2015-03-17

#872: Naruto 11: Zapálený učedník - 75 %

Naruto 11: Zapálený učedník (弟子入り志願 !?)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 91 až 99 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2002 u Shueisha, Inc. České vydání má 190 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Na to, že mě "Naruto" ze začátku nijak zásadně neoslovil, v posledních dílech, které jsem četl, se mi dostává pod kůži stále více a více. Zamlouvá se mi Kišimotova kresba, která vyniká hlavně ve velkých panoramatech, kde je jeho tenká linka prostě skvělá. On se ale přece jen raději vyžívá v menších panelech a akčnějších scénách, kterých v tomhle díle také rozhodně není málo, i když jde jen o přípravu na skutečné souboje, ke kterým dojde už v příštím dílu. Na konci jedenáctého dílu jen zjistíte, že souboje brzy začnou. A rozhodně to nebude špatné, protože v pozadí se dějí věci, spřádají se nitky, které mají jasně konspirační charakter. Před sebou máme větší hru, než jak se na první pohled zdá.

Naruto se připravuje se svým učitelem, kterým je pořádný úchyl, ale to nevadí, protože i to je zajímavý prvek celé série. Ta je přístupná a nejsou zde žádné nahotinky, ale nějaké ty sexistické narážky, nebo rovnou úchylné chování, zde rozhodně jsou. Ten puberťák v každém chlapovi to ocení. Vzhledem k tomu, že Naruto se učí novým technikám, které by mohl využít při finálním souboji zkoušek - no, ona je to vlastně jen jedna technika - nemá cenu Naruta moc sledovat, protože jeho posuny jsou... no, velmi pomalé. A tak má Masaši Kišimoto čas na to, aby se věnoval dalším postavám a právě i spřádání různých konspirací, které mají teprve vyvstat na povrchu. A kam se vlastně poděl Sasuke?

"Naruto" je série, která se postupně pěkně rozrůstá, a vy sledujete příběh, který už není jen snem jednoho kluka o tom, aby se stal nejlepším, ale je o životě jedné nindžovské vesnice a o tom, jak není jednoduché udržet všechno v chodu tak, aby to fungovalo a aby se nikdo moc nesnažil o to získat moc na svou stranu proti vůli ostatních. Pořád je to hlavně o mladých nindžech, ale ta politika vytvořeného světa se dostává stále více a více do popředí, stejně jako minulost, která je pro děj také důležitá. Právě minulost bude s Narutem hodně souviset, protože se promítá do jeho schopností. Poprvé se zde také podíváme do očí Devítiocasému, alespoň trochu.

Těch postav, kterým se jedenáctý díl věnuje, je skutečně hodně, ale neměl jsem pocit, že bych se v ději nějak zásadně ztrácel. Jen jde o to, že některé události budou mít svoje vyvrcholení až v dalších dílech. Nejsem ani schopen odhadnout, v jakém dílu, protože to může být opravdu daleko. Masaši Kišimoto ale celkem snadno zvládá nenudit, ani u jedenáctého dílu, a přitom se pořád zdá, že má v ruce ještě velké množství nápadů, které si pro nás přichystal a které využije. "Naruto" se tak postupně stává skutečně výbornou mangou, která je sice hodně dětinská, ale to prostě k těm dětem patří. Ony ty příběhy jsou jinak docela dospělé. Navíc je pořád na co se těšit.

Komiks "Naruto 11: Zapálený učedník" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat