2013-05-04

#41: Parchanti 2: Zdvojnásobení sázek - 75 %

Komiks "Parchanti" rozhodně nesrovnávejte se stejnojmenným filmem. Komiks je v tomto případě rozhodně lepší. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/parchanti-zdvojnasobeni-sazek.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Parchanti: Vsaďte si (Losers: Double Down)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "The Losers" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Double Down" v roce 2004 u Vertiga. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč (brožovaná vazba) a 399 Kč (pevní vazba).

Scénář: Andy Diggle
Kresba: Jock a Shawn Martinbrough

Když si člověk vedle sebe položí české vydání komiksu "Parchanti: Vsaďte si" a "Parchanti: Zdvojnásobení sázek", na první pohled uvidíte jeden základní rozdíl. První kniha, alespoň v paperbackovém vydání, má silnější vazbu, tudíž by člověk očekával více stránek, ale zde rozdíl není. Obě knihy jsou tvořeny šesti kapitolami, tedy šesti sešity, jak komiksy původně ve Spojených státech amerických vycházely. Kde je tedy zakopaný pes? Je to v tom, že Comics Centrum změnilo svou politiku a rozhodlo se komiksy vydávat ještě o něco levněji. A ono to jde. Použil se tenčí papír, což se odrazilo právě v tloušťce celé knihy. Ale také v ceně. Kde se to nepromítlo, to je kvalita tisku, která je nadále výtečná. Komiks se čte krásně, detaily jsou snadno čitelné, kresba bezvadná. A pak že nejde dělat komiksy přístupnější.

Andy Diggle v prvním díle "Parchanti: Vsaďte si" dokázal, že umí ze žánru získat přesně to, co se očekává – napětí, tajemno, spiknutí – a vytvořit skvělý tým, kterému člověk fandí. S jedním členem týmu jsme se rozloučili, ostatní mají na chvíli volno a my konečně něco málo zjišťujeme o minulosti, přítomnosti a možná i budoucnosti všech členů. Všichni jsou velkou neznámou, jen Čokl se nám trochu odkryje a my zjišťujeme, že on je tím, kdo má skutečnou rodinu, která bez něj trpí, postrádá jej a on sám má největší motivaci k tomu, aby konečně všechno vyřešil, očistil své jméno a zbavil se tajemného Maxe.

Pokud si myslíte, že se o Maxovi dozvíte ve druhém dílu něco více, tak ano, ale pouze to, že je to člověk, který stojí na pozadí různých válečných událostí skutečně dlouho, a také to, že už jej jednou agenti zabili. Sama CIA s tímhle má trochu problém a agent Sanderson, kterého známe už z prvního dílu, vyčlení jednoho zkušeného člověka, aby o Maxových aktivitách něco zjistil. Max se nakonec dostane všude, a tak i pátrání agenta Steglera dostává pořádnou ránu. Ano, podruhé se setkáme s Maxem, ale opět jen se siluetou, jejíž totožnost neznáme a nepoznáme.

Lidé umírají, stejně jako umírali v prvním díle. Jsou nevinní, ale prostě se zapletli do špatné společnosti. Maxovy snahy se rozpínají do obrovských rozměrů, které mají i spojitost s tektonickými deskami. Pravda, sám si nejsem jistý, co si o tomhle myslet, protože zatím to moc velký smysl nedává, ale jsem si jistý, že Diggle příběh zvládne ukočírovat až do úplného konce. Ještě máme co očekávat, protože se zdá, že i uvnitř skupiny Parchantů může dojít k nějakým těm rozporům. Hlavně proto, že se stále honí za duchem a jejich akce nepřinášejí úplně takové výsledky, jak se předpokládalo.

„Parchanti: Zdvojnásobení sázek“ je komiksem stále vtipným, který se nespokojí s jednoduchou akcí, ale rovnou do dění zapojí i aktivní sopku. Jockova kresba dál pokračuje v úspěšném pojetí tohoto komiksu, navíc je doplněna ještě o něco uhlazenější kresbou Shawna Martinbrougha, jenž se ujal první a druhé části této knihy. Jock se vrátil pro části ostatní – a ke všem samozřejmě dál kreslil obálky. Kamil Bernášek pokračuje ve výtečném překladu, který nezabíjí vtipy, možná je i v některých chvílích o něco povyšuje.

Komiks "Parchanti: Zdvojnásobení sázek" si můžete s výraznou slevou zakoupit na stránkách Comics Centra v brožované verzi anebo ve verzi vázané.

Žádné komentáře:

Okomentovat