2014-04-21

#592: Štěky Broka Špindíry - 90 %

Štěky Broka Špindíry
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 139 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

"Štěky Broka Špindíry" jsem měl na stole strašně dlouho a absolutně nechápu, proč jsem se jim takovou dobu vyhýbal. Vždyť ty stripy znám, navíc je Petr Kopl jedním z mých nejoblíbenějších autorů, tak by se tak nějak dalo předpokládat, že se na ně vrhnu co nejdříve. Nestalo se, ale to vůbec nevadí, protože Petr mezitím vydal spoustu dalších zajímavých komiksů, které mě neskutečně bavily a které bych vždycky doporučil, kdyby se mě někdo zeptal na to, jaký je dobrý současný český komiks. "Ztracený svět" mě jen přesvědčil o tom, že Petr je prostě jedinečný tvůrce a jeho tvorba stojí za to. A o Brokovi to platí jakbysmet.

Petr je na psy docela vysazený a objevují se i v jeho další tvorbě. Je to dobře, protože se zdá, že to jsou právě psi, kterým rozumí, respektive je v příbězích dokáže použít takovým způsobem, že to skutečně stojí za to. Brok je toho důkazem, protože platí přesně to, co je na knize "Štěky Broka Špindíry" uvedeno. Tohle je pes, který se vyrovná těm nejslavnějším kocourům. Brok je takový psí zevl, nic nechce dělat, přežívá tím, že žebrá o jídlo a o pivo, pronáší cynické hlášky se stejnou lehkostí, s níž se chová jako naprostý idiot. Pořád je to přece pes a ten má svoje potřeby. To samozřejmě vede k výborným a hlavně vtipným situacím.

Pokud jste se s touto knihou nesetkali, tak vězte, že v ruce máte možnost držet sice celkem útlou publikaci (80 stran v brožované vazbě), ale těch stripů zase tak málo není. Klasické provedení je tři stripy na stránku, ale Petr to prokládá ještě nějakými těmi tematickými kresbami, které dokreslují děj. Kniha je pak rozdělena na čtyři roky, jež si Brok prožívá. A není to život nijak jednoduchý. I když jsou zde samostatní stripy, které v podstatě nemají nějaký zásadní vliv na dějovou linku, tato se prolíná celou knihou, a tak se Brok z ulice dostává do útulku, k veterináři, který na něm chce provést tu největší zrůdnost, a nakonec se dostane do cirkusu, kde se s ním také rozloučíme. Tohle posouvání děje je velmi příjemné a ukazuje na skutečnost, že Petr nechce jen bavit, ale stále má v úmyslu i vyprávět příběhy, v čemž je tak dobrý.

Kniha "Štěky Broka Špindíry" by mohla být první knihou z trochu delší série, tak uvidíme, snad to vyjde. Jedná se o první sbírku sebraných stripů s Brokovi, které původně vycházely v "Jihlavském deníku" jako "Štěky dne". U nakladatelství Crew by měla vyjít i sbírka druhá. Uvidíme, kdy se tak stane. "Štěky Broka Špindíry" nejsou stripem, který vás ohromí každým kouskem, ale i když můžete Petrovi vyčítat jeho kresbu a některé jeho prvky, na Brokovi je vidět, že tady si přesně vytvořil styl a hlavně ke konci je zřejmé, že černobílá mu nesmírně sluší. Pokud stojíte o barevné provedení, nějaké ukázky najdete zde. Pro mě je tohle - i s nějakými těmi hluššími místy - nejlepší český strip, co jsem zatím měl to štěstí číst. A hlavně nejvtipnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat