2015-03-18

#873: Zuzka a Kopýtko 1 - 55 %

Zuzka a Kopýtko 1 (Zoé et Pataclop, Tome 1)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Zoé et Pataclop, Tome 1". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: du Peloux
Kresba: du Peloux

Docela jsem se těšil, když jsem zjistil, že je tu nová série, která je dílem evropského autora. Navíc by se mělo jednat o komiks, který je zábavný, a i když je určen primárně pro děti, tak by mohl zaujmout i dospělého. Bohužel to v tomhle případě až tak neplatilo. "Zuzka a Kopýtko" je série opravdu primárně pro děti a u toho se končí. Nějaké znaky, že by komiks mohl být určen i dospělým tu nejsou. Tedy, on dospělý tenhle komiks samozřejmě může číst, ale jeho výsledek bude spíše jen sem tam nějaký ten slabší úsměv, než že by se člověk opravdu bavil.

Ale tak dobře komiks je určen dětem, dospělí ho nemusí chápat. Jenže tohle není tak úplně pravda. Existují komiksy, které jsou primárně určeny pro děti, ale budou bavit i dospělého. "Zuzka a Kopýtko" tohle splňuje opravdu jen částečně. Myslím si, že i pro děti je to zábava, kterou už mohli v jiné podobě prožít, protože právě originalita mi u du Pelouxova díla chyběla nejvíce. Všechny ty vtipy - a smyslem těchto jednostránkových stripů je skutečně pobavit - jsou takové jednoduché, očekávané, není v nich až taková invence, jak by si člověk přál. Du Peloux je alibistický a používá to, co neurazí.

To tedy ze scenáristického pohledu, v jehož rámci mě komiks "Zuzka a Kopýtko" spíše zklamal, než aby mě nadchnul. Jak říkám, sem tam se člověk pousměje, ale ani jednou jsem neměl potřebu smíchy řvát. Kresba je ale něco trochu jiného. Ta mě velmi bavila. Du Peloux ukazuje, že je mu blízká karikatura, stejně jako výborné zvládnutí proporcí těla, a to jak lidského, tak i koňského. Díky tomu může jednotlivé postavy trochu předimenzovat a Kopýtko většinou vypadá jako pořádný hřebec, i když by měl být ve skutečnosti poníkem. Skvěle jsou ale zachyceny koňské výrazy, jež jsou častěji zdrojem vtipu než ostatní obsah panelu. Skvělé jsou i barvy, jež jsou takové příjemně jásavé a samy o sobě budí pozitivní dojem, za což jsem byl docela rád.
du Peloux

"Zuzka a Kopýtko" je jednoduše sérií, která neurazí. Dětem, která mají vztah ke zvířátkům a koňům, se bude líbit o něco více, možná i dospělým s touto náklonností. Bohužel mě du Peloux nepřesvědčil, že tohle je skutečně výjimečné dílo, ale jednoduše prostě komiks, který je průměrný. Trochu nadprůměrným jej dělá kresba, která je líbivá a příjemná na pohled. Alespoň na mě působila velmi dobře. Jsem docela zvědavý, jestli se Mladá fronta pustí i do zbylých dvou knih, které v sérii zatím vyšly. Dětem se to snad bude líbit, a tak k vydání těch dalších dojde. Osobně ale nebudu nedočkavě na další díl čekat.

Komiks "Zuzka a Kopýtko 1" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat