2014-07-02

#676: Torpedo: Sebrané spisy 01 - 80 %

Torpedo: Sebrané spisy 01 (Torpedo Obra Completa Vol. 1)
Vydal Netopejr v pevné vazbě v roce 2006. Komiks původně vyšel jako "Torpedo T1: Luca Torelli es Torpedo" (1998), "Torpedo T2: Qué tiempos aquellos" (1998) a "Torpedo T3: Flash Back" (1997). Sebrané vydání vyšlo "Torpedo Obra Completa Vol. 1" jako v roce 2004. Vydání má 140 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Enrique Sánchez Abulí
Kresba: Jordi Bernet a Alex Toth

"Torpedo" už se mi dostal do rukou před nějakými těmi osmi lety, když vyšel, ale jako začátečníka v komiksu mě nijak nezaujal a já jsem ho prodal. Musel jsem, protože nevím, co jiného bych s ním udělal, když jsem ho doma neměl. Nelíbil se mi, styl příběhu mi nic moc neříkal a nejspíš jsem si myslel, že černobílá kresba je docela nuda. Zajímavé, protože to už si teď nemyslím ani omylem. Člověk se prostě mění, a když jsem četl, že tohle je komiks, který je zařazený mezi "1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete", řekl jsem si, že by možná zase stálo za to si komiks pročíst. Jako kdyby tomu někdo chtěl, Netopejr měl zrovna tuhle knihu (a její druhý díl také) na svých stránkách za 100 Kč jeden kus. Neváhal jsem a objednal si rovnou oba.

"Torpedo" je série, která měla - má? - poměrně dlouhý život. První kniha vyšla v roce 1983, a to ani nemluvím o tom, že jednotlivé díly vycházely již od roku 1981. Jedna kniha, vlastně sešit, totiž obsahuje pět kratších, většinou osmistránkových povídek, kde je hlavním hrdinou právě titulní Torpedo. Na sérii začali spolupracovat Enrique Sánchez Abulí s Alexem Tothem, ale legendární kreslíř vydržel u komiksu pouze dva příběhy, pak předal žezlo Jordimu Bernetovi, a ten ji kreslil až do konce - poslední, patnáctá, kniha vyšla v roce 2004. Kromě toho, že vycházely sešity, Torpedovy spisy vyšly i souborně, kdy jedna kniha obsahovala celkem tři původní sešity. K tomuhle vydání došlo i v České republice, a to v roce 2006, kdy strůjcem vydání bylo nakladatelství Netopejr. Z celkem pěti svazků však vyšly pouze dva (doufám, že prozatím, i když pokračování ve vydávání je v nedohlednu).

První kniha obsahuje tři původní sešity, které jsou nazvané "Luca Torelli je... Torpedo", "Jak ten čas letí" a "Flash-back". Příběhy Torpeda se odehrávají ve 30. letech v Americe, přičemž titulní hrdina je italský přistěhovalec, který se dostane k mafii. Možná byste čekali, že bude jedním z těch dobrých, čestných mafiánů, ale tohle od španělských tvůrců nečekejte. Torpedo není žádný kladný hrdina, je to totiž klasický šmejd a vrahoun, ale stejně je na něm něco, co vás bude přitahovat. Je to snad jeho celkem hranatá brada a ostré rysy obličeje, jeho cynismus, nedostatek strachu, to, jak zachází se ženami a s podřízenými. Můžete si v něm najít něco, co vás k němu přitáhne, protože ta postava rozhodně má charisma.

Komiks "Torpedo" se vzhlédl ve starých gangsterkách a filmech noir, má něco z Dicka Tracyho, ale navíc ještě zajímavý humor. Ty krátké epizody se skvěle hodí k době, kdy se příběhy odehrávaly, navíc zachovávají pravidla žánrů. Jsou zde detektivní příběhy, je zde akce, která - pokud na ni dojde - je strhující, jsou zde výborné momenty, které vycházejí z kresby, jež svým černobílým pojetím umocňuje atmosféru i dobu. Barva by tomu nikdy neseděla. Navíc jsou tu i nějaké ty femme fatale, a tak si na svoje přijdou ti čtenáři, kteří mají rádi starší filmy a komiksy. U těch, co mají radši moderní, barevné superhrdinské komiksy. "Torpedo" asi moc neuspěje, ale zajímavý hrdina a dobré příběhy prostě zůstanou dobrými.

Žádné komentáře:

Okomentovat