2016-08-10

#1233: BuggleGun 6 - 50 %

BuggleGun 6
Vydáno vlastním nákladem v roce 2012. Magazín má 160 stran a prodává se v původní ceně ze 130 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Tak jsem se po delší době zase dostal k fanzinu "BubbleGun", tentokrát konkrétně k šestému číslu, které vyšlo v roce 2012. V době psaní recenze už se připravuje deváté a já si budu muset nějaká ta starší čísla dohledat, protože jsem si uvědomil, že ještě nemám ani sedmé číslo. Při prvním letmém prolétnutí šestým číslem může trochu překvapit jedna zásadní skutečnost - tohle je číslo, kde je publicistika skutečně v útlumu a najdete zde vlastně jen jeden článek, který se věnuje komiksovým tvůrcům a jejich spojitosti s hudbou, především pak v tom smyslu, že se tito tvůrci pustili do obalů vinylů a CD. Jednoznačně zajímavý článek, který ukazuje, jak rozsáhlé využití komiks má.

Pak už vás ale čeká komiksová nálož, skutečně různorodého charakteru. Celkem 31 různých komiksů, ať už stripového charakteru, anebo klasické, stránkové a zejména vícestránkové podoby. Ještě více pak potěší skutečnost, že je zde i komiks barevný, a to konkrétně příběh "Detektiv Kučera" od Dana Černého, který patří k tomu nejlepšímu, dokonce i scenáristicky. Dan ukazuje, že má různé styly kresby, ale také to, že i noir je možné pojmout celkem originálně a že vůbec nebude vadit, když se sem tam trochu zatlačí na pilu.

Abych to nebral letem světem, tak to zase vezmu pěkně postupně. "Betmen: H(u)ash" je taková ta klasická blbina, která si utahuje ze superhrdinů. Na to, že pointu odhalte z názvu, je to celkem dlouhé. "Co se vleče, neuteče" v kresbě i scénáři Lukáše Diváckého je hororovou hříčkou, která právě díky kresbě vytváří tu správnou atmosféru a může vás i trochu zamrazit. "Traktorman - Duch" je pokus o českého hrdinu, což celkem vyšlo, až na to, že ten příběh opravdu není dobrý a trochu se vleče bez toho, aby skutečně gradoval a dovedl strhnout. Kresba v tomhle případě nebyla něčím, co by mě zvlášť zaujalo. Prvním stripem v šestém fanzinu je "Zloděj", který zde má celkem tři kousky a rozhodně neurazí, i když asi ani zásadně nenadchne.

Když už si dělat srandu ze superhrdinů, tak se mi líbí styl komiksu "Captain Laser", kdy Rudolf Schimera tlačí hodně na pilu, ale scénář i kresba jsou natolik ujeté, že drží pohromadě. A nakonec i z toho provařeného tématu je celkem snesitelná pointa. Jednostránkový "Horor v čekárni" celkem snadno přehlédnete. Částečné převyprávění "Vzpoury na Bounty" v podání Moniky Kuzivové zaujme hlavně kresbou. Linie příběhu je tak rovná, až si na ni sami chcete lehnout. Butch alias Adam Kubík pak nijak zásadně nepřekvapí komiksem "Viktor the Zombie Killer", který vám dá to, co očekáváte. Jen to není až tak cool, jak by asi chtělo, ale zároveň je to asi poprvé, co mi Adamova kresba nevadila. "Ecce Homo" v sobě má i myšlenku, ale je to jen závan.

"Cesta přes cestu" je filozofování o hovně - doslova - v podání Jana Kvasničky, nad kterým jsem si na konci jen posteskl. Ony ty myšlenky jdou prezentovat i jinak než takhle doslovně... "Family" je pro mě další stránka, kterou bych klidně i přeskočil. "Hadí zášť - Legacy" ukazuje, že Káťa Brodíková má ráda auta, rychlá auta. A tak nakreslila něco, co je kombinací filmů "Auta" a "Kmotr", ale bohužel se opět ukazuje, že skvělé vypravěčské schopnosti nemá každý. Tenhle komiks, i když je akční, i když má zlomové momenty, je neskutečně fádní a nudný. Tady by bylo třeba kompletně přepracovat texty. Viktor Svoboda komiksem "Na střílenou" ukazuje, že by byl výborným kreslířem pro akční komiksy, bohužel příběh opět trochu vázne, a to i pointou, která mi tu ani neseděla. A tak trochu potěší "Náročný den", který je hezkým shrnutím toho, jak je náročné být nerdem. Nebo geekem?

"Prasata v lese" jsou osobní zpovědí, což je fajn, ale víc moc nic. Ano, lidé ničí přírodu. Na tom se prostě shodneme. O "Detektivu Kučerovi" už jsem něco málo napsal, tak rovnou skočím ke komiksu "Souboj" Karla Osohy. Opět výborná ukázka akční kresby, opět bez dobrého příběhu. "Tri bojovníčky" jsou celkem sexy. A to je opět vše. Ale Martinova kresba se mi velmi líbí. "Jajumba" je jednostránková chuťovka se zajímavým nápadem a kresbou. Neuzemnila mě, ale potěšila. V případě dvoustránkového kraťasu "BunnyFace" jde o moment překvapení. A na poprvé je to dobré. Napodruhé už to ale není ono. Stejně je to i v případě komiksu "BunnyMatrix", který následuje. A konec konců podobně je to i s komiksem "Malá: Psací stroj", kdy už ale můžete mít pocit, že podobných point je ve fanzinu až trochu moc.

Naštěstí následuje "Morče" od Lukáše Diváckého, který opět dokazuje, že díky své kresbě, ale i díky své hlavě má dar na hororově bizarní příběhy, které v tomhle případě mají ujeté postavy. A ani Lukáš se nebojí trochy toho sexu a násilí. Navíc vše dávkuje ve správných porcích. Ronald Havran alias Rawen se kresebně hodně vypracoval a jeho postavy už jsou naprosto parádní. Dříve mi přece jen trochu neseděly. Svůj um projevuje v povídce "Bellum Deorum - Bratři" podle Jiřího Kříže. Povídku jsem nečetl, ale v komiksovém provedení je nesmírně slabá, a i když zde je myšlenka, máte stejně jen pocit, že to je celé proto, aby bylo možné do příběhu vložit nějaké ty příšerky. Jiří Kříž má jistě vytvořený komplexnější svět, ale tohle je tak trochu vytržené z kontextu.

"Bedári" je komiks, který přestavuje takový ten československý nadhled na lidskou společnost, na stereotypy lidí, apod. Jednoduše hospodská filosofie v komiksu. Nic moc pro mě. Tvorbu Lenky Šimečkové mám moc rád a kresbou komiksu "Ve stázi" opět nezklamala. I ten příběh do sebe něco má, ale stejně jsem se po dočtení neubránil určitého zklamání. "Twist" je zase jedna trochu moc dlouhá - pětistránková - sranda, ale s dobrou kresbou, která vypadá pěkně. BeeSee a PaTa se pustili do něčeho hororovějšího. Bohužel to se po dvou stránkách zvrtne a vy dostanete opět tu hospodskou filosofii. Asi to k naší nátuře prostě patří. Celkem příjemně mě kresbou i atmosférou překvapil Karel Osoha. "Souboj" mě nadchl svou akcí, "Chyba" pak svou atmosférou, která je neskutečně deprimující. Když nic jiného, tohle z Karlova komiksu dostanete.

Vhrsti nezklame asi nikdy a jeho "Komiksoví lupiči" si udržují jeho krásnou a milou poezii, která má v tomhle případě přece jen trochu drastičtější nádech. No a nakonec jednostránka "Prasátko". Ne, na prdící vtipy mě opravdu nedostanou. A to je všechno. Ještě by se tedy hodilo zmínit, že obálku z obou stran nakreslil Tomáš Chlud a myslím si, že to je prvek, který dovede zaujmout na první pohled a zdobí tohle číslo. V konečném součtu ale o až tak velkém nadšení hovořit nemohu. Je tu příliš mnoho komiksů, které mi nic neřekly, ale co je horší, příliš mnoho těch, které jsou scenáristicky slabé anebo rovnou špatné. Snad se mezi námi objeví více dobrých scénáristů, protože o dobré kreslíře rozhodně nouzi nemáme, a to ani na téhle úrovni, kterou ale nechci označovat za amatérskou, protože někteří tvůrci jsou prostě dobří a mají na větší díla.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "BubbleGun 5".

Žádné komentáře:

Okomentovat