2016-12-02

#1320: Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi - 70 %

Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2016. Kniha má 80 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Pavel Kosatík
Kresba: Štěpánka Jislová

Série "Češi" se nám postupně propracovává k poslednímu dílu. I když byl pro knihu "Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi" původně avizován jiný ilustrátor, konkrétně Vojtěch Velický, nakonec se kresby chopila mladá a velmi nadaná autorka Štěpánka Jislová, a také díky její kresbě získal komiks ten správný, psychologicko-depresivní tón, a to i přesto, že se komiks vyznačuje barevností a rozhodně se o něm nedá říct, že by byl černobílý. Černobílý není ani z hlediska scenáristického. Myslím si, že zde zůstává dost prostoru k tomu, aby si každý udělal svůj názor a sám přemýšlel o tom, jaká byla vlastně osobnost Edvarda Beneše a jestli je to, co udělal, možné chápat i jako zradu na národu.

Na situaci v době těsně před podepsáním mnichovského diktátu je možné se v současné době dívat s klidem a odstupem, který osobnosti, jež byly přítomny a jež musely situaci řešit, prostě neměly. Nutno říct, že ani odstup by těm českým a slovenským osobnostem příliš nepomohl. Ani dnes nelze říct, že by bylo nutné jednat tak a tak, protože situace byla prostě specifická a Československo nemělo jednoduché východisko. A s ním byl v této situaci i jeho prezident, který se měl rozhodnout, co bude nejlepší. Kdyby se mocnosti usnesly jinak a neustupovaly, mohlo být všechno odlišné, ale ono se to stalo, jak se to stalo, a tak se nakonec ve zpětném pohledu zdá, že Beneš nemohl udělat nic moc jiného a že se nakonec hodně snažila, aby ustoupení Němcům sám sobě vykoupil. Ale nejen sobě, i celému národu.

Kosatíkovi se povedlo napsat obraz doby s akcentem na jednu hlavní historickou postavu, kterou byl právě Edvard Beneš. Líbí se mi, jak se autorovi daří vytvořit psychologický obraz osobnosti, jak je zde prezentováno to, co se mohlo/muselo Benešovi honit hlavou, ale prezident přesto zůstává silný, zůstává svůj a zastává daný názor, i když ten se může ze dne na den vzhledem k podmínkám měnit. Stejně tak je možné nazírat na prezidenta jako na loutku, která se ocitla doslova mezi mlýnskými kameny. Ven se mohl dostat jedině tak, že nakonec z Československa odešel, aby dál řídil exilovou vládu a nakonec se mohl vrátit. O to je pak to, co Československo za války dosáhlo, triumfálnější a důležitější. S přihlédnutím k tomu, co je zde sděleno, se pak Benešovy dekrety zdají pochopitelnější.

Kresba se pak nesoustředí na detail, ale soustředí se na postavy, což se jeví jako pochopitelné, nemluvě o tom, že i v té záplavě osobností jsou většinou rozeznatelné. Na druhou stranu komiks vytváří iluzi toho, že je zde Beneš a ostatní. Ostatní jsou jedna skupina, která stojí v opozici k Benešovi, nebo s ním souhlasí anebo si není jistá. I přesto se zdá, že je to jedno velké těleso, kdežto prezident proti němu zůstává sám. Je vlastně tragickým hrdinou, který měl tu smůlu, že se ocitl v dané době na daném místě. Stál u zrodu samostatné republiky a v roce 1938 se mohlo zdát, že stál i u jejího konce. Události září 1938 jsou v knize popsány tak, aby je mohl každý pochopit a každý si udělal svůj obrázek. Kosatík nechce Beneše svatořečit, nechce z něj ani dělat zrádce. Takovou představu si musíte udělat sami. Kniha může být částečně fabulací, ale jejím smyslem není být historicky přesná, ale především ukázat složitost situace, do níž se prezident a země dostali. Tohle se dle mého podařilo.

Komiks "Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo"
"Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského"
"Češi 1942: Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha"
"Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval"
"Češi 1977: Jak z Jak z rock'n'rollu vznikla Charta 77"
"Češi 1989: Jak se Havel stal prezidentem"
"Češi 1992: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát"

Žádné komentáře:

Okomentovat