2014-02-10

#491: Death Note: Zápisník smrti 7 - 95 %

Death Note: Zápisník smrti 7 (零)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 53 až 61 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Zero (), tedy Nula. České vydání má 214 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Jsme na začátku druhé poloviny série "Death Note: Zápisník smrti", která má celkem dvanáct dílů. Musím říct, že tahle série mě pořád dostává, ale přece jenom, u posledního dílu, tedy šestého, si člověk mohl říkat, že toho kecání je až trochu moc, že to ponoření do hlav jednotlivých postav neskutečně zpomaluje děj. Jenže je potřeba si uvědomit, že tohle je komiks, který není primárně akční. Pokud se zde nějaká akce děje, je to spíše koření. Dostali jsme se totiž do fáze, kdy je důležitější to, co se odehrává právě v hlavách hrdinů a záporáků, ale také je zásadní to, jaké jsou vztahy mezi jednotlivci.

Šestý díl nás nechal uprostřed ojedinělé akce. Skupina, která se pod vedením L starala o to, aby byl dopaden Kira, se spolu s neočekávanou a nevítanou přítomností policie snaží o dopadení Kiry, kterým je jeden z manažerů společnosti Jocuba. Tohle se daří. Jenže co je mnohem důležitější a co nás velmi zajímalo, to byla skutečnost, že opravdový Kira, respektive ten první, Light Jagami, provedl něco, co vymazalo jeho paměť, ale zároveň bylo součástí rozsáhlejšího plánu. Právě sedmá kniha je tou, která odhalí všechno, co Light zamýšlel. Veškeré kroky, které do té doby prováděl, zapadnou na své místo jako dílky skládačky a vy najednou vidíte celý obraz.

Nemusí se vám líbit, jak se příběh vyvinul. To ovšem neznamená, že je ten příběh špatný. Tady už jde o vkus. Co se však musí vyzdvihnout, to je skutečnost, že to tvůrcům dokonale zapadá do sebe. Ta logika je téměř nepopiratelná, a i když máte pocit, že něco nesedí, najednou si uvědomíte - protože vám to tvůrci vmetou do tváře - jak to všechno je a že vše je záměr. Tady je vidět, že tohle je příběh, který je promyšlený od začátku až do konce. A pokud ne, tak v takovém případě je Cugumi Óba skutečně spisovatel par excelence a já doufám, že se od něj dočkáme dalších kusů, a to případně i v češtině. Příběh navíc rozhodně nezůstává na místě, a ve chvíli, kdy do sebe všechno skvěle zapadne, jsme svědky toho, jak se příběh začíná měnit, jak dostává naprosto nový náboj.

Zvrat, který přišel, je jednoznačně z těch, nad kterými se pozastavíte. Když se k němu dostanete, budete si říkat, jestli se to opravdu stalo, anebo je všechno jinak a my se v posledním dílu dozvíme, kde je pravda, ta jediná a jedinečná. Musím říct, že se na další díly neskutečně těším, protože si myslím, že tvůrci nám ještě mají co předvést. Jsem docela zvědavý, jestli by se k nám dostala i jejich druhá společná série "Bakuman", i když v tomhle případě už se nejedná o tak zajímavé, až fantasy a hororové téma. Óba a Obata však primárně předvádějí, že dokáží vyprávět příběh a že je celkem jedno, o jaký žánr se jedná. Ať tak nebo tak, recenze na osmý díl přijde brzy.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:

9 komentářů:

  1. Niekedy ma zaráža, ako málo stačí, aby si ľudia mysleli, že niečo do seba zapadá. Samozrejme, mám úplne opačný názor, v jednom sa však zhodujeme - autor to podáva zručne a dokáže lákať na ďalšie pokračovania.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že tam jsou prvky, které nezapadají, ale mě přijde, že logika toho, jak byl deník vytvořen, funguje. Pravda, nezkoumal jsem to dopodrobna, jestli všechna pravidla, co byla popsána, byla skutečně dodržena.

      Vymazat
  2. Klidně ale rozepiš, proč ti přijde, že stačí málo, respektive kde logika příběhu nefunguje.

    OdpovědětVymazat
  3. Keď budem mať chvíľku, zavenujem sa. Rem napríklad mohla konať rozumne (čo dáva dokonca logiku) a odpraviť Lighta. Misa trpí, presne, ako sa dalo "logicky" čakať, aj naďalej a Light jej škodí viac, ako keby to Rem rázne utla. Iste, autor toto ani len nenaznačí, aby detváky nemali pocit, že plán má slabiny. Ďalší skvelý moment je to veštecké predpokladanie Lighta, kto sa kedy dotkne akého zápisníku a nový majiteľ Rem napríklad mohol vycestovať do prdele, však šlo o biznismana a čo potom? Jasné, radšej neuvažovať, ale veriť autorovi, že to tak bolo naplánované...

    OdpovědětVymazat
  4. Jenže Rem nejedná logicky, ona jedná pocitově, tedy alespoň ve vztahu k Mise. Ona dělá všechno pro to, aby byla Misa šťastná a jako šťastnou ji vidí jen ve chvíli, kdy je Misa s Lightem. nejedná rozumě, ale na základě emoční logiky. V tomhle směru to funguje.
    A pokud se týká té druhé připomínky, ano, samozřejmě, že se mohlo stát cokoli jiného, ale proč by se to nemohlo stát i takhle. Navíc vzhledem k mentalitě Japonců a jejich poměrně velkému vlastenectví bych věřil tomu, že spíše zůstane. Zároveň jeho vycestování by ho jasně označilo za viníka.
    Celý příběh by mohl být jinak, ale tak, jak je prezentován, funguje. I když se najdou momenty, které by bylo možné chápat jako hraniční, případně nelogické, je to spíš dáno tím, jak sami chápeme realitu a chování postav.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OK, podľa mňa to nefunguje, pretože takto sa dá pokračovať ďalej dozadu až do momentu, kedy sa Light vzdal denníku. Je však jasné, že radšej konštrukt ako neistota. Ja tvrdím, že keby tie plány nevyšli, mohlo to byť práveže zaujímavejšie. Rem jedná pocitovo, ja by som pocitovo zlikvidval Lighta hneď, ako sa zjavil na scéne. To, čo naznačujem, je práveže akt lásky (Rem na Mise záleží). Mohla napríklad Lighta udať policajtom, mohla zápisníky vziať späť do sveta smrtonošov, Light by s Misou ostal naveky a ešte by si aj nepamätali, čo stvárali, aké prirodzené riešenie, všakže?

      Vymazat
    2. Určitě, šlo by to i jinak. Já si ještě myslím, že Rem vycházela i z toho, že Misa Lighta obdivuje a že se jí vlastně líbí to, co chce dokázat, jak chce změnit svět. Mně se ten konstrukt a je to přece jen místy hodně moc šroubované, ale zas to může vést k zajímavému rozuzlení. docela se mi líbí, jak se ta Lightova myšlenka začíná naplňovat a jsem docela zvědavý, jak se to zlomí.

      Vymazat
    3. Práve to "šlo by to i jinak" kontrastuje s argumentom- jediné logické vyústenie, preto sa to snažím dávať do pozornosti. Inak, aj ja som zvedavý, či mu druhá dvojica klepne po prstoch (jeho plány nestoja za fajku tabaku, masku - robím to pre lepší svet, stratil hneď v druhej knihe, kedy začal vraťdiť každého, kto mu prišiel do cesty).

      Vymazat
    4. Pravda, jediné logické vyústění to určitě není. Light rozhodně není kladná postava, to je jasné, na druhou stranu, líbí se mi jeho ambivalence.

      Vymazat