2013-05-04

#42: Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma - 85 %


UKK 05: Spider-Man - Zrození Venoma: David Michelinie (9)
Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma (The Amazing Spider-Man: Birth of Venom)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako pátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih však "The Amazing Spider-Man: Zrození Venoma" ponese č. 9. Původně vyšlo jako čísla 252, 256 až 259 a 300 v komiksové sérii "The Amazing Spider- Man" a číslo 1 v sérii "Web of Spider-Man" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v únoru 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Tom DeFalco, Louise Simonson (část původně vydaná jako "Web of Spider-Man 1"), David Michelinie (část původně vydaná jako "The Amazing Spider-Man 300")
Kresba: Ron Frenz, Greg LaRocque (část původně vydaná jako "Web of Spider-Man 1"), Todd McFarlane (část původně vydaná jako "The Amazing Spider-Man 300")

Co si budeme povídat, obálka trochu mate. Pokud si komiks koupíte proto, že obdivujete kresbu Todda McFarlana, asi budete docela překvapeni. Jeho panelů tu opravdu není mnoho. Nakreslil jen jeden sešit ze všech sedmi, které jsou v této knize sebrané. Ale je jasné, že právě jméno Todda McFarlana je to nejznámější jméno, které se v komiksu vyskytuje. Je to především proto, že i u nás vyšel komiks "Spider-Man: Utrpení", který je autorským počinem právě McFarlana. Pravda, o kvalitách tohoto komiksu by se dalo pochybovat, ale McFarlanova kresba je vždy na úrovni. Na druhou stranu ale obálka nelže úplně, protože právě ten sešit, který kreslil McFarlane je takovým, kde se Venom skutečně poprvé naplno objevuje. V jeho kresbě se tedy Venom zrodil. Ani pak moc nepřekvapí, že se McFarlane podílel na vytvoření komiksu "Haunt", jehož hlavní "hrdina" jako kdyby z oka vypadl právě Venomovi.
Většinu komiksu nakreslil ale Ron Frenz, který tak spolu s Tomem DeFalcem dal základ pro to, aby se mohl Venom na scéně objevit. Tahle dvojice vytvořila černý pavoučí kostým v takové podobě, kdy se zjistilo, že se vlastně jedná o mimozemský organismus, nikoli látku, která pouze reaguje na to, co si Spider-Man myslí. Jak je patrné, příběh navazuje na "Tajné války superhrdinů Marvelu", které u nás již vyšly, ale můžeme se těšit na jejich znovuvydání v rámci projektu "Ultimátní komiksový komplet". Tom DeFalco dal černému kostýmu jeho organickou podobu, ale byl to David Michelinie, který symbionta spojil s Eddiem Brockem, zneuznaným reportérem, kterému podle jeho mínění Spider-Man zničil kariéru. Tak ona je to vlastně pravda, ale na druhou stranu Spider-Man nedělal nic jiného, než že odhalil světu skutečného vraha.
Abychom si to jen trochu zesumírovali. O čem to vlastně je? Spider-Man a ostatní superhrdinové se vrátili ze svých Tajných válek, každý trochu změněný. Kniha o tom podává dostatek materiálu v psaném textu na začátku knihy, na konci knihy, i během příběhu. Spider-Man si přivezl svůj nový kostým, u kterého postupně začíná zjišťovat, že ten nebude takovou výhrou. Najednou je těžší a těžší kostým sundat. Až později Reed Richards (Mr. Fantastic z Fantastic Four - mimochodem na nějaký komiks z Fantastic Four v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" si počkáme až do května příštího roku!), že kostým je organického původu a chce se s tělem Petera Parkera spojit. To mu nevyjde a Reed kostým uvězní. Ten se však osvobodí a hodlá své spojení naplnit. Peter se se štěstím osvobozuje a vypadá to, že symbiont umírá. Není tomu tak a právě v kresbě McFarlana poznáváme, co se s ním stalo opravdu.
Původní obálka komiksu "The Amazing Spider-Man 300"
Příběh o zrození Venoma je pro komiksový svět Spider-Mana naprosto zásadní, protože se mu tím stvořil jeden z nejikoničtějších záporáků, navíc i jeden z nejoblíbenějších, což ale nakonec vedlo k tomu, že Venom je nyní vlastně kladnou postavou v rámci vlastní série "Venom", kde se jedná o symbionta spojeného s tělem Flashe Thompson, který přišel o nohy, ale pořád chce sloužit a být dobrým vojákem. Díky tělu Venoma se mu to daří, ale ovládat symbionta není jednoduché. Z Venoma se tak stalo něco, co jsme možná nechtěli, protože Marvel zrovna moc neuznává záporné postavy v hlavní roli, takže Venom musí mít dobré vlastnosti. Ono by se to jinak asi moc neprodávalo. I když kdo ví, když se to nezkusí, tak člověk nikdy nezjistí pravdu. V komiksu "The Amazing Spider-Man: Zrození Venoma" je však Venom skutečně bestií a její vizuální podoba je skvělá. Ta obrovská huba s jazykem je neskutečně děsivá. Rozhodně jeden z nejlepších spider-manovských záporáků, jací kdy byli nakresleni.
Jedna z novějších verzí Venoma.
Abych zase zbytečně moc nechválil, "The Amazing Spider-Man: Zrození Venoma" je komiksem, který má své nedostatky. Především je to patrné v tom, jak je psaný, ale také, jak je kreslený. Kresba je prostě starší, barevnost také. Komiks je z převážné většiny z první poloviny 80. let, takže to musí být poznat. Přesto si myslím, že scénář to kazí trochu víc. Je to samozřejmě v tom, jak se neustále odkazuje na starší příběhy, které mnohdy nemáme možnost znát a ani ji mít nebudeme, ale je to také v tom, že styl psaní byl trochu jiný. V některých případech se opravdu jedná o psaní. Textu je tolik, že se soustředíte hlavně na něj a kresbu opomíjíte. Je zde strašně moc bubliny s myšlenkami, což, jak Stephen King sám poznal při psaní "Amerického upíra", už je hodně passé. Zbytečně se vysvětluje něco, co je z panelů na první pohled patrné. Ukazuje to, že ne každý scénárista přesně pochopil, že komiks je přece jen něco trochu jiného než beletristický text.
Todd McFarlane
Takový ale byl komiks z 80. let, takový byl komiks i v době, kdy Spider-Man začínal. Toho textu bylo ještě více. Kresba je přece jen akčnější, i když i zde jsou momenty, které jsou poměrně statické. Co je na tomhle komiksu nejlepší? Chvíli jsem o tom přemýšlel a nakonec musím říct, že to vůbec není nějaká akční pasáž, nebo pasáž s Venomem, i když jednostránkový panel, kde se nám poprvé ukazuje, rozhodně stojí za to. Osobně si myslím, že tím nejlepším je sešit, v němž se Mary Jane svěřuje Peterovi s tím, jaká byla její minulost. Původně tenhle příběh vyšel jako "The Amazing Spider-Man 259" a jedná se o poměrně zásadní díl, protože od něj se konečně odvíjí společný příběh Petera Parkera a Mary Jane Watsonové, později Parkerové.
V komiksu jsou velké skoky, nedovíme se, jak to dopadne s Hobgoblinem, hodně nám toho unikne, ale tohle je příběh zaměřený na Venoma a v tomhle směru kniha dokonale plní svou úlohu. Seznámí nás s příběhem a ty okamžiky, které se staly v jiných sešitech, jsou shrnuty v krátkých textových pasážích. Takhle má vypadat komiks pro fanoušky, kteří se se Spideym seznamují. I když jsou zde nějaké ty chyby v textu a chtělo by to ještě jednu korekturu, dostává se nováčkům ten správný náhled do Spider-Manova světa a do jednoho z jeho nejdůležitějších příběhů.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.


1 komentář:

  1. S pavukom som sa zoznamoval hlavne z komiksov Záhadný Spider-man a animovaným seriálom z roku 1981. Príbehy s s Venomom som mal najradsej. Komiks krásne zachycuje priebeh a zrod Venoma a aj ked su komiksy starsieho data musim povedat ze sa jedna o to naj co vyslo u Spider-mana. Toto je nefalsovany Spider-man, kvoli comu ho mame radi.

    OdpovědětVymazat