2014-04-18

#589: Ultimate Spider-Man a spol. 9 - 70 %

Ultimate Spider-Man a spol. 9
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Dvojitá porce (3. a 4. díl) - původně jako čísla 16 a 17 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Návrat do projektu X (4. a 5. díl) - původně jako čísla 10 a 11 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert

Spider-Man nemá na růžích ustláno a ani X-Meni na tom nejsou zrovna nejlépe. Vlastně, co si budeme povídat, Spidey je ještě v pohodě, teprve se na něj něco chystá, ale X-Meni, ty už jsou v plném proudu problémů a mají co dělat, aby si udrželi alespoň ten život. Místy se "Ultimate Spider-Man a spol." jeví jako dospělé komiksy, ale pak přijde nějaká ta scéna, která to zase hodí do pohody. Hlavně Millar má celkem temné momenty, což z jeho X-Menů přece jen dělá něco, co není až tak obyčejné. Pořád mám ale pocit, že nás spíš tahá za fusekli a že to celé je jen velký humbuk pro nic. Ale tak třeba skutečně budou umírat i milované postavy. Ještě uvidíme.

Musím říct, že to je snad poprvé, co se mi Spider-Man a X-Meni v rámci tohoto magazínu líbili minimálně stejně, pokud ne X-Meni o trochu víc. Spidey vůbec nemá špatný příběh, ale přece jen, je to takové utlumené. Bendisovy dialogy jsou pořád výborné, a že se tentokrát vykecává opravdu hodně. Jenže je to takové čekání. Brian si připravuje půdu pro to, co přijde. A tak se nám do příběhu dostávají nové postavy, které se mají na Spider-Mana podle všeho vrhnout ve stejnou chvíli jako Doc Ock, který to v hlavě nemá úplně v pořádku. Nakonec ono ani jeho tělo nevypadá úplně v poho. Bendisovi se skutečně podařilo podívat na jednotlivé postavy nově, a přitom jejich podstatu nijak nezničil, jen je pojal moderně a zakomponoval je do současného světa. Jeho pojetí Kravena je geniální, rebelské a přesto funkční.

Millar v těchto dvou sešitech napsal asi zatím to nejlepší, co v "Ultimate X-Men" doposud vyšlo. Je to dáno tím, že X-Meny postavil do naprosto nové role a nechal je konfrontovat s nepříjemnou realitou. V případě plukovníka Johna Wraitha je to realita skutečně velmi krutá, protože tohle je prototyp šmejda, kterého nenávidíte od první chvíle a přejete mu dlouhou a bolestivou smrt. Navíc pracuje pro vládu. Jean Grey se v tomto příběhu dostane do nezáviděníhodné situace. Millar tuhle kontroverzi zvládl naprosto skvěle. Tentokrát jsem opravdu zvědavý na to, jak to bude pokračovat.

I přesto, že se mi příběhy docela líbí, ani v jednom případě jsem nebyl až tak nadšený, že bych kvůli nim skákal do vzduchu. Jsou dobré, ale v obou je čekání, v obou jsou hluché momenty, jež nechávají čtenáře spíše trochu roztrpčeného, nenaplňují ho dokonale. Oba příběhy se ale blíží ukončení, a tak je dle mého na co se těšit. Mohlo by i dojít k tomu, že tentokrát oba příběhy budou zakončeny dost dobře na to, aby se sešit dostal i na vyšší hodnocení. "Dvojitá porce" i "Návrat do projektu X" jsou dobře rozjeté.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"

Žádné komentáře:

Okomentovat