2016-08-11

#1234: Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka! - 70 %

Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

V jednom komentáři k tomuto nejnovějšímu dílu jsem se dočetl, že je to špatné, protože vlastně obálka řekne všechno. Ale copak tohle až tak moc vadí? A když už jsme u toho, opravdu řekne všechno? Opravdu sebou nese emoce, které jsou v komiksu také ukázány? Je v obálce patrný důvod, proč spolu Pérák se Zázrakem bojují? Tohle si nemyslím a právě v tom je podle mě síla tohoto příběhu, který opět ukazuje, že se série vydala dobrým směrem, a i když to může odradit některé menší čtenáře, respektive jejich rodiče, tak je to něco, co dovede zaujmout i dospělého, možná především dospělého, který v tomhle bude vidět souvislosti. Přece jen, kdo z dětí bude tušit, kdo je to Pérák? Ne že já bych zažil dobu, kdy legenda vznikala, ale o Pérákovi jsem slyšel. Bude hodně takových znalých čtenářů, kteří jsou ve věku pod dvacet let?

V první řadě bych na příběhu ocenil to, že Pérák vstupuje s logikou, která dává smysl a která funguje. Role Zázraka je najednou jiná, a tak je možná čas, aby se o něj postaral někdo, kdo má zájem na tom, aby lidé Prahy žili bezpečně bez toho, že by na ně někdo zkoušel speciální síly, jimiž Zázrak jednoznačně disponuje. Kromě toho, že se Péráka podařilo zasadit do děje celkem vkusně a funkčně, podařilo se i jednoduše, nově a překvapivě, navíc stručně a efektně odvyprávět jeho zrod. Petr Kopl se v hororových scénách překonává a je krásně naturalistický, a to přitom ani to nejhorší nevidíte. Tady jeho kresba funguje prostě parádně.

Když jsem ale sešit otevřel a uviděl první panel komiksu, říkal jsem si, co se to Zázrakovi stalo. Tohle rozhodně nebyl panel, který by mě natěšil na další dění. Pak ale přišly trochu citovější, poklidnější scény - poklidnější z hlediska akčního - které jsou dobře provedeny a kresba mi nijak nevadila. To zásadní pak ale přišlo s bitkou, kdy oba bojovníci ukazují, že mají schopnosti, respektive hlavně Pérák je v tomhle ohledu skvělý. Na Zázrakovi se projevuje to, že je nový a že ještě neví, jak v tom pořádně chodit. A také je mladý a rád podceňuje, i kdyby neměl. To se mu nevyplatí, a tak může devátý sešit skončit poměrně otevřeně s tím, že může následovat cokoli. Jasně, asi ne to, co se jako první nabízí, ale i tak otevřený konec dobrý. Mimo jiné i díky tomu, že bude potřeba s Pérákem pokračovat a nebude využit jen pro jeden sešit. Jako postava je výborný.

"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!" představuje další krok k tomu, aby série nebyla jen superhrdinským komiksem, ale měla stále více a více české prvky a především byla sérií dobrou. Na kresbě Petra Kopla si asi vždy někdo něco najde, z mého pohledu však nemá zásadní vliv na to, že by se mi komiks četl špatně. Co se týká příběhu, ten se neustále vyvíjí, neustále ubíhá a nestojí na místě. S každým dílem je zde snaha přinést něco nového, ale vždy v souladu s tím, co již bylo řečeno. Jsem se sérií spokojený, a to nejen proto, že se vrátili nacisti, protože těm to v podobně laděném příběhu, kde se objevuje magie, docela sluší. To jsou záporáci, jak mají být. Ale není to jen o nich, těch dobrých postav je více.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"

1 komentář:

  1. Za znovuuvedeni Peraka na ceskou scenu,a dle me podareneho,bych hodil jeste dost % navic... ;)

    OdpovědětVymazat