2016-12-05

#1321: Batman: Hřbitovní směna - 60 %

Batman: Hřbitovní směna (Batman: Graveyard Shift)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 18 až 20, 28 a 34 ve druhé řadě série "Batman", jako "Batman 0" a jako "Batman Annual 2" u nakladatelství DC Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Batman: Graveyard Shift" poprvé v roce 2014 u DC Comics. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč (brožovaná vazba) a 799 Kč (pevná vazba).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Snyder a další
Kresba: Greg Capullo a další

Už v recenzi na knihu "Liga spravedlnosti 4: Síť" jsem zmiňoval, že nám zde vyšly dvě komiksové publikace, které mají jeden zásadní problém - neznáme pořádně všechny souvislosti, které jsou zde zmiňovány. Tou druhou knihou je právě kniha "Batman: Hřbitovní směna". Její problém je v první řadě v tom, že obsahuje příběhy, jež jsou sebrány ze série "Batman", příběhy, které se do předchozích knih nevešly, a tak akcentují jak "Rok nula", tak i události, které se odehrávají v současnosti. To je trochu problém, neboť je v tom lehce guláš, který se ale ještě dá kousnout, protože vás jím autoři relativně dobře provedou, alespoň tedy v rámci časového zakotvení. Druhý problém je ale skutečnost, že se odkazuje na události, které neznáme, ale které jsou docela zásadní. A TEĎ POZOR NA SPOILER! Tou nejzásadnější je skutečnost, že zemřel Robin. KONEC SPOILERU.

Já vlastně ani nevím, jestli to je spoiler, protože ona sama kniha to spoileruje, neboť samotný příběh této události u nás nevyšel. Tento příběh najdete v sérii "Batman Inc.", kterou psal Grant Morrison a který se tak postaral o událost, jež lehce změnila Batmanův svět. To jen proto, aby se mrtvý zase později vrátil. Z toho by mi normálně jeblo. Je v komiksu vůbec nějaký hrdina, který skutečně zůstal mrtvý? Nejspíš ne, protože by to znamenalo, že se vydavatelství připraví o potenciální zisk. Ale vraťme se k tomu, co obsahuje kniha "Batman: Hřbitovní směna". První je komiks "Světlé včerejšky", který se věnuje Red Hoodově gangu a je ohlédnutím za Batmanovými začátky. Je to spíše taková hříčka, která je doplněním ke knize "Batman: Rok nula - Tajné město". "Zítřek" je krátkým příběhem o tom, jak se objevil jeden ze zásadních předmětů, které jsou s Batmanem spojeny. Důležitý je příběh z pohledu postav, které se zde ukážou. Mimochodem jsou představeny velmi dobře.

"Odhodlání" se vrací k postavě Harper Row, která se formuje v jednu z parťaček Batmana, parťaček, které jsou zajímavé a mají v ději skutečně své místo. Mimochodem i proto, že se jedná o postavu novou, která se zbytečně nepase na něčem, co zde bylo v minulosti. Je moderní, je pořádně protřelá, má proříznutou pusu a pochází z nuzných a špatných poměrů. Přesto se chce za každou cenu přidat k Batmanovi a udělá pro to všechno. Její postava mě baví a její příběhy jsou zde nejlepší. Po "Odhodlání" následuje odklon k příběhu "Muž bez tváře", což je představení toho, jak se z Clayface stal skutečně nebezpečný hajzl. Jako zrod nebezpečného záporáka je to dobré, ale vývojem děje to až tak překvapivé není a na Snydera mi to přišlo docela klišovité.

"Bludičky" jsou týmovkou Batmana se Supermanem. Celkem hororový komiks, jemuž kresba propůjčuje to správné nepříjemné očekávání. Navíc se zde řeší nějaké vztahy, kdy je vám alespoň trochu naznačeno, v jakém osobním srabu Batman je. Jinam skáčeme s příběhem "Stáří", který byl součástí "Batman Annual 2". Delší příběh o tom, co se také skrývá v Arkhamu a v lidské mysli. Dobrý vývoj, ale finále spíše slabší, kdy znalost ostatních batmanovských sérií opět pomůže. Z jiného soudku je naštěstí příběh "Pokorný", který stojí dobře sám o sobě a který funguje jako kriminální thriller s dobře napsaným vrahem, jehož potenciál ale není naplno využit. Holt dostal trochu málo prostoru.

Posledním příběhem ve sbírce je "Gotham věčný". Jedná se o původní číslo "Batman 28", kde se přiznám, že moc netuším, co se zde vlastně stalo a co znamená konec tohoto příběhu. Tady už se moc nechytám a ukazuje se, že nám ještě dost chybí, abychom mohli pochopit, co se v rámci "New 52" stalo. "Batman: Hřbitovní směna" je rozhodně nejslabší knihou v celé sérii, kterou většinu psal Scott Snyder, ale jsou zde příběhy, které jsou alespoň nějak uzavřené, jedná se o jednohubky, které úplně neurazí. Jejich návaznost na hlavní dějovou linii je někdy trochu matoucí, jindy máte pocit, že je to příběh, u něhož je jedno, kdy nastal. Celkově jsou dojmy rozpačité, ale ne až tak rozpačité jako v případě knihy "Liga spravedlnosti 4: Síť". Za mě lehký nadprůměr, protože ty příběhy nejsou většinou vyloženě špatné.

Komiks "Batman: Hřbitovní směna" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Batman: Soví tribunál"
"Batman: Soví město"
"Batman: Smrt rodiny"
"Batman: Rok nula - Tajné město"
"Batman: Rok nula - Temné město"

Žádné komentáře:

Okomentovat