2016-11-09

#1303: Prokletí: Pátrání po původu záhadného artefaktu - 50 %

Prokletí: Pátrání po původu záhadného artefaktu
Vydalo nakladatelství Edika v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Text a scénář: Zdeněk Šámal a Václav Šorel
Kresba: Michal Kocián

Když jsem zjistil, že Edika vydává "Prokletí: Pátrání po původu záhadného artefaktu", byl jsem podle obálky docela natěšený, protože to vypadá celkem zajímavě, skoro jako akčně dobrodružný komiks, který je navíc český. "ABC" neodebírám už nějakou dobu, tak se přiznám, že nemám ponětí o tom, jaké komiksy v něm vycházejí, což je podle všeho škoda, protože nejen, že se zde objevují mladí, dobří autoři jako Viktor Šauer a Michael Petrus, ale dál zde publikují také legendy jako Václav Šorel a Michal Kocián, kterého považuji za jednoho z nejlepších kreslířů na českém trhu u komiksu, který je určen dětem i dospělým. Nejinak je tomu i v případě komiksu "Prokletí: Pátrání po původu záhadného artefaktu", kde mě jeho kresba opět bavila. Michalovy ženy jsou prostě krásné a má ruku pro mainstreamový komiks, což v tomhle smyslu nemyslím pro komiks superhrdinský, ale pro komiks určený masám.

Bohužel komiks "Prokletí: Pátrání po původu záhadného artefaktu" má velké množství chyb, které z něj dělají spíše komiks průměrný než jakýkoli jiný. Na začátku je fajn textový úvod, který nás zavede do problematiky, do příběhu o jednom olověném svitku. Jeho nálezce a spoluautor komiksu, Zděnek Šámal, zde popisuje, jak byl svitek nalezen a co všechno se muselo stát, aby byl svitek dešifrován a zasazen do historického kontextu. Pointa může být trochu zklamáním, ale Zdeněk nevypráví úvodní příběh proto, aby ohromil pointou, ale aby sdělil jednu základní skutečnost - příběhy se skrývají doslova všude a je jenom na vypravěčích, jestli jsou schopni a ochotni je hledat a následně sdělovat. A Václav Šorel se rozhodl, že příběh sdělovat chce.

Zdeněk Šámal k příběhu přizval právě Václava Šorela, který se tak postaral o další komiksový scénář ve své bohaté kariéře, ač tentokrát tedy ve spolupráci s jiným autorem. Smyslem tohoto scénáře bylo přednést divákovi akční a dobrodružný, možná i trochu hororový komiks, ale určitě příběh s důležitým prvkem historie, který by mohlo zaujmout mladé kluky a možná i holky. A ten potenciál zde skutečně je. Mladá krásná etnografka Veronika, navíc zrzka, k tomu doktor a amatérský archeolog Maxmilián, který je rozhodně ostříleným chlapem a vzezřením by se klidně hodil na záporáka, do toho krásná hippie věštkyně. A všechny tři postavy, ale i další, se točí kolem jednoho tajemného olověného svitku, který má za sebou minulost jež se táhne do třicetileté války. Zrovna propojení současnosti a minulosti je zde podáno celkem dobře, jsou zde skoky, které ale Michalově kresbě fungují.

V příběhu je docela dobře použit hororový prvek, ono prokletí z názvu, ale bohužel celkově je scénář takový naivní a křečovitý, nemluvě o tom, že na svou délku toho nakonec moc neřekne. Úvod je parádní, skvěle nás dostane do děje, ale pak se to najednou zastaví a je z toho takové malé hledání pokladu, pak hledání pravdy a nakonec snaha zachránit osobu, kterou dotyčný asi miluje. Ty motivace postav jsou podány tak nějak bez nápadu, prostě se zde používají archetypální charaktery, u nichž se očekává, že divák tuší, jak budou jednat a proč tak budou jednat. A ony tak jednat budou. Finále je rychlé, komiks tudíž vyznívá jako úvod k něčemu většímu. Kdyby vyšel druhý díl, možná by to celkově fungovalo lépe, ale jako samostatný komiks je to useknuté a v závěru se může dostavit zklamání. Je to škoda, protože potenciál v tomhle příběhu byl přece jen o dost větší.

Komiks "Prokletí: Pátrání po původu záhadného artefaktu" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat