2013-08-27

#252: Zlatá kniha komiksů (6. část): Biggles - 70 %

Zlatá kniha komiksů
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2011. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC". Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Václav Šorel
Kresba: Jiří Petráček

Václav Šorel se spojil s Jiřím Petráčkem a jejich spolupráci se celkem dařilo. Kromě toho, že se to projevilo v komiksu "Zkáza planety Země", dokázali svou spolupráci naplnit i v komiksu "Biggles", což rozhodně není něco, co bych normálně četl. Václav Šorel měl zálibu v letectví a mohl to být právě Biggles, který ho k ní vlastně přivedl. Sám přiznává, že příběhy s tímto čestným hrdinou byly těmi, které ho dovedli k tomu, že se začal zajímat i o české letce za druhé světové války, v nichž viděl podobné hrdiny. Biggles, alespoň v Šorelově podání, není tak neskutečně čestným hrdinou, ale má svoje mouchy. Je nerozvážným téměř dětinský a do všeho jde po hlavě, sem tam i neuposlechne rozkaz. A to je dobře, protože jen čestní hrdinové jsou až příliš nudní.
Biggles 15/38
Biggles by mohl být vzorem pro dnešní kluky, ale museli by s ní, začít ve věku, kdy ještě věří na to, že spravedlnost skutečně existuje. James Bigglesworth je na světě již od roku 1932, kdy ho na svět přivedl W. E. Johns, ale on nebyl jediným, kdo o něm psal. Je to něco jako s postavou Conana. Tohle jsou hrdinové, které si lidé a autoři zamilovali a píší o nich i poté, co původní autor dávno zemřel. Nedivím se. Letectví táhne, já prostě jen nejsem ten vhodný typ. Biggles je takový Captain America bez séra supervojáka, což nám také dokazuje tím, že Šorel ho hned od začátku posílá do nemocnice kvůli jednomu vážnému zranění. Právě v nemocnici se pak dovídáme příběhy, které prožil.
Biggles 18/38
Václav Šorel věděl, kdo je jeho hrdinou a věděl, jak o něm psát. Nevzal to pateticky, vzal to přes humor a skutečně zajímavé příběhy, které nevyznívají hloupě, ale opravdu heroicky. Tohle je prostě hrdina, který vás může bavit, hrdina, který snadno může sklouznout k patosu a nudě. Václav Šorel se docela držel a až na závěr, který je s prominutím přece jen trochu hloupý a málo uvěřitelný, ale nějak jsem si říkal, že to k tomu vlastně patří. Evokovalo mi to 50. a 60. léta a já je mám prostě rád. Jako kdyby v té době všechno bylo jednodušší, i když samozřejmě nebylo. Příběhy z té doby však v sobě mají tu správnou nostalgii a ta na mě účinkuje velmi silně. Nevím, čím to je, ale je to něco ve mně. A proto se mi také "Biggles" líbil, i když to není něco, co bych četl normálně. I když je hrdina jednoznačně čestný a spravedlivý, je zajímavý. Je to dáno i tím., že se vlastně jedná po rámcový příběh, který je rozdělen do několika celkem zajímavých povídek.
Biggles 20/38
"Biggles" není pro všechny, ale může zaujmout i ty, kteří se o letectví nezajímají. Logicky je ale tenhle komiks určen právě jim. "Biggles" byl první spoluprací Václava Šorela s Jiřím Petráčkem a já musím říct, že kresebně se mi zamlouvala víc než jejich pozdější spolupráce "Zkáza planety Země". Nějak to k Bigglesovi sedí. Nakonec je asi dobře, že František Kobík, který měl být původně kreslířem, již ze zdravotních důvodů kreslit nemohl, protože Jiří Petráček tomu dal něco ze sebe, něco jiného. "Biggles" poprvé vyšel v letech 1990 až 1992 v časopise "ABC" a dočkal se i dalších reedic. Kromě té ve "Zlaté knize komiksu", to byla reedice ve "Velké knize komiksu 2" v roce 2002. Nejsou to ale jediné komiksy s Bigglesem. Pokud by vás tahle postava zaujala, tak vyšly i komiksy "Biggles vypráví: Bitva o Anglii" a "Biggles a poslední vzducholoď". S dostupností to asi nebude snadné, ale Aukro nebo antikvariáty by mohly něco mít. Šorelův a Petráčkův "Biggles" je dostupnější a kvalitativně dobrý.

Komiks "Zlatá kniha komiksů: Václav Šorel" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat