2013-08-19

#239: Zlatá kniha komiksů (3. část): Tvrz - 80 %

Zlatá kniha komiksů
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2011. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC". Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Václav Šorel
Kresba: František Kobík

První povídka, kterou jsem kdy napsal, byla o tom, že se vojáci dostali do minulosti. Jen krátká povídka, kterou pravděpodobně nebudu nikdy publikovat. Tehdy mě cestování v čase do minulosti neskutečně fascinovalo, v současné době už jsem k němu skeptický, myslím v tom smyslu, že mě to už tolik nebaví. Hodně autorů si myslí, že zvládne pojmout tenhle poměrně komplikovaný prvek sci-fi. Navíc se mi celkem nezamlouvala možnost, že to cestování bude do doby husitské. Opět moje averze k českému prostředí, která asi nikdy úplně nezmizí. O co více jsem byl překvapen, jak mě tenhle komiks zase jednou dostal.
Komiks "Tvrz" má dvacet čtyři epizod a vycházel v 25. ročníku časopisu "ABC", tedy vletech 1980/1981. Samozřejmě se dočkal úspěchu a opět zaslouženého. O tom, že Šorelovy komiksy byly úspěšné, svědčí i skutečnost, že v roce 1989 vyšel komiks v "Zimním speciálu '89" a následně znovu v roce 2001 ve "Velké knize komiksu". Poslední vydání je v rámci "Zlaté knihy komiksu".
Václav Šorel je životně propojen  s Jižními Čechami, a poroto se také rozhodl, že chce napsat něco z doby husitské. Vzhledem k tomu, že se jeho žena narodila v Lásenici, v místě, kde se příběh odehrává, měl k tomuto místu skutečně blízko. Měl k němu ale blízko také z hlediska teoretického a historického. Před bitvou u Lipan došlo k vyplenění tvrze, která v Lásenici stála. Tato tvrz byla zničena a její podoba se nedochovala. To, co je v komiksu prezentováno, je pouze rekonstrukce na základě znalosti půdorysu. V "ABC" vyšel i papírový model, který se překvapivě celkem výrazně lišil od Kobíkovy verze. Ale nám jde o komiks, takže ke komiksu.
Václav Šorel na to nešel komplikovaně, ale celkem plynule a uvěřitelně se mu podařilo přejít ze současnosti do minulosti. Prostě jen jedete autem a najednou... BUM! Husita! Vypadá to jednoduše, ale chce to nápad. Hlavní hrdina, Martin Hrubý, se ocitá v minulosti a je zde konfrontován s jinými tradicemi a zvyky, sám musí všechny přesvědčit o tom, že není nepřítel. Jako MacGyver (anebo Rahan, ať zůstaneme v Evropě) pak z ničeho udělá něco a stává se hrdinou. Tohle porovnání starého s novým je celkem funkční. Samozřejmě, dalo by se to řešit i víc, ale proč? Jde přece hlavně o příběh a ten je skvělý. Jasně, celkem jednoduchý, ale skvěle propracovaný a promyšlený. Kauzalita se zde úplně moc neřeší, ale jako dobrodružný příběh (a také jako historicky zajímavý a poučný) je to prostě dobré. Václav Šorel má dar vypravěče, a ten když se spojil se skvělým Františkem Kobíkem, který má neskutečně evropskou kresbu, nemohlo z toho vzejít něco špatného. A nevzešlo.

Komiks "Zlatá kniha komiksů: Václav Šorel" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat