2013-08-20

#240: Superman 4 (1987) - 25 %

File:Superman iv.jpg
Superman 4 (Superman IV: The Quest for Peace, 1987)
Režie: Sidney J. Furie
Scénář: Christopher Reeve, Lawrence Konner a Mark Rosenthal podle postav vytvořených Jerrym Siegelem a Joem Shusterem
Hrají:
Christopher Reeve (Superman / Clark Kent)
Margot Kidder (Lois Lane)
Gene Hackman (Lex Luthor)
Jackie Cooper (Perry White)
Marc McClure (Jimmy Olsen)

Tady už je od začátku tak nějak všechno špatně. Kombinuje se všechno, na co se ve třetím filmu zapomnělo v naději, že z toho bude hodnotné pokračování. Vzhledem k tomu, jaké kvality měl "Superman 3", je celkem pochopitelné, že překonat film mohlo být docela jednoduché. Jenže tvůrci se sekli. Tohle už není smysluplné pokračování, to je prostě křeč, do které se série dostala a z níž se Superman dokázal vyhrabat (hlavně komerčně) až s filmem "Muž z oceli". "Superman 4" je filmem, který chtěl představit silné poselství, ale skončil přesně tak, jak to u Supermana bývá. Ten hrdina je až moc na hranici patetického zachránce celého světa, že je velmi jednoduché, aby se za tuto hranici dostal a stal se skutečně jen otravným hrdinou, jeho "velká" slova vám lezou na nervy.
Že by konečně odhalil svou totožnost?
Natáčení filmu vlastně ani původně nemělo být, protože původní producenti, Salkindovi, se rozhodli, že se třetím filmem skončí. Svá práva ale prodali jiné producentské společnosti - Cannon Films. Ti se rozhodli, že je na čase, aby byl čtvrtý film natočen a oslovili samotného Reeva, zda by do toho šel. Sám později ve svém životopise přiznal, že nebyl dobrý nápad do projektu jít, že měl velmi silné pochyby a vlastně byl rozhodnut, že snímek točit nebude, ale Cannon Films mu dali nabídku, která se těžko odmítá. Mohl mluvit do scénáře a dokonce se zvažovalo, že by se režijně podílel i na pátém dílu, pokud by se čtvrtý film stal úspěchem. Vzhledem k tomu, že k úspěchu nedošlo, a to ani na frontě kritiků, ani na frontě pokladen kin, režie Supermana se Christopher Reeve nikdy neujal.
Still Of Gene Hackman And Jon Cryer In Superman IV The Quest For Peace
Povedená rodinka
Bohužel ani Reevův podíl se nijak zásadně nepromítl do kvalit scénáře. Ten je neskutečně béčkový, ale v tomhle případě v tom skutečně špatném smyslu slova. Na scénu se vrací Lex Luthor, který má místo protivného poskoka, který byl aspoň vtipný, jen protivného synovce, kterého ztvárnil Jon Cryer (seriál "Dva a půl chlapa"). Společně vytvoří Nuclear Mana, což je zlé Supermanovo dvojče, tedy alespoň co se týče síly a dalších schopností. S ním musí Superman svést souboj o svůj život, ale hlavně o život nevinných lidí. Zároveň ještě řeší nukleární problém na Zemi - zničí všechny rakety - musí ukázat, že je skutečně dobrý a na srdci má jen obecné blaho, a pak musí také dát prostor Clarkovi a jeho ťulpasovství, které dostane zabrat, protože má chlapec krásnou nápadnici s tváří Mariel Hemingway, vnučky známého amerického spisovatele. Ono se tu pořád něco děje, což je hezké, ale když ono je to celé takové blbé.
Souboj na měsíci
Scénář není dobrý, s tím se prostě nedá nic dělat. Rozhodně to ale není jediný prvek, který film poslal do kolen. Hlavní vinu na neúspěchu nese samo studio, které se na film v podstatě vykašlalo a bralo ho jako další film ze své produkce. Finančně pak nebyli schopní ho řídit a kočírovat. To nakonec vedlo k tomu, že vizuální stránka filmu je příšerná. Tam, kde se Donner mohl s prvním filmem chlubit naprosto geniálními efekty, tady čtyřka neskutečně upadla a každý záběr letu vypadá směšně nahraně. Já vím, že peníze by neměly tolik film ovlivnit, ale v tomhle případě se to stejně stalo. "Superman 4" se díky jejich nedostatku proměnil v neskutečně béčkovou produkci, která nemohla mít žádné vážné ambice. O úspěchu se prostě nedalo nikdy vážně mluvit.

A jeden trochu jiný, upřímný trailer


Žádné komentáře:

Okomentovat