2014-04-18

#590: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (5. část): Kruan a bohyně - 70 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: František Kobík

Když se v roce 1989 skončil příběh "Kruanova cesta", nedošlo hned k tomu, že by v následujícím ročníku pokračovala trilogie druhou částí, ale Vlastislav Toman pro "ABC" vytvořil jiný komiks, konkrétně příběh "Kapitán Karibského moře". Kruan se na nějakou dobu odmlčel, a to až do roku 1995, kdy znovu začal jeho příběh vycházet. Byl nazván "Kruan a bohyně" a jednalo se už o pátý komiks ze Žluté planety. Prodleva v publikování nebyla dána ani tak tím, že by práce trvaly až tak dlouho, ale mimo jiné i proto, že Vlastislav Toman v první řadě o pokračování vlastně vůbec neuvažoval. Opětovný zájem o tyhle příběhy a změny v "ABC" nakonec vedly k tomu, že po roce 1992 Vlastislav Toman s Františkem Kobíkem začínají pracovat na pokračování.

"Kruan a bohyně" je první komiks ze Žluté planety, jenž byl rozprostřen do více jak jednoho ročníku "ABC". Konkrétně vycházel v letech 1995-1997, a to z toho důvodu, že se jednalo o komiks, který měl nestandardní délku - 32 stran. Jednalo se o přání samotného vedení časopisu, v němž již Vlastislav Toman nepracoval, a to od roku 1992, kdy odešel. Autor však dál tvořil a tvoří, jak bude prezentováno ještě v dalších částech tohoto seriálu o "Zlaté knize komiksů Vlastislava Tomana". Problém při tvorbě "Kruana a bohyně" nastal také bohužel na základě zhoršujícího se zdravotního stavu Františka Kobíka. Pokud se nepletu, "Kruan a bohyně" se stal jeho posledním komiksem, který pro "ABC" nakreslil. Na vzniku posledního příběhu o Kruanovi už se podíleli jiní kreslíři.
Ze staršího vydání

Když Vlastislav Toman zjistil, že je o Kruana stále zájem - a já doufám, že ten nadále trvá - stál před zásadním problémem. O čem by vlastně pátý příběh ze Žluté planety měl být? Potřebovalo to nějaký ten nový prvek, který by čtenáře znovu zaujal, který by vnesl do zažitého světa zase trochu něco nového. Ten nový prvek je v názvu, je to ona bohyně, i když její význam není pro příběh až tak rozhodující. V konečném důsledku komiks totiž není nic jiného, než variace na "Kruanovu cestu" jen s tím rozdílem, že jsou zde trochu jiné postavy, že jich je víc. Pořád ale jde primárně o to, že se Kruan vydává na cestu, aby zachránil ty, kteří to potřebují, a případně i sebe a svůj kmen, kteří by mohli být ohroženi v budoucnu. Hor-tidé očividně stále nejsou z obliga a je nadále potřeba se s jejich hrozbou vyrovnávat. Kruan, Mbuna, Ar-get a ostatní tak vlastně bojují více méně proti větrným mlýnům, protože jejich nepřátelé se pořád vracejí. Jako kdyby jejich boj ani neměl smysl. Je to škoda, protože Žlutá planeta je zajímavé prostředí, mohlo by se tam dít i něco trochu jiného.

Příběh "Kruan a bohyně" ale přece jen v určitém smyslu vyniká, a to v tom, že je to komiks o něco vtipnější než jeho předchůdci. Především se to projevuje v úvodu a závěru, kde jsou Kruan a Mbuna konfrontováni se svými drahými polovičkami a rodinným životem v klidu domova, což po nich jejich milé vyžadují. Oba mladíci se v podstatě oženili, ale jako kdyby se jim tenhle život moc nezamlouval. Je to docela pochopitelné, protože jsou zvyklí na dobrodružství a ještě je potřeba tolik objevovat. Kruan se pak dostává do zajímavého vztahu s titulní bohyní a líbí se mi, že je to takové rýpnutí do toho, jak moc dokáže být Kruan čestný. Tohle je dějová linka, která se mi na "Kruanovi a bohyni" nesmírně líbí, je to zajímavé oživení příběhu, který je sice napínavý, je dobrý, ale je kopií předchozího jen s mírně pozměněným dějem.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat