2017-04-25

#1422: DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna - 70 %

DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna (Green Arrow: Year One)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako osmou knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Green arrow: Year One" a jako číslo 73 série "More Fun Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Andy Diggle
Kresba: Jock

Rok se s rokem sešel... No, vlastně to jsou tři roky, co komiks "Green Arrow: Rok jedna" vyšel česky prvně u nakladatelství BB/art. Pod uvedeným odkazem si můžete přečíst recenzi na tento komiks, takže tentokrát se opět nebudu zabývat tolik recenzí samotného příběhu, což je v rámci "DC komiksového kompletu" celkem standardní, protože zatím zde vycházejí jen komiksy, které už česky vyšly, což se nezmění ani s následujícími dvěma knihami. Ale hned po knihách "DC komiksový komplet 9: Superman pro zítřek, kniha první" a "DC komiksový komplet 10: Superman pro zítřek, kniha druhá" nás konečně čeká novinka na českém trhu, a to komiks "DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž".

Green Arrow je v současné době celkem oblíbená postava, za což může televizní seriál, kterému jsem osobně zatím nepřičichl a v dohledné době to asi ani měnit nebudu. Pokud si chce fanoušek v komiksu přečíst nějaký dobrý příběh s touto postavou, myslím, že právě komiks "DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna" je vhodným začátkem, a to mimo jiné i proto, že se jedná o origin příběh, kde se dozvíte, jak se Green Arrow zrodil. Navíc zde nenajdete jen samotný zrod superhrdiny, ale i další prvky, které jsou s Arrowem spojené a které ho jako postavu trochu odlišují. Je to skutečnost, že se snaží řešit sociální problémy, což mi k němu sedí. I když se na první pohled tváří jako něco mezi Batmanem a Tonym Starkem, právě ta snaha řešit větší problémy ho činí odlišným.

Nebudu tvrdit, že v tomhle jde komiks dál, pořád se jedná o uzavřený příběh, kde se pomůže jedné větší skupině lidí. Co bude dál, to nevíme, alespoň ne na základě tohoto komiksu. Když si ale budete číst další příběhy, jsem si jistý, že ta snaha změnit svět nebude vždy tak silná. On takhle ani Green Arrow nevznikl. Green Arrow totiž vznikl jako celkem obyčejný superhrdina - a vykrádačka Robina Hooda - což se můžeme sami přesvědčit, neboť v knize "DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna" najdete i první sešit s touto postavou. Green Arrow se poprvé objevil v komiksu "More Fun Comics 73" v roce 1941. Jednalo se jen o osmistránkový komiks, kde se Green Arrow představuje se svým parťákem, Speedym. V tomhle podání je Arrow hodně odlišný od současné podoby.

Green Arrow se v podstatě na začátku nijak nelišil od Batmanam, což bylo dáno i tím mladým sidekickem, ale také skutečností, že řešil detektivní příběhy. Mimochodem, tady lidé umírali, i když v nijak explicitních panelech, ale Arrow samozřejmě nebyl z těch, kdo by zabíjel. Na to je kodex... Po přečtení příběhu z "More Fun Comics" se možná i budete divit, že postava přežila a kam až se dostala. A je to dobře, že se vyvinula, protože tyhle její začátky byly očividně celkem nezajímavé, nebo spíše neoriginální a hrálo se jen na model, který v té době fungoval, nic nového se nepřidávalo. V superhrdinském komiksu se hodně jelo a vlastně i jede na jistotu a na to, co prodává. Proto se vytvářely a vytvářejí jen trochu pozměněné kopie. On ani příběh komiksu "DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna" není extra originální, ale je dobře napsaný a má drobný přesah nad rámec klasického mainstreamového komiksu. A hlavně skvělou Jockovu kresbu.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"

Žádné komentáře:

Okomentovat