2016-05-31

#1177: Hellboy 11: Ďáblova nevěsta a další příběhy - 90 %

Hellboy 11: Ďáblova nevěsta a další příběhy (Hellboy: The Bride of Hell and Others)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Hellboy in Mexico", "Double Feature of Evil", dvoudílná minisérie "The Sleeping and the Dead", "The Bride of Hell", "The Whittier Legacy" a "Buster Oakley Gets His Wish" u Dark Horse Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellboy: The Bride of Hell and Others" v roce 2011. České vydání má 208 stran a prodává v plné ceně 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Mike Mignola, Richard Corben, Kevin Nowlan, Scott Hampton a Dave Stewart

"Hellboy" už vás asi nemá tolik čím překvapit, protože jeho kvalita je celkově tak vysoká, že očekáváte určité standardy. A přesně to je i případ knihy "Hellboy 11: Ďáblova nevěsta a další příběhy", která nám naznačuje, že těch knih, kterých je ještě třeba vydat česky, opravdu není tolik. Tedy myslím v rámci samotné série "Hellboy". Co si budeme nalhávat, už nás vlastně čeká jen jedna kniha v klasické sérii, kniha dvanáctá. Jasně, s tou Hellboy z komiksového světa nezmizel, ale realizoval se ve vedlejších sériích jako "Hellboy in Hell" nebo "Hellboy and the B.P.R.D.". Comics Centrum pořádně zabralo a dodalo nám nové díly velmi brzy po sobě.

Jelikož je kniha "Hellboy 11: Ďáblova nevěsta a další příběhy" sbírkou hellboyovských povídek, rád bych se na jednotlivé podíval postupně. "Hellboy v Mexiku" je úvodní povídkou, která v sobě má jeden krásný prvek - mexické wrestlery. Můžete si o nich myslet, co chcete, ale prostě dovedou svým zjevem, svou kulturou zaujmout. A Hellboy mezi ně skvěle pasuje, což dokazuje i výborný konec povídky. "Dvojprogram zla" je parádní nápad - dvě povídky, které jakoby sledujete v kině. Klasický model amerických kin, kdy dávala dva filmy za cenu jednoho, aby je aspoň někdo viděl. Hezky béčkově jsou komiksové příběhy také pojaty a vy si říkáte, že by to celkem do toho kina pasovalo. Navíc Mignola má pořád zajímavé nápady, které se od sebe navzájem odlišují a rezonují novotou, i když Hellboy se nemění.

U obou povídek měl kresbou na svědomí Richard Corben, což není zrovna můj oblíbenec. Nějak mi jeho kresba nesedí, ale když pominu nějakou prvotní nechuť k jeho tvorbě, musím mu přiznat, že pokud jde o hororovou atmosféru, dokáže ji zachytit dokonale. Právě "Dvojprogram zla" je toho důkazem. Padá na vás ta správná staromilská hororová atmosféra, kterou byste chtěli u filmu i u komiksu zažívat častěji. Povídku "Spící mrtví" už ale kreslil Scott Hampton, který z takové osmdesátkové, možná sedmdesátkové atmosféry přešel ke gotickému hororu z Anglie, kde se nedá nikomu věřit. Mignola na začátku jasně říká, že to bude komiks o upírech, ale to vůbec nevadí, protože není důležité, jaké monstrum zde je, jde o příběh samotný a jeho průběh. A tady se Mignolovi zadařilo vytvořit děj plný nejistoty a plíživého děsu se skvělými scénami - například malé rakve.

Titulní příběh "Ďáblova nevěsta" už opět kreslil Richard Corben. Kresba a scénář si opět sednou a Mignola ukazuje, kde je jeho velká síla - v tom jak bere různé zdroje a přetváří je do funkčního příběhu. Tady vzal satanský rituál, křižáckou legendu, biblickou legendu a to všechno spojil do celku, který až dokáže překvapit svou emocionální silou a jistotou, s jakou je veden až do svého závěru. Následuje "Whittierův odkaz", jenže je jediným příběhem, který ve sbírce nakreslil sám Mignola. Jsou zde skvělé akční scény, ale jinak je to jeden z těch příběhů, které vám snadno v celém Hellboyově universu zapadnou. Snad i proto, že je krátký - má osm stran.

To už na vás čeká poslední komiks, který kreslil Kevin Nowlan a jež Minola nazval "Busteru Oakleyovi se splní přání". Hned první stránka vás přenese kresbou do té správné atmosféry, protože pohledy těch dětí jsou jednoduše děsivé a vám se vybaví horory jako "The Bad Seed" nebo "Omen". Mike Mignola velmi dobře vybral kreslíře pro tento komiks, protože Nowlan dovedl jeho představy zachytit s dokonalou zručností, která se projevuje hlavně v těch zvířatech a zvířecích monstrech. Paráda! Celkově hodnotím knihu jako skvělou, protože tentokrát mě Hellboyovy povídky zase jednou odrovnaly a já jsem si užíval skoro každou. Navíc k tomu máte spoustu bonusového materiálu. Kniha nejen pro fanoušky série, ale prostě pro milovníky komiksu.

2 komentáře:

  1. Super recenze :-) Zde je mimochodem můj takzvaný Procentový Přehled k recenzím:
    0-10 % - Odpad ! Katastrofa ! Nekupujte
    10-20 % - Nic moc. Naštěstí to ale nebyl zas takový odpad.
    20-30 % - Špatné to bylo, ale ne zas tak moc.
    30-40 % - Je tu nějaká naděje aspoň na průměrný příběh, ale ta naděje mizí.
    40-50 % - Průměr.
    50-60 % - Nadprůměr. Bylo to celkem dobrý, ale nebylo to nic moc slavného.
    60-70 % - Byl to dobrý komiks, ale podle mě ne zas tak dobrý.
    70-80 % - Dobrá práce. Komiks se povedl. Určitě se zde ale najdou nějaké chyby.
    80-90 % - Super komiks. Určitě se toto povedlo, ale něco tomu chybí k dokonalosti.
    90-100 % - Bomba ! Výborné ! Super ! Kupujte, ať máte stejně výborný zážitek jako já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! S takovým přehledem by se dalo celkem souhlasit. Já se přiznám, že takhle dobře rozepsané hodnocení nemám, hodně dám na cit, ale jak tak koukám, tak bych se do takových kategorií celkem vešel :-)

      Vymazat