2018-02-20

#1637: Bublifuk 8: Namydlené vynálezy - 80 %


Bublifuk 8: Namydlené vynálezy
Vydalo nakladatelství Triton v roce 2018. Vydání má 36 stran a prodává se v plné ceně za 55 Kč.

Scénář a text: Bára Buchalová, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský
Kresba: Luděk Bárta, Bára Buchalová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

"Bublifuk 8: Namydlené vynálezy" už je přece jen docela pěkné číslo a já doufám, že to "bublifuk" dotáhne až na číslo 10 a samozřejmě ještě dál, protože tohle je revue, která by mohla bavit děti dlouhodobě, i když se přiznám, že by to možná chtělo sem tam i nějaké jiné příběhy. Netvrdím, že není fajn, že zde autoři pokračují v delších sériích, ale osobně bych byl rád i za to, kdyby se nové příběhy objevovaly častěji, třeba jen jako povídky, které na sebe nenavazují postavami ani tématem. Ale jsem rád i za to, že si tvůrci jedou svoje série, u některých jsem opravdu rád, že se vracejí. A některé série postupem času rostou, což je ještě příjemnější. A pokud se týká novinek, skoro by to mohlo vypadat, že deváté číslo s nějakou tou novinkou přijde.

První nás čeká - vlastně už klasicky - "Fernando a Stella", kteří se tentokrát postarají o to, aby cirkus měl co nabídnout svým návštěvníkům. Trochu slabší díl, ale zase se musí nechat, že sem tam je tu docela dobrá narážka na to, jak Leonardo da Vinci přišel na některá svoje díla. Následuje kraťas "Na ledě", kde se nám opět předvádí Alva se svými vynálezy. A tentokrát je to docela zábavné. Ta stránka mu celkem stačí. Pak následují tři stránky "biblických příběhů", tentokrát je na řadě "Babylonská věž". Ani tentokrát není příběh moc pro mě, ale o je prostě tím, že je biblický a že se v něm zdůrazňuje smysl boha. Netvrdím ale, že se vám příběh nemusí líbit, jen mě prostě křesťanské příběhy nesedí.

"Píp & Půp" to tentokrát rozjeli ve velkém, a i když mám pocit, že by se jim hodilo více stránek, dokážou zaujmout, mimo jiné i proto, že tentokrát je tu docela parádní akce, navíc mezi megaroboty, takže to skutečně stojí za to. V dobrém pokračují i "Agenti Tajné dvojky", kteří mě prostě pořád dál baví tím, jak můžete hledat, kdo je zločinec. Vždycky jsem měl pro podobné hříčky slabost. A taky jsem rád, že jsem vždycky odhalil, kdo se dopustil křivdy nebo dokonce zločinu. A pak už revue obsahuje mého oblíbence, osmý díl "Tří mušketýrů", které tvoří Petr Kopl. Ten mě zatím nikdy nezklamal a také tentokrát je to dostatečně vtipné. Navíc má příběh i určité finále, tak jsem zvědavý, jestli bude ještě dále pokračovat. U tohoto příběhu osobně doufám, že ano. Musím ale uznat, že mezi velké oblíbence se řadí i "Hilfréd Hubertus Babočka", který se tentokrát představuje příběhem, který by mohl otevřít docela zajímavou dějovou linku. Nezbývá než si počkat.

V sešitu "Bublifuk 8: Namydlené vynálezy" pak následují ještě "Piráti na suchu". Že by poslední díl? Ale je docela fajn, jak jsem již napsal dříve, ty čtyři stránky jsou pro tuhle sérii prostě lepší. Tady se příběh celkem hezky uzavírá. Tomáš Prokůpek nám ještě představuje dalšího autora, kterého nejspíš nikdo moc nezná. Je jím Karel Stroff, jenž byl průkopníkem bublin v kreslených příbězích, tedy alespoň na našem území. Na zadní obálce vás pak ještě čeká "Knihomol Bubu", který si tentokrát s sebou vzal ještě kamarádku mouchu Cecé a opět je tak zvláštně příjemně poetický. "Bublifuk 8: Namydlené vynálezy" vás nezklame, pokud znáte už předchozí sešity. Tohle je prostě revue, která vás bude bavit, revue, která v sobě má milé příběhy, hezký humor a není nutně určena jen dětem. A autorům se neustále daří pokračovat v dobrém díle.

Žádné komentáře:

Okomentovat