2013-05-13

#59: Kůstek 1: Útěk z Kůstkova (2. část) - 90 %

"Kůstek" bývá srovnáván s "Pánem prstenů" a co do epičnosti mu rozhodně není co vyčíst. Komiks je výbornou ukázkou toho, jak vytvořit humorné, silné fantasy, kde dojde na akci i na skutečně temnou atmosféru se skvělými postavami. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/kustek-utek-z-kustkova-2-cast.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Kůstek 1: Útěk z Kůstkova (2. část) (Bones: The Great Cow Race)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "Bone" v nakladatelství Cartoon Books (nakladatelství Jeffa Smithe). Souborně v originále komiks vyšel jako "Bone: The Great Cow Race" v roce 1995 černobíle a v roce 2005 barevně u Cartoon Books. Černobílé české vydání se prodává v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Jeff Smith
Kresba: Jeff Smith

V prvním článku o knize "Kůstek: Útěk z Kůstkova" jsme se věnovali jeho první polovině. Nyní se budeme zabývat druhou částí, která se nazývá "Velké kraví dostihy". Tohle je obrovská událost pro údolí, kde se usadili lidé a kde se nyní nacházejí i Kůstkové. Ferda se na závody těší, protože na ně půjde s Trnkou, svojí tajnou láskou, Podfa se nemůže dočkat, protože je mu jasné, že dostihy jsou rozhodně příležitost, na které pořádně vydělá. A Švanda? Ten je pro každou srandu, a tak se přidá k Podfovi v jeho plánu všechny podvést.
Obálka anglického vydání komiksu Kůstek: Velké kraví závody.
Původní obálka celé knihy
Příběh části "Velké kraví dostihy" je tím, kde se skutečně odhaluje, jací Kůstkové vlastně jsou. Ferda je dobromyslný, ale není úplně bezbranný, i když je pravda, že z problémů se dostává tím, že zavolá draka. Je beznadějně zamilovaný do Trnky, dívky, u jejíž babičky našel přístřeší. Veršuje si milostné básně o své lásce, tajně a dost neohrabaně. Podfa je úplný opak malého Ferdy. Je to prospěchář, který se neohlíží na ostatní, vlastně ani na své bratrance ne. Jakmile vidí možnost zisku, je schopný pro něj udělat cokoli. I on se ale musí sklonit před událostmi a před strachem, pokud se dostane do úzkých. Nakonec je tu ještě Švanda, nejvyšší z Kůstků, který nejvíce ze všeho připomíná klasickou českou postavu – Švejka. Je to na první pohled hlupák, ale jakmile jej trochu poznáte, možná zjistíte, že pod tou maskou je přece jen něco víc.
Černobílá verze stránky z anglického vydání komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.
Černobílé provedení jedné stránky
Postavy jsou vykreslené opravdu jako lidské – i když notně nadsazeně –, nezáleží na tom, že jsou Kůstci pohádkovými, až dětskými postavičkami. Jeff Smith je má vychytané i po stránce kresebné. V komiksu vystupuje spousta lidí, spousta postav, některé jsou čistě karikaturami, ale všechny jsou zapamatovatelné, nikoho si s nikým nespletete. Snad jen krysáci vypadají jeden jako druhý, ale to je naprosto pochopitelné a nakonec i záměrné. Jeff má skvěle zvládnutou kresbu tuší, ví, kdy má použít více černé, kdy ji zase vynechat. Někteří možná zalitují, že jsme se u nás nedočkali barevných Kůstků, protože barva rozhodně komiksu neškodí. Naopak, vynikne roztomilost Ferdy, krása Trnky a děsivost krysáků. Ale černobílá kresba má své jedinečné kouzlo a rychle si na ni zvyknete. Je totiž pravda, že u barevné verze je některých těch barev přece jen trochu moc.
Barevná verze stránky z anglického vydání komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.
A barevné provedení této stránky
Ve druhé části se nám příběh posunul rovnou ke kravím závodům, k Podfovým plánům, ale také k nebezpečí, které číhá na Ferdu, Trnku a babičku Ben – přiznám se, že zde nevím, proč není babička Ben, babičkou Benovou (hlavně proto, že jinak jsou jména krásně počeštěna), ale budiž. Jedná se jen o jednu drobnost v jinak parádním překladu, kterým se kniha může pyšnit. Příběh nám popisuje celý závod, ve kterém právě babička Ben závodí s kravami o první místo. Každoročně vyhrává, ale letos se chce Podfa postarat o to, aby závody vyšly podle jeho představ a on všechny obyvatele oškubal. Ale to by tu nesměl být chytrý hospodský Lucius, který Podfu dávno prokouknul. Anebo měl jenom štěstí?
Obr�zek
"Velké kraví dostihy" jsou první ukázkou toho, že "Kůstek" má hororový potenciál. Jeff Smith je na poměrně malém prostoru jen s černou schopen vykouzlit skutečně skličující atmosféru, která vás nenechá na pochybách o tom, že komiks má ještě co předvést. Ale až ve druhém díle "Kůstek: Oči bouře" se setkáme se skutečnými nebezpečími, se skutečným zlem.

Komiks "Kůstek 1: Útěk z Kůstkova" si můžete zakoupit na stránkách knihkupectví Seqoy.

V komiksovém deníku si můžete přečíst recenzi na 1. část knihy "Kůstek 1: Útěk z Kůstkova".

Žádné komentáře:

Okomentovat