2015-07-31

#970: Bleach 16: Night of Wijnruit - 65 %

Bleach 16: Night of Wijnruit (Bleach: Night of Wijnruit)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 131 až 139 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v transkripci Burīchi) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Night of Wijnruit" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy něco jako "Noc Wijnruit". České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Co se asi stane zásadního, když se Ičigo pořád připravuje na svůj velký souboj? S klidem mohu říct, že se nestane nic takového, že by Ičigo svůj trénink dokončil a konečně se mu povedlo úplné vyvolání, které je podle všeho rozhodující pro jeho osud a nejen pro ten jeho. Pořád jde primárně o to, že je potřeba zachránit Rukii, jejíž poprava je doslova na spadnutí a počítají se už hodiny od toho, kdy bude její trest vykonán. To se samozřejmě Ičigovi nelíbí a jsou zde další, kteří nechtějí její smrt dopustit. Jenže kromě toho, že jde o osud jedné holky, jde také o osud Soul Society, kterou se někdo zevnitř snaží rozložit.

Ičiga sledujeme dál při tréninzích, ale jsou to jen takové krátké prostřihy, kde nemáte pocit, že by se ve svých schopnostech někam zásadně posunul, spíše jde o to, že se čeká na něco velkého, co pak v souboji předvede. A to velké už se musí blížit, neříkejte, že ne. Více je konečně zaměřeno na Rukii a na to, jaká byla její minulost. Hned několik kapitol zde zabírá flashback, který se věnuje Rukiině minulosti, konkrétně jedné velmi specifické osobě v jejím životě a události, s kterou je tato osoba spojena. Událostí, která Rukii pravděpodobně stála optimismus a naději. Tohle je velmi dobře napsaná část a jsou z ní cítit emoce.

Přesto budete mít pocit, že se Tite Kubo jen snaží odvádět pozornost a trochu natahuje dění, aby nás nechal vycukat před finále, které bude snad opravdu velkolepé. Neříkejte mi, že je možné tenhle příběh natahovat ještě na několik knih? Já už bych docela rád nějaké zakončení, alespoň dílčí, protože sem tam už mám pocit, že se to trochu utápí v nudě a hraje se hlavně na to, aby bylo co číst a ne tolik na to, aby bylo možné číst co nejkvalitnější dílo. Tite Kubo se snaží dát prostor všem postavám, ale stejně to nakonec vyznívá tak, že některé zde mají panely jen proto, aby se na ně úplně nezapomnělo. Hlavně ostatní z Ičigovy party jsou v téhle knize opravdu jen do počtu.

U série "Gantz" mi třeba trochu vadí, jak to má rychlý spád, protože Hiroju Oka dokáže jeden souboj natáhnout i do několika knih. Popravdě se mi ale ten akční přístup líbí více než Titeho přístup, který mi opravdu přijde jako natahování, kde jsou sice dobré momenty, ale není jich tolik na to, aby nezačala kniha mírně nudit. A jsou zde prostě prázdná místa, která jen vyplňují sérii. Ano, já nejsem proti, ale tenhle příběh už je prostě moc natahovaný a graduje příliš pomalu. Doufám, že se sedmnáctým dílem se nám posune trochu více dál, ale plně na to spoléhat nebudu. Jsem ale rád že jsem se postupně dostal k aktuálnímu vydání, které je na českém trhu.

Komiks "Bleach 16: Night of Wijnruit" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"
"Bleach 10: Tattoo on the Sky"
"Bleach 11: A Star and a Stray Dog"
"Bleach 12: Flower on the Precipice"
"Bleach 13: The Undead"
"Bleach 14: White Tower Rocks"
"Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow"

2 komentáře:

  1. Anonymní31/7/15 13:47

    tenhle příběh vyvrcholí ve dvacátém díle. takže tě čekají ještě čtyři knížky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se bál, že to bude dlouhé... Díky za info!

      Vymazat