2014-04-21

#591: Ultimate Spider-Man a spol. 10 - 55 %

Ultimate Spider-Man a spol. 10
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Dvojitá porce (5. a 6. díl) - původně jako čísla 18 a 19 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Návrat do projektu X (6. díl) - původně jako čísla 12 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert
X-Men: Gambit (1. díl) - původně jako čísla 13 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Chuck Austen
  • Kresba: Esad Ribic

Nabyl jsem mylného dojmu, že děj se Spider-Manem "Dvojitá porce" se uzavře, ale Bendis se jen tak rád nevzdává svých příběhů a sem tam si je protáhne, aby se neřeklo, na trochu delší. Takže "Dvojitá porce" má celkem osm dílů a v desátém sešitu ještě nekončí. Doc Ock se očividně jenom rozehřívá, stejně tak i Kraven a možná ještě někdo další, i když to už by se přece jen ve dvou zbývajících kapitolách tohoto příběhu nestihlo. Takže ani po dalších dvou kapitolách se toho moc nestalo a jen čekáme na to, co přijde. V tomhle směru si myslím, že je největší slabina vydávání příběhů na pokračování, že čtenář musí dlouho čekat. Samozřejmě to je i výhoda pro obchodní snahy vydavatelství. Když se sešit neuzavře, tak si čtenáři koupí ten další. No, tentokrát nebýt Bendisových dialogů a nějakých těch vtípků, tak moc není o čem mluvit.

Co se však uzavřelo, to je příběh "Návrat do projektu X" s X-Meny, jenže ani v tomhle případě to není nic, co by vás mělo omráčit. Millar to vzal celkem rychle, za což jsem zase rád, protože se to neprotahuje. Navíc v jeho případě je to docela akční, což je vzhledem ke spíše ukecanému Spider-Manovi příjemné. Je to zas něco trochu jiného. Jenže Millar má problém s tím, aby příběh dovedl do zdárného konce. To se mu v tomhle případě nepovedlo a jen ukázal, že to, co bylo v předešlém díle, se stalo jen takovou chvilkovou záležitostí, aby to vypadalo napínavě. Jenže něco se prostě nemění. Jen se ukazuje, že "Ultimate X-Men" jsou prostě mainstreamovou sérií, která se vůbec nesnaží něco měnit na tom, co již bylo vyprávěno, ale pouze se to přibližuje pro současného čtenáře.

Příběh "Návrat do projektu X" se uzavřel v jedné kapitole v tomto časopise, a tak zde zbylo místo pro nový příběh, který nese jméno "Gambit". Je to jedna z docela dobře známých postav, a to i českému divákovi, a to z animovaného seriálu. Ve filmu dostala prostor jen v "X-Men Origins: Wolverine". První kapitola, která se zde objevila, mě příjemně překvapila, možná i tím, že již příběh nepsal Millar, ale někdo jiný. Najednou to sice není až tak vtipné, ale je to celkem zábavné a není to tak velikášské. Osobně mi skromnější, menší příběhy i v superhrdinském žánru sedí více. Rozjeté je to dobře, už se to dá jen zkazit. A tak doufám, že se to spíše vyvede a že to bude takový ten pěkný příběh, co sice nic zásadního nemění, ale aspoň baví. Jeho zakončení je hned v dalším čísle.

"Ultimate Spider-Man a spol. 10" je zase jedním z těch slabších, a to hlavně proto, že ani Spider-Man to tentokrát nezachraňuje. Zachraňuje to jedině "Gambit", který před sebou může mít celkem zářnou budoucnost, anebo také pořádné pády. Docela jsem zvědavý na to, jak si Spidey poradí s Octopusem, ale ještě zajímavější by mohlo být, jak se to vyvine s Kravenem. Pořád si myslím, že se ale ještě objeví nějaký ten příběh, který mě skutečně dostane. No, doufat v to mohu.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"

Žádné komentáře:

Okomentovat