2013-08-19

#238: Superman 3 (1983) - 45 %

File:Superman III poster.jpg
Superman 3 (Superman III, 1983)
Režie: Richard Lester
Scénář: David Newman a Leslie Newman podle postav vytvořených Jerrym Siegelem a Joem Shusterem
Hrají:
Christopher Reeve (Superman / Clark Kent)
Margot Kidder (Lois Lane)
Richard Pryor (Gus Gorman)
Jackie Cooper (Perry White)
Marc McClure (Jimmy Olsen)
Annette O'Toole (Lana Lang)
Robert Vaughn (Ross Webster)

Skoro se chce říct, kde udělali soudruzi ze Spojených států chybu, protože na první pohled by se zdálo, že je všechno na svém místě. Vrátili se herci, kteří byli pro film naprosto nezbytní, i když tedy nikoli v plném obsazení, ale ti hlavní nechyběli. Christopher Reeve, Margot Kidder a také osazenstvo Daily Planet. Ano, Gene Hackman se neúčastnil, protože už prve bojkotoval Lesterův příchod do roztočené dvojky, a vzhledem k tomu, že trojka se natáčela více méně souběžně, nenalodil se ani tentokrát. Ale je fakt, že jeho Lex Luthor mi stejně zase tolik neseděl. To, že se neobjevil Marlon Brando, to bylo opět spojeno s jeho finanční náročností. A koneckonců, on svůj příběh více méně odvyprávěl.
V souboji sám se sebou - nejlepší scéna filmu
Ale to nebylo všechno, co zůstalo na svém místě. Podobný štáb v čele s Lesterem, ale jeho dvojka už přece jen něco postrádala. K tomu se však přidala ještě dávka humoru, která oba první filmy zdobila. Nějaká ta superzáporácká zápletka a zdálo se, že by mohlo být vymalováno. Lester se pokusil o smíchání ingrediencí, které dvakrát fungovaly, do koktejlu, který by vyšel i potřetí. Tohle se však nestalo. Jako kdyby opakovaný vtip už nebyl vtipem a do třetice všeho dobrého prostě nevyšlo. Najednou si divák uvědomí, jak strašně podobné si ty filmy jsou, jak málo nápadité a jak vyvařené jsou jednotlivé myšlenky, když se nepřistoupí k nějaké obměně děje, k nějakému posunutí hrdinů. A tohle se Supermanovi stalo. Prostě jen přešlapuje na místě, trilogie se nikam neposunula.
Je to rebel a začíná si s pochybnými ženštinami
Film se naprosto odchýlil od linie Clarka Kenta a Lois Lane a raději se soustředil na jiné postavy. Clark se vrací do Smallville, aby se zde znovu setkal s jinou svou osudovou ženou, kterou je Lana Lang. Nic to ale nemění na tom, že Superman se vlastně nikam neposune. Jiná žena je zvolena proto, aby neublížil Lois, protože Clark zde prochází velmi kritickým obdobím. Stává se díky Rossi Websterovi znuděným, apatickým, jako kdyby si jeho svědomí vzalo dovolenou. Takového Supermana ale lidé nechtějí. Jenže místo toho, aby se tahle nová zápletka, tenhle nový prostor využil k tomu, že se se Supermanem něco stane, on si projde krizí, ale vychází z ní naprosto stejný - nezměněný. A stejný je i svět kolem něj. Kdyby se tenhle film nestal, nikdo by tím nijak zásadně netrpěl. Je to hrozné přešlapování na místě a to je u tak zajímavé látky, která má velký potenciál, špatně. Divák se nesmí nudit, má se bavit.
Ale nakonec pomůže jednomu troubovi, který je v tom nevině
Aby se divák bavil, pokusili se tvůrci film doplnit zajímavým hercem, který byl ve své době velmi oblíbený. Tím byl černošský komik Richard Pryor, který hrál geniálního prosťáčka, jehož schopnosti jsou využity zlou stranou, aniž on by sám věděl, co vlastně způsobuje. Sázka na herce, který se proslavil hlavně komediemi a ve dvojici s Genem Wilderem, prostě nevyšla, jeho postava je neskutečně toporná a klišovitá a dovolím si říct, že i obtěžující. Jeho prostota je spíš iritující, než vzbuzující soucit. A tak tedy vznikl film, který není úplně hodnotným pokračováním předchozích dvou filmů a až příliš je patrná snižující se úroveň kvality. Christopher se mohl snažit sebevíc, ale tohle ani svým šarme nemohl uhrát.

Žádné komentáře:

Okomentovat