2015-06-19

#940: Crew2 č. 47 - 85 %

Crew2 č. 47
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Vydání má 74 barevných stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč přes internet (Seqoy)/předplatné nebo 149 Kč (na stáncích).

Obsah čísla:
Zase na začátku: Další ročník Crwe je za námi, ať žije ten nový (Jiří Pavlovský)
Drůbky (žebříčky, zprávy, aktuality a tak podobně)
Cena (Scénář: Neil Gaiman, kresba: Mike Zulli)
Ochutnávač 1 (Scénář: John Layman, kresba: Rob Guillory)
Blacksad: Amarillo I. (Scénář: Juan Díaz Canales, kresba: Juanjo Guarnido)

Je to jasné. Tohle je zatím nejlepší "Crew2" vydaná v rámci nového konceptu, kdy jsou zde delší příběhy na pokračování. Ani jeden předchozí neměl tak neskutečně vyvážený obsah, kdy kvalita převažovala u všech zúčastněných děl. I kdybyste neslyšeli o sérii "Chew", česky nakonec jako "Ochutnávač", jména jako Gaiman + Zulli nebo Canales + Guarnido jsou zárukou kvality. A to se potvrdilo. Tyhle dvojice už spolu mají něco odpracováno a jejich spolupráce prostě nese plody. Pokud ne zlaté, tak rozhodně velmi sladké.

První v knize je Neil Gaiman a jeho povídka "Cena", kterou nakreslil Michael Zulli. Tuhle dvojici můžete znát z komiksu "Poslední pokušení", ale také z druhé a desáté knihy série "Sandman". Gaiman ukazuje, že kočky jsou jeho slabina, respektive je miluje natolik, že je do příběhu vložil jako hlavní postavy. Je tu hodně koček, ale zaměřeno je jen na jednu. Chvílemi nejspíš budete mít pocit, že vypravěčem a pozorovatelem je skutečně sám Gaiman, ale Zulli raději kreslil postavu, která není spisovateli až tak podobná. Ono je to i proto, že "Cena" je samozřejmě fantastický, nikoli realistický příběh, který je na pomezí mezi fantasy a hororem. Díky Zulliho kresbě ten horor vyznívá krásně a umělecky. Tolik neděsí, ale příběh je dobře napsaný a dobře nakreslený. Přesto je v porovnání s dalšími dvěma v sešitě nejslabší.

Následuje novinka "Ochutnávač". Ono už když o téhle sérii něco uslyšíte, bude vás to zajímat. V hlavní roli je totiž Tony Chu, postava, která dovede podle toho, co ochutná, poznat jaké jsou kořeny jídla, kde se zrodilo, co bylo použito na vykrmení nebo na hnojení. Záleží jen na tom, co zrovna jí. Jenže Tony má mnohem větší schopnosti, a to když ochutná člověka. Přiznám se, myslel jsem si, že to bude drsný thriller, ale Layman a Guillory jdou cestou humornějšího konceptu, což ale neznamená, že by příběh nebyl drsný. Krev zde teče a stříká, maso se zde ukusuje v krvavých žvancích, ale do toho navíc máte ještě vtip a nějakou tu hlášku. To celé ve světě, který má svoje specifické prvky a je možné o něm hovořit jako o alternativní verzi Země. Pro mě nakonec nejlepší příběh v tomto čísle "Crew2".

Nejlepší proto, že jsem sérii do té doby nečetl. Sérii "Blacksad" znám a její kvalita mě prostě nemohla překvapit. Navíc u příběhu "Amarillo" prostě potřebujete pokračování, abyste věděli, jak to dopadne. Canales a Guarnido vracejí na scénu oblíbeného panteřího detektiva, který si cestuje po Americe a protože zrovna nemá peníze na letenku, vezme zavděk jednou prácičkou, kdy je potřeba odvézt auto na určené místo. Nic není tak jednoduché, hlavně pokud se mu do cesty připletou dva pisálci. Příběh dostává grády, a to i díky cirkusu a jeho postavám. Ano, na malém prostoru se toho stane dost, ale ještě to není tolik, abyste věděli, jak příběh dopadne. Nezbývá než se těšit na další díl, který možná bude ještě lepší než čtyřicátá sedmá "Crew2". Tohle čtení rozhodně stojí za váš zájem a čas.

"Crew2 č. 47" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat