2016-11-10

#1304: Mýty 10: Dobrý princ - 95 %

Mýty 10: Dobrý princ (Fables: The Good Prince)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 60 až 69 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Good Prince" v roce 2008. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Steve Leialoha, Andrew Pepoy a Aaron Alexovich

Když jsem četl knihu "Mýty 10: Dobrý princ", uvědomil jsem si jednu zásadní skutečnost. Jako kdyby všechno šlo strašně moc dobře. Jako kdyby ani nebyla jiná možnost než to, že dobro bude vítězit nad zlem. Tohle vůbec neříkám, že je špatně. Já jsem skutečně rád, že tomu tak je, protože tak si představuji pohádku. Jasně, že jsou zde na cestě k cíli problémy, jasně, že může někdo umřít, ale nakonec to dopadne dobře. Tohle směřování je patrné dlouhodobě v celé sérii. Je zde základní předpoklad, že Mýty byly poraženy a musely uniknout do lidského světa. Je zde Císařství, které představuje velké zlo, ale Mýty jsou poučené, plánují a snaží se získat zpátky svobodu pro svou Domovinu a pro její porobené obyvatele.

Bill Willingham si tentokrát vzal na paškál příběh jedné z vedlejších postav. Mucholap se celou dobu jevil jako uklízeč, a Bill Willingham tohle ani nepopírá, protože v úvodu svádí vinu na tenhle příběh, respektive hlavně za to, že se Mucholap přesunul do popředí, na Marka Buckinghama, který ho přemlouval k tomu, aby z vedlejší postavy udělal postavu mnohem důležitější. A tou se Mucholap skutečně stává a my ho sledujeme od chvíle, kdy je na dně, až do chvíle, kdy se dostává na vrchol. Stává se oním dobrým princem, který je uveden v titulu komiksové knihy. "Mýty 10: Dobrý princ" se pak věnuje celkovému vývoji od chvíle, kdy se Mucholap postaví zase na nohy poté, co si vzpomněl na osud své rodiny, až do chvíle, kdy se postaví samotným císařským armádám.

Kniha "Mýty 10: Dobrý princ" je docela rozsáhlá, protože obsahuje celkem deset původních sešitů, kdy devět z nich tvoří příběh "Dobrý princ", desátý, který je takovým intermezzem po prvních čtyřech sešitech, je pak vložený příběh o tom, jak měla vlčata narozeniny. Je to takové lehké narušení tempa, což je docela fajn, ale je to narušení i z hlediska kresby, protože tenhle vložený příběh nemá na svědomí Buckingham, ale Aaron Alexovich, jehož kresba je přece jen jiná. Jedná se o kresbu ve stylu cartoon, která rozhodně nemusí sednout každému fanouškovi série, protože je skutečně odlišná. Dle mého názoru se ale skvěle hodí k prezentovanému příběhu, takže výběr Aarona kvituji s povděkem, sem jeho kresba prostě sedne.

Přesto budete tuhle knihu číst kvůli příběhu "Dobrý princ". Na první pohled je to jen příběh o tom, jak se jedna vedlejší postava dere dopředu a stává se hlavní, na druhou stranu je to ale naprosto zásadní příběh pro další vývoj v sérii. A v neposlední řadě je to příběh, který je krásný, příběh, který chcete číst, protože zde jsou vaše oblíbené postavy, dochází k jejich interakci, částečně jsou zde i zajímavé zvraty, jednoduše řečeno všechno je na svém místě a vás navíc těší, kam to všechno směřuje. Má to v sobě parádní pozitivní náboj, který vás dovede pozvednout, a vy budete Císařství přát každou jeho prohru, navíc budete plesat nad tím, co všechno Willingham ještě dovede vymyslet, jaké postavy do děje zavádí a jaké se případně vracejí. Balzám pro duši, který vás nezklame.

Komiks "Mýty 10: Dobrý princzakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat