2014-05-26

#642: Green Arrow: Rok jedna - 70 %

Green Arrow: Rok jedna (Green Arrow: Year One)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Green Arrow: Year One" u DC Comics v roce 2007. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2008. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Andy Diggle
Kresba: Jock

Green Arrow je konečně i u nás. Není se moc čemu divit. Seriál "Arrow" je v současné době docela populární a ve srovnání s konkurencí, jakou jsou "Agents of S.H.I.E.L.D.", je to přece jen kvalitnější a zajímavější podívaná, která má atmosféru, zajímavé hrdiny a také zápletku. Navíc se daří představovat i další hrdiny ze světa DC Comics. Docela jsem byl zvědavý na to, jaká bude první kniha s tímto superhrdinou. Myslím, že je dobře, že vyšla kniha seznamovací, ať už si o její kvalitě budete myslet cokoli. Potřebujeme nejprve alespoň trochu vědět, s kým máme tu čest. Jasně, fandové seriálu "Arrow" asi už ví, ale ti ostatní si první rok zaslouží. Řekne totiž o postavě to zásadní.

Když budete "Green Arrow: Rok jedna" číst, možná vám to bude trochu povědomé. Nemyslím ani tak proto, že něco se objevilo v seriálu, ale spíš proto, že postava Olivera Queena je přece jen docela podobná Tonymu Starkovi. Nutno však dodat, že Green Arrow je na světě o celých 22 let déle než Iron Man, protože poprvé se objevil v komiksu v roce 1941. DC má staré hrdiny. Přesto se nejedná o postavu nijak originální, jeho stylizace je jasná - tohle je Robin Hood, který chce chudým dávat. Chce jim hlavně pomáhat, dávat jim svobodu, chce pomoct tam, kde ostatní nemohou a potřební to sami nedokážou. Tohle je prostě hrdina z lidu, až na to, že má na své kousky neřestné množství peněz, takže si s ničím moc nemusí dělat starosti. Člověka pak ani tolik neudiví, že hrdina jako Spider-Man se stal tolik oblíbeným.

Oliver Queen je zbohatlické dítě, které vlastně neví, co se svým životem, ač už je dospělý. Snaží se žít dobrodružně, ale neví, kam směřuje. Je neschopný, k ničemu. Sám to o sobě ví, ale nechce si to přiznat. Dojde však k události, kdy je nucen všechno změnit. Jako Robinson je uvězněn na pustém ostrově mimo civilizaci, kde se musí naučit přežít, stejně jako se musí naučit střílet z podomácku vyrobeného luku, což se stane i jeho poznávacím znamením. Skutečně mu to jde. Dokonce natolik, že je schopen střílet tak, aby nezabil. Neskutečná křeč mainstreamu pokračuje - ano, krev vidět můžeme, ale správný hrdina nestřílí, aby zabil, ale jen proto, aby hodně ublížil. Správňáci totiž nejsou vrazi. Tohle je naštěstí mírně vykoupeno celkem zajímavými událostmi, které se na ostrově stanou. Je v tom tajemství, je v tom realita a také vztahy mezi lidmi, které fungují, ať už v té přátelské nebo nepřátelské rovině. Tohle všechno ve skvělé Jockově kresbě, která opět pomáhá především celkovému vyznění a atmosféře. Tenhle chlap mi prostě sedí. Jeho ruka je neskutečně lehká.

Andy Diggle a Jock opět spojili síly (my je známe ze dvou knih série "Parchanti") a vytvořili komiks, který bych nazval dobrým úvodem do světa jednoho superhrdiny. Pokud Green Arrowa neznáte, myslím, že by vám tohle mělo stačit. Je to dostatečně civilní, supehrdinské zde v podstatě nic není, a tak dostáváte něco trochu jiného, něco, co není jen další mainstream. To, že zápletka je podivná a jsou zde nevysvětlené momenty, které jsou prostě jen proto, aby dění mělo správný směr (např. jak se asi Oliver zachránil po výbuchu, jak je možné, že neprozkoumával ostrov více, i když na něm byl dlouho, apod.), to je prostě daň zábavě. Tohle je součást mainstreamu. Nesmíte o něm tak moc přemýšlet. Pořád si myslím, že právě tohle pojetí může čtenářům vyhovovat. Je to akční, je zde rozervaný hrdina, který musí dojít zásadní morální a osobnostní přeměny, aby mohl světu nabídnout něco víc, jsou zde zlí i hodní lidé, postavy, k nimž je možné přilnout a fandit jim. Funguje to. Je to mainstreamová zábava, která vás neurazí. Zároveň je to ale závazek. Bude to chtít víc než jen jednu knihu, aby se nám tenhle hrdina představil.

Komiks "Green Arrow: Rok jedna" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat