2016-03-07

#1116: Alanova válka 2 - 70 %

Alanova válka 2 (La guerre d'Alan 2)
Vydalo nakladatelství Meander v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 2002 jako "La guerre d'Alan 2". České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 268 Kč.
Scénář: Emmanuel Guibert podle příběhu Alana Ingrama Copea
Kresba: Emmanuel Guibert


Rozhodně nebudu tvrdit, že je komiks "Alanova válka 2" špatnou knihou, to určitě ne, ale oproti prvnímu dílu jsem měl přece jen pocit, jako kdybych byl o něco ochuzen. Primárně nejsem člověk, který vyhledává válečné příběhy, myslím tím příběhy přímo z bitevního pole. Ale přesto jsem po první knize tak nějak doufal, že právě to ve druhém dílu budeme mít, že bude kniha trochu akčnější. A ano, s Alanem a Emmanuelem se do válečné Evropy skutečně dostaneme, ale tak nějak zjistíme, že ta válka nebyla vždycky akční, že někdy to byla docela nuda. A přesto, že se nic moc nedělo, Alan Ingram Cope to dovede podat způsobem, že stejně budete hltat stránku za stránkou. Přesto se nedovedu zbavit drobného zklamání.

Alan se tedy dostal do Evropy, a jak se ukázalo, armáda rozhodně nebyla tím nejlépe organizovaným strojem, jak by se mohlo zdát. Třeba už jen proto, že nově příchozí vojáci neměli do čeho nasednout a čím jet. A tak se nějakou dobu kopali do zadku a neměli do čeho píchnout. Takhle si válku většinou nepředstavujete, ale i v tom je komiks dobrý. Že dovede ukázat i jiný pohled, že vidíme, jak to také fungovalo, respektive nefungovalo. Pravda, když se díváte na válečné filmy, chcete akci, chcete vidět, jak se to mezi sebou řezalo, ale v případě komiksu si mohl Emmanuel Guibert dovolit klidně i volnější tempo na základě Alanova vyprávění. V komiksu to totiž může fungovat a bude to pořád čtivé.

Samozřejmě, že ty příběhy nejsou nudné. Jen nejsou tak akční, jak byste si mysleli. Ale tohle je Alanova válka, z jeho pohledu, z jeho zkušeností. A on se - alespoň prozatím, protože přece jen je přede mnou ještě třetí kniha - s příliš velkými zrůdnostmi zatím nesetkal. Obecně sebe a své spolubojovníky popisuje jako poměrně čestné, a pokud už došlo k nějakým nečetnostem, tak se na ně nebojí upozornit. Tahle objektivnost je velmi příjemná a dělá z Alana ještě lepšího vypravěče. Lidé dělali kraviny, to je jasné, tomu se prostě nešlo vyhnout, protože vás strhnou emoce, strádání a problémy, které se mohou kupit. Co je ale také zajímavé, to je skutečnost, že sledujete taktiku z pohledu obyčejného vojáka, který mnohdy vlastně neví, proč dělá to, co dělá. Někdy to opravdu moc smysl nemá.
Alan Ingram Cope ve Fort Knox

Z Alanova pohledu se zdá válka skoro jednoduchá, ale je pravda, že oni už přijeli v podstatě k hotovému a měli to štěstí, že vylodění v Normandii bylo za nimi. Přesto se ani Alanovo působení neobešlo bez momentů, které byly minimálně problematické, pokud ne rovnou nebezpečné. A na několik nebezpečných také došlo. Právě tohle je krása tohoto vyprávění. K těm událostem docházelo, a je jedno, jak byly nebezpečné. Měly vliv na Alana Ingrama Copea a tohle je přece příběh o něm. Není to příběh o druhé světové válce, ale je to příběh o tom, jak se druhou světovou válkou prokousával jeden mladík, který měl vyrůst v poměrně starého muže. Na vzpomínání je něco krásné, a pokud se to umí podat, tak budete chtít poslouchat. A já chci poslouchat. Anebo tedy v tomhle případě číst.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Alanovo dětství"
"Alanova válka 1"

Žádné komentáře:

Okomentovat