2015-04-16

#894: Torpedo: Sebrané spisy 02 - 85 %

Torpedo: Sebrané spisy 02 (Torpedo Obra Completa Vol. 2)
Vydal Netopejr v pevné vazbě v roce 2007. Komiks původně vyšel jako "Torpedo T4: El arte de rematar" (1997), "Torpedo T5: Sing-Sing Blues" (1997) a "Torpedo T6: Un salario de miedo" (1996). Sebrané vydání vyšlo "Torpedo Obra Completa Vol. 2" jako v roce 2004. Vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Enrique Sánchez Abulí
Kresba: Jordi Bernet

"Torpedo" je neskutečná série, která přináší do u nás dostupného komiksu zase něco naprosto nového. Nebo spíš přinesla, protože se přece jen jedná o komiks, který už vyšel před nějakou dobou. Rozhodlo se ho vydat nakladatelství Netopejr, které si myslelo, že v komiksu také prorazí. A mělo k tomu docela dobře nakročeno. Vždyť právě u Netopejra začaly vycházet "Mýty" nebo "Lucifer", a to rozhodně nejsou špatné komiksy. Jenže ani s těmihle peckami se nakladatelství na poli komiksu moc nechytlo a nakonec to bylo nakladatelství Crew, které muselo celkem slavné série převzít. Tomu se daří v nich pokračovat. Bohužel v případě "Torpeda" se zatím na další díly nedostalo. Přece jen se jedná o velmi specifický komiks, který neučaruje tak velkému množství čtenářů, jejichž počet je na komiksovém trhu i tak relativně malý.

Knihu "Torpedo: Sebrané spisy 01" rozjel Enrique Sánchez Abulí s Alexem Tothem, ale toho velmi rychle nahradil Jordi Bernet. S tím to Abulí táhne i dál a ve druhé knize sebraných sešitů - opět se jedná o sebrání původně tří sešitů - je jejich spolupráce snad ještě o něco silnější než v knize předchozí. První dva sešity nazvané "Umění remordu" a "Sing-Sing blues" se skládají z kratších povídek, jako bylo zvykem v první knize, ale v posledním sešitě nazvaném "Mzda strachu" si můžeme přečíst jeden rozsáhlejší příběh, tedy takový, který je v klasickém rozsahu evropského komiksového sešitu, tzn. 46 stran. Abulí s Bernetem pak ukazují, že jim je vlastně jedno, jak rozsáhlý je příběh, dokážou ukočírovat krátkou i delší variantu.

"Torpedo" je parádní noir komiks, což je ještě podtrženo tím, že je kreslený pouze černou a nějaké další barvy zde chybí. Pro atmosféru velmi důležitý prvek, který je téměř nezbytný. Díky němu vyznívá komiks přesně tak, jak má - je drsný, je cynický, je akční, je zábavný a je parádní. On se ten komiks na první pohled tváří strašně nenápadně, ale jakmile ho otevřete a začtete se, poznáte, že tohle je přece jen něco, co stojí za to zkusit. Jsou zde neskutečné hlášky, které svou nápaditostí, hlavně z hlediska jazykového, nesmírně překvapí a pobaví. Já mám tyhle slovní hříčky rád a bavil jsem se jimi. Překladatel Petr Straka si tak zaslouží pochvalu, protože tohle je skutečně výborně provedené. Je nesmírná škoda, že o komiks nebyl zájem a on se prodával i pod cenou, aby se ho Netopejr zbavil. "Torpedo" si rozhodně pozornost zaslouží.

"Torpedo" rozhodně patří k tomu zajímavějšímu, co u nás vyšlo, a to hlavně v tom smyslu, že podobných komiksů je zde málo. Nejblíže se asi dostává "Blacksad", alespoň stylem noir, nebo "Criminal". Torpedo je ale takový hrdina nehrdina. On je to vlastně pořádný šmejd, ale takový, jehož eskapády vás baví sledovat. Je sice namachrovaný, ale sem tam dostane pořádně na držku. A když už se mstí, tak skutečně tak, aby to stálo za to. A je mu celkem jedno, jestli obětí jeho msty bude žena nebo muž. Vlastně je to záporák, ale stejně ho budete mít rádi, protože je to prostě frajer, který má vždycky tu správnou hlášku a naváží se do svého sluhy, který s ním také dovede vyjebat, což je v téhle knize krásně prezentováno. Drsná zábava, která vás nepustí.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Torpedo: Sebrané spisy 01".

3 komentáře:

  1. Stale dobre pribehy,stale vyborna kresba ( ty zeny jsou proste k pomilovani :)) ),ale osobne mi jednicka prisla lepsi... ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní28/7/17 03:10

    Skvělé příběhy,výborná kresba a úžasná atmosféra jen škoda že se u nás dál nevychází :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, je to škoda. Ale třeba je pořád naděje, že až se ten nás trh ještě trochu rozroste, přijde i pokračování Torpeda. ale opravdu je to jen naděje fandů zatím.

      Vymazat