2017-10-24

#1552: Bublifuk 7: ...a všichni za bubliny! - 85 %


Bublifuk 7: ...a všichni za bubliny!
Vydalo nakladatelství Triton v roce 2017. Vydání má 36 stran a prodává se v plné ceně za 55 Kč.

Scénář a text: Bára Buchalová, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský
Kresba: Luděk Bárta, Bára Buchalová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

Sedmý "Bublifuk"! No není to paráda? Nejen děti, ale i dospělí zase mají co číst. A navíc je to stále kvalitní česká tvorba. Od sešitu "Bublifuk 6: Moře bublin" se mnoho nezměnilo, a to myslím hlavně ve smyslu, že jsou zde stejní autoři a pokračuje se v příbězích, které byly doposud vyprávěny. Takže se na ně zase pěkně postupně podívejme. Na začátku, už tradičně, přicházejí "Fernando a Stella", kteří začínají být poslední dobou docela akční a vymýšlejí vynálezy, které jsou skoro válečného charakteru. Ale vždy to je proto, aby ochránili ty, kteří jsou bezmocní. A navíc na dvoustránce pak dostanete návrh na to, jak si vytvořit vlastní dioráma, což je třeba něco, co jsem nikdy nedělal, ale docela rád bych si to vyzkoušel.

Po "Fernandovi a Stelle" následuje "Vynálezce Alva", který mě ale tentokrát lehce zklamal. "Kostlivec" je takový hezky dětsky napsaný příběh, ale jeho vyznění a pointa v sobě nějak nemají nic výrazně extra navíc. Komiks jsem si přečetl a jel jsem rovnou dál na "Biblické příběhy". Tentokrát nás čekal příběh "Jonáš a velryba". V příběhu je celkem standardně poučení, což považuji za jeho největší přínos, ale potěší i kresba Karla Jerieho a skutečnost, že se Kláře podařilo příběh srozumitelně podat na třech stránkách. A ani z toho to náboženství tolik nečiší. Jak jsem ale psal na recenzi dílu "Bublifuk 6: Moře bublin", biblické příběhy zrovna nejsou tím, co mě příliš baví, protože tam v pozadí je pořád cítit křesťanství, které se nám snaží vnutit víru v jediného boha.

Zato "Píp a Půp" začínají nabírat na parádní obrátkách, a to hlavně proto, že už nesledujeme jednotlivé, samostatné epizody, ale před námi roste větší příběh, který je rozdělen do jednotlivých čísel, navíc příběh, který je napínavý a jež si uchovává svou specifickou kresbu, která vás vždy vytrhne, protože je v rámci "Bublifuku" vždy velmi specifická. On tedy každý komiks má svou specifickou kresbu, ale díky stylu i díky barvám kresba od Ticho762 prostě vyniká. Viktor Svoboda má úplně jinou barevnosti i odlišný styl, který uplatňuje v komiksech "Agenti Tajné dvojky", jež píše opět Klára Smolíkova. Tohle je ta dvojstránka, kde se od vás vyžaduje postřeh v odhalení nějakého lumpa. I tentokrát dostáváte hříčku, kterou můžete řešit. "Agenti Tajné dvojky" mě baví od svého prvního příběhu v sešitu "Bublifuk 5: Na zdar robotům". Podobné hříčky a pátrání jsem měl vždycky rád.

Následují "Tři mušketýři", kteří mi popravdě se sedmým příběhem přišli lehce slabší. Ne tolik, pořád jsou zábavní, ale jako kdyby ubylo vtípků, a Petr už je na vás nechrlí s takovou kadencí jako dřív. Důležitější se stalo, aby zde existovala návaznost, která pomůže provázat tuto série s již známými osudy čtyř mušketýrů. Když ale dojde na akční scénu, ukazuje Petr, že někdy nemusí tolik chrlit vtípky v dialozích, někdy se o ně postará kresbou. "Hilfréd Hubertus Babočka" tentokrát nadchnul, a to hlavně proto, že se zde trochu snaží mytizovat celou postavu a navíc nechává otevřený konec. Jakmile fantazie přechází do reality, vždy mě příběh zaujme. Navíc kresba Tomáše Kučerovského je prostě parádní.

Docela mě překvapilo, že se mi líbili i "Piráti na suchu", ale holt od chvíle, kdy si pro sebe berou dvě stránky na víc, to má trochu větší šmrnc. Navíc je příběh "Kdo je největší smraďoch?" vtipný a má v sobě i poučení, kdy se můžete dovědět o něčem, co třeba vůbec neznáte. Tenhle díl se povedl, navíc mu kresba Lukáše Fibricha velmi dobře sedla i v pointě. Tomáš Prokůpek nám představí zajímavou osobnost - Karla Václava Klíče. A na závěr nás čeká Bára Buchalová a její "Knihomol Bubu", který si tentokrát velmi hezky hraje se slovíčky. "Bublifuk 7: ...a všichni za bubliny!" pokračuje ve skvělé kvalitě, kterou nastolil už prvním dílem, a autoři zde ze sebe dostávají to nejlepší. Některé komiksy vás možná nebudou tolik bavit, jiné vás překvapí, ale opět dostanete všehochuť, která nemá vyloženě slabé místo.

Žádné komentáře:

Okomentovat