2016-12-01

#1319: Nebeský bibendum - 65 %

Nebeský bibendum (Bibendum céleste)
Vydalo nakladatelství Meander v pevné vazbě v roce 2016. V originále vyšlo jako "Bibendum céleste" v roce 2013. Vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 698 Kč.
Scénář: Nicolas de Crécy
Kresba: Nicolas de Crécy


Hned na začátek se přiznám, že kniha "Nebeský bidendum" nebylo jednoduché čtení a nebyl jsem si chvílemi jistý, jestli jsem něco nepřeskočil, jestli mi něco neuniká. Nepřeskočil, ale unikalo. Dovolím si na úvod citovat anotaci přímo ze stránek nakladatelství Meander:
Tuleň Diego je mimořádně citlivý. Romantická dušička. Sotva tušil, co se s ním začne dít, když se vylodil v New Yorku nad Loirou, v tom městě potu a kovu, v metropoli, kde vše je krajností. Někteří si o něm myslí, že je vyvolený. Je snad opravdu bohem? Ach, jen jedno je o něm jisté: stane se z něj favorit na příští Nobelovu cenu lásky. Ale na to se ještě něco nadře. Konkurentů je hodně a cesta k ceně plná překážek. Tím víc, že Ďábel se svým kostkovaným bryndáčkem pod krkem ho moc rád nemá a chce mu všechno pokazit. A Ďábel, jak říká autor, to je vážná věc! Hodlá zaujmout místo profesora Lombaxe, který (nebo aspoň to málo, co z něj zbylo) je vypravěčem příběhu… Je těžké být chudým tuleněm v New Yorku nad Loirou…


Že je na tom něco zvláštního? Třeba zvířátka v komiksu, to není nic nového. Alternativní New York? Ale jo, proč ne, ještě k tomu nad Loirou. Co je to tedy vlastně za žánr? Já nevím... I když asi nejlépe by šla kniha vystihnout jako společensko-kritický fantaskní grafický román. Protože jestli si myslíte, že anotace je nějaká podivná, ani nebudete věřit, co za zážitek na vás čeká během čtení knihy. Několikrát jsem si říkal, jestli jsem opravdu tak pitomý, že to nechápu. Ale nemyslím si, i když je možné všechno. Myslím si spíše, že Nicolas de Crécy se rozhodl, že bude záměrně nejasný a nevyzpytatelný a že použije prvky, které čtenáře zmatou. Povedlo se mu to dokonale, protože prostě není možné pochopit všechno, co v knize je. Otázkou je, jestli vůbec všechno pochopit jde.

Příběh je o tuleňovi, který se dostane do situace, v níž být nechtěl. Příběh je také o Belzebubovi, který je na tom podobně, ale tentokrát svou vinou. Příběh je také o profesorech a magistrátu, kteří udělají všechno pro to, aby Diego získal Nobelovu cenu lásky. Proč? Nevíme. Co to je? No hlavně peníze. Proč magistrát pomáhá Diegovi? Magistrát pomáhá hlavně sobě. O čem to vlastně celé je? Osobně se mi asi nejvíce líbila sociální kritika, která se komiksem prolíná a která je v podstatě tím nejpochopitelnějším v celém díle. Nicolas ukazuje, jak jsou lidé lstiví, jak jsou prospěchářští, jak jsou hloupí, naivní a nechají sebou cloumat. Kritizuje společnost a to, z čeho vyrostla, zaměřuje se na negativní stránky, fanatismus nevyjímaje. Ale přesto můžete mít z posledních stránek pocit, že zde existuje naděje, že možná lze všechno překonat a být dobří, když budeme dost silní.

"Nebeský bibendum" není komiks, který čtete každý den. Není to ani komiks, který se vám musí líbit. Nemusí. Vlastně se vám může stát, že se vám nebude líbit vůbec a třeba ho ani nedočtete. Pokud ale chcete dílo, u kterého budete přemýšlet, dílo, které je schopno vám nabídnout témata k úvaze, "Nebeský bibendum" je rozhodně tou správnou volbou. Příběh se místy trochu tříští, což je dáno i tím, že původně vyšel jako tři sešity, které jsou sebrané do jedné knihy. Budete mít pocit, že některé pasáže končí dřív, než by měly, ale stále platí, že o komiksu budete uvažovat. Jestli se vám bude líbit, to zaručit nelze. Jo, a kdybyste náhodou nevěděli, co je to "bibendum", tak je to michelinský panáček. Takový ten tlustý chlapík, který má celé tělo vytvořené z bílých pneumatik. Pomohlo vám to trochu pochopit komiks? Já se přiznám, že mně jen malinko.

Žádné komentáře:

Okomentovat