crew2 č. 3", kde jsem ho kdysi skutečně četl poprvé. Jelikož se mi vybavovalo, že ho znám, nejspíš ve mně něco zanechal. Je to příběh, který odkazuje na staré události v rámci série, ale hlavně se odehrává ve světě snů s postavami, které můžete mít rádi - Kain a Ábel, Matouš a více prostoru také dostává Eva. Bratři a první žena vyprávějí příběhy, aby to nakonec vyústilo v temně zábavnou vraždu. Ale ještě lepší pointa je ve vysvětlení toho, co je to vlastně ten havraní sněm. Za mě je "Havraní sněm" nejlepším příběhem v knize, a to i díky specifické lince Jill Thompson, která se ani uprostřed příběhu nebojí měnit styl, pokud je to ku prospěchu děje. V tomhle případě rozhodně bylo.

"Ramadán" je posledním příběhem, který se zde objevuje. Má kresbu P. Craiga Russella, který nás stylově zavedl do nádherného Bagdádu. Místy to ale byla právě kresba, která mě nějak nedovedla přesvědčit, aby se mi komiks skutečně líbil. Jako kdyby tam bylo místy moc černé a jako kdyby kvalita tisku byla horší. Příběh je dobrý, ale zajímavější než celé vyprávění, je celková stylizace, kdy máte pocit, že vám Šeherezáda (nebo Šahrazád, chcete-li) vypráví jednu z pohádek tisíce a jedné noci, která má ale trochu zvláštní vyústění. Na jednu stranu zajímavě symbolické, na druhou stranu možná zbytečné. Jako samostatná kniha mě tak komiks "Sandman 6: Báje a odlesky 2" rozhodně tolik neoslovil, jsem si jistý, že spolu s knihou "Sandman 6: Báje a odlesky 1" v jednom vydání by ty příběhy fungovaly lépe, minimálně by tak nevyčnívalo, že prostě nejsou až tak skvělé a že to je vlastně jen snaha roubovat na Sandmana různé mytologie. Anebo narvat Sandmana do různých mytologií? Asi spíše to druhé.

Komiks "Sandman 6: Báje a odlesky 2" zakoupíte na stránkách Crew.

4 komentáře:

  1. Mám pocit, že poviedka s Orfeom pôvodne vyšla ešte pred Preludiou a Nokturnou. Inak, Orfeus bude ešte dôležitý aj v ďalších zväzkoch. Pekná recenzia, ale ja by som asi na tvojom mieste všetkým Sandmanom dal 100%

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Orfeus je skvělá postava, ale Gaiman mě nedostal tolik jako třeba Moore, tak k němu mám už dneska trochu odstup

      Vymazat
    2. Moora práve objavujem. Akurát mám rozčítaných Watchmen a fakt ma to baví. Inak, odporúčam sériu Miracleman (pôvodne Marvelman). Začal ju písať Moore (bol to jeho debut,) potom v nej pokračoval Gaiman, a potom ju uťali kvôli autorským právam... momentálne to je môj obľúbený komix :D

      Vymazat
    3. Díky za tip! O tom komiksu vím, ale ještě jsem se na něj pořád nedostal

      Vymazat