2014-05-23

#639: Nezadaná - 70 %

Nezadaná (La Célibataire)
Vydalo nakladatelství Motto v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "La Célibataire" v roce 2012. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: India Desjardins
Kresba: Magalie Foutrier


Kniha se snaží říct, že život jako singl je boží. Ne, vlastně nám ukazuje, že to stojí za prd, ale dá se to. Asi takhle by se dala shrnout kniha, která nikoli neprávem bude přirovnávána k "Pupíkům", už jen proto, že v obou případech se jedná o frankofonní produkci. Těch prvků, které jsou podobné je však více. V první řadě je to kresba, která se v obou případech tváří jako něco hrozně chic pro holky a ženy, co mají rády módu a oblečení. Jenže v případě obou se skrývá hlubší obsah, který je v mírném kontrastu s vizuálem těchto komiksů. "Nezadaná" se ale vydala jinou cestou, a tak skončeme tohle srovnání zde a věnujme se "Nezadané" individuálně.

Jak název napovídá, v hlavní roli tu budeme mít nezadanou ženu. Název je skutečně výstižný. Hrdinkou je mladá, krásná žena, která se právě rozešla s mužem, jehož milovala. Pro ni samotnou je trochu překvapení, že se z tohoto rozchodu nemůže snadno dostat, ale i sama sobě se snaží nalhávat, že být singl je vlastně super, že na tom není nic špatného. Navíc je v moři spousta dalších ryb a je jednoduché se seznámit s novou. Jenže ono to tak jednoduché není a Nezadaná má problémy si najít někoho nového, nikoli však jen proto, že by jí nikdo nechtěl, ale také proto, že sama je více než vybíravá. Nedaří se ji ani sebe samotnou přemluvit, že se jí vede dobře a její život jí vyhovuje.

I když by se mohlo zdát, že tohle bude vážný komiks, opak je pravdou a autorkám se podařila dobrá komedie, která je zábavná, chytrá, zná míru a baví po celou dobu. Většina stripů má jednu stránku, maximálně dvě, ale autorky si hrají s formou a mají několik různých podob toho, jak komiks vypadá, což sérii oživuje. Například stripy "Nevýhody nezadanosti" se v knížce objeví několikrát. Je to celkem devět panelů na jedné stránce, kde Nezadaná dokazuje - ač sama nechce - že v některých věcech je singl prostě na nic. Zajímavé jsou pak stripy, které mají dva sloupce, v jednom je určitá událost, která je v panelu ve druhém sloupci pojata jinak a vytváří se tak zajímavý kontrast, který skvěle buduje pointu. Nejvíce se mi ale líbí westernové stripy, kde jsou dva panely. Na jednom je situace dnes, na druhém je pojata ve westernovém stylu. Tohle prostě hřeje moje westernové srdce. Navíc je to skvělá zábava.
India Desjardins

"Nezadaná" není jako "Pupíky", jde si svou vlastní cestou, ale má s nimi společný ještě jeden prvek - nenudí. Tohle není čtení jen pro ženy, ale je to komiks, který může bavit všechny. Nakladatelství Motto ukazuje, jak může být komiks zajímavý a co všechno se v něm dá stvořit. "Nezadaná" není o spokojeném vztahu, ale je o vztazích s nadsázkou, a i když by každá jiná hrdinka byla pořádně v háji ze své situace, tahle to bere s nadhledem a nepropadá depresi. A když už, pořád to zvládá s humorem. Jsem docela zvědavý, jestli se dočkáme nějakého pokračování. Ještě nevyšlo ani v originále, ale co jsem mohl dohledat, autorky dál tvoří. Pokračování by měl určitě zajímalo, protože tohle není špatné čtení.

Knihu "Nezadaná" zakoupíte na stránkách nakladatelství Motto.

Žádné komentáře:

Okomentovat