2013-08-23

#247: Zlatá kniha komiksů (5. část): Zkáza planety Země - 80 %

Zlatá kniha komiksů
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2011. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC". Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Václav Šorel
Kresba: Jiří Petráček

Spolupráce Václava Šorela a Františka Kobíka sice skončila, ale Václav Šorel našel skvělého spolupracovníka v Jiřím Petráčkovi, který s ním nakreslil všechny zbylé komiksy, které se nacházejí v knize "Zlatá kniha komiksu". Václav Šorel se vrátil ke sci-fi, které mu jde tak dobře. Jedná se o poslední komiks, který Šorel s Petráčkem nakreslili pro "ABC", a to v roce 2001. Jedná se tedy o komiks poměrně nový. Václav Šorel však pro "ABC" píše i v současné době, a to spolu s Michalem Kociánem, který se stará o kresbu. Ale vraťme se ke "Zkáze planety Země".

Komiks byl vydáván již v novém tisíciletí, ale nic se nezměnilo na tom, že je to skvělé sci-fi. ve "Zlaté knize komiksu" Václav Šorel sám opět prezentuje, jak příběh vznikal. Stačily dva motivy, které se spojily do jednoho. Tunguzská záhada je jedním z mnoha tajemství, které fascinují badatele nadále. Co vlastně tenkrát meteorit způsobil? A co by způsobil meteorit větší? Tohle byla první myšlenka. Ta druhá, a Václav Šorel nechává zásluhy Ludvíkovi Součkovi, tkvěla v tom, že vesmír je tvořen různými tunely, kterými je možné se dostat z jednoho místa v galaxii na místo druhé. Václav Šorel však přišel se zásadní inovací, a to v tom smyslu že velmi záleží na hmotnosti tohoto tělesa. Pokud stejné těleso projde tunelem zpět, ale s jinou hmotností, mohlo by to znamenat, že se ocitne v jiné časové rovině.

Nápad naprosto geniální a jen ukázka toho, jak umí být české sci-fi originální, a to i ve své komiksové podobě. Přesto jsou zde momenty, které mi troch nesedí. Jakmile se trochu hraje s časem, vždycky jsem háklivý na kauzalitu. Prostě to ve mně je a zrovna tohle Václav Šorel moc neřešil. Rozhodně bych to neviděl jako zásadní problém, protože ten příběh je jinak neskutečně zajímavý a má svůj smysl a to je hlavní. Přesto jsou zde další určité nedostatky, kterých je možné si všimnout. Šorel využívá prvky, které ve svých sci-fi komiksech už použil, skvěle zde navozuje jednotnost světa. Tohle je pozitivní prvek a rozhodně na něm není nic špatně. Co je trochu škoda, to je skutečnost, že se neopakují pouze prvky, ale jsou zde i stejné sekvence - zapěnování urvané části plavidla. Šorel se tak přece jen trochu moc opakuje.

Zajímavá vědecká myšlenka - to je hlavní, co je potřeba si z příběhu odnést. Ano, je zde trochu inspirace i "Planetou opic", která očividně Šorela hodně ovlivnila, ale není to vykrádání. To je dobře. Šorel je vědecko-fantastickým průkopníkem v českém komiksu a to už mu nikdo nevezme. "Zkáza planety Země" je jen důkazem, že se o sci-fi zajímal celý život a že v něm dokázal najít originální a zajímavé příběhy. Tenhle žánr nemůže vymřít, ale těch dobrých autorů je strašně málo. Václav Šorel se k nim řadí a já jsem rád, že v knize "Zlatá kniha komiks" vyšla teprve první reedice tohoto zajímavého komiksu

Komiks "Zlatá kniha komiksů: Václav Šorel" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

1 komentář:

  1. Šorel pomyslne zde vykrada sam sebe hlavni dejovou kostru jiz pouzil v komiksu z 1990 s názvem Hlidač na ikaru. Ale pořád ale to nebere tomu to ze jde o dobrý kompromis.

    OdpovědětVymazat