2014-04-17

#588: Star Wars Omnibus: Vyslanci a zabijáci - 75 %

Star Wars Omnibus: Vyslanci a zabijáci (Star Wars Omnibus: Emissaries and Assassins)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2014. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Star Wars: Epizoda I - Anakin Skywalker (Star Wars: Episode I - Anakin Skywalker)
  • Star Wars: Epizoda I - Královna Amidala (Star Wars: Episode I - Queen Amidala) 
  • Star Wars: Epizoda I - Qui-Gon Jinn (Star Wars: Episode I - Qui-Gon Jinn)
  • Star Wars: Epizoda I - Obi-Wan Kenobi (Star Wars: Episode I - Obi-Wan Kenobi)
  • Star Wars: Cizinec (Star Wars 7-12: Outlander)
  • Star Wars: Vyslanci na Malastaru (Star Wars 13-17: Emissaries to Malastare)
  • Star Wars: Jango Fett - Lovecké sezóny (Star Wars: Jango Fett - Open Seasons 1-4)

Souborně jako "Star Wars Omnibus: Emissaries and Assassins" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2009. České vydání má 480 stran a prodává se v plné ceně za 990 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Timothy Truman, Mark Schultz, Ryder Windham, Henry Gilroy a Haden Blackman
Kresba: Steve Crespo, Galen Showman, Robert Teranishi, Martin Egeland, Tom Raney, Rod Pereira, Rick Leonardi, Al Rio, Tom Lyle, Jan Duursema, John Nadeau a Ramon Bachs

Někde si asi budu muset sehnat i ostatní omnibusy z téhle série, myslím tedy "Star Wars Omnibusy", protože i když podobné komiksy nejsou něco, co by se dalo nazvat legendami, musím říct, že mě i třetí kniha s postavami, které znám z filmů - a některé neznám vůbec - hodně bavila. Dobře se to čte, navíc tohle je moderní, poměrně nová forma sice komerčního, ale pořád zábavného produktu. Komiksy, které jsou v omnibusu obsaženy, vycházely v letech 1999 až 2002, ale většinou vyšly do roku 2000. Výjimkou je příběh s Jangem Fettem, který vyšel v roce 2002. Jako kdyby do tohohle omnibusu ani nepatřil. Jango se v jiném příběhu nevyskytuje a ani postavy z ostatních příběhů nemají moc místa v "Loveckých sezónách".

První čtyři kratší komiksy rozhodně nebyly z těch, díky kterým jsem se ponořil do knihy naplno. Jak jejich název napovídá, jedná se o příběhy, které se vracejí k postavám, jež se objevily v prvním díle nové trilogie "Star Wars". Každý příběh vyšel jako jeden sešit, v podstatě jen takové epizodky, které nemají zásadní vliv na dění, prostě se jen staly v mezičase. Asi nejlépe je se na ně dívat jako na vystřižené scény, které by mohly být jako bonusy k filmu na speciálním DVD. Příběh s Anakinem je jen takové seznámení, než na scénu přijdou Jediové, povídka s Amidalou zase takovou blbinou, kde jsem doslova trpěl překladem Jar Jarových hlášek. Asi bych si měl pustit film v češtině, ale mám pocit, že takhle Jar Jar nemluvil. "Qui-Gon Jinn" se musí vypořádat s nástrahami obyvatel Tatooinu a komiks "Obi-Wan Kenobi" není nic jiného než shrnutí děje filmu "Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba". Shrnutí je to navíc velmi rychlé a vlastně jen částečné.

Jak říkám, tohle nebyly kapitoly, které by mě vtáhly do děje, ale pak přišly tři delší příběhy, které už jsou trochu o něčem jiném. První z nich, "Cizinec", se odehrává na Tatooinu, ale nemá moc velkou souvislost s děním filmu. Pokud se nepletu, tak v době, kdy se odehrává příběh "Cizinec", je už Anakin na Coruscantu v péči Obi-Wana. A tak se soustředíme na jiného Jediho, kterým je Ki-Adi-Mundi. Takový ten stařík s vysokou hlavou. Ki-Adi-Mundi je vyslán na Tatooine, protože zde dochází k nebezpečnému chování Tuskenů, které by mohlo vést ke zničující válce. Navíc se zdá, že Tuskeni jsou vedeni Jediem, o kterém si všichni mysleli, že je po smrti. Rozvíjí se zde celkem zajímavý příběh, který mě pohltil a já jsem byl zvědavý, jak to dopadne. Tatooine je drsné a přesto zajímavé prostředí a překvapivě ani nevadilo, že se při vytváření komiksu střídali kreslíři. Ona byla základní podoba stejně zachována a rozdíly jsou spíše v detailnosti kresby.

U dalšího příběhu, který na "Cizince" navazuje, jsem si všiml, že smutným znakem takových komerčních projektů je skutečnost, že se na kresbu někdy chvátá, a tak není vždy propracovaná, jak by se hodilo, nebo jak by vypadalo lépe. Trochu mě to mrzelo, ale požitek mi to ze čtení nevzalo. Z těch delších příběhů jsou ale "Vyslanci na Malastaru" nejhorší, a to z důvodu nezvládnutého scénáře. Nejprve se s delegací Jediů, kde jsou i takové postavy jako Mace Windu nebo Yaddle, žena stejného druhu jako Yoda, dostáváme na planetu Malastare, kde je potřeba vyjednávat o míru. To se ale odbyde nečekaně rychle a vlastně bez výsledku. Je to strašně zbrkle utnuté, i když to mohlo mít ještě zajímavé vyústění. Škoda, protože zhruba ve dvou třetinách příběhu se přestáváme věnovat i postavám z "Cizince" a soustředíme se jen na Mace Windua a jeho podivnou misi, která je sice místy hezky akční, ale i ona je tak zvláštně utnuta, takže zde zůstává docela dost prostoru pro další dění, kterého se ale nedočkáme, protože na řadu přichází Jango Fett a jeho příběh.

Scenáristicky pravděpodobně nejlepší "Lovecké sezóny" vynikají i způsobem, jakým je příběh vyprávěn. Jedná se o čtyři původní sešity, které jsou vlastně kapitolami, jež je možné celkem snadno na první pohled oddělit i v tomto souborném vydání. Jsou to čtyři příběhy, které jsou vyprávěny vždy někým jiným, přičemž všechny čtyři jsou vzpomínkami na zásadní události z Jangova život, které mají vést až k tomu, že se Jango rozhodne stát tím, kdo bude nakopírován pro armádu klonů. Příběhy jsou dostatečně zajímavé, navíc rámcové vyprávění tomu dodává ten správný dojem, předzvěst příchodu něčeho velkého. Tenhle příběh na konec mi skutečně sedl. Obecně - až na ten úvod - se jedná o povedenou sbírku a pro fanoušky "Star Wars" je tohle něco, co je nemůže urazit. Pravda, někdy je to celkem otrava, doplňování jen krátkých epizod do známých filmových scén, ale jako bonus je to fajn. Jsem stále trochu překvapen z toho, že mě ty "Star Wars" v komiksu až tak baví. Tohle je komerce, která plní svůj účel výborně.

Komiks "Star Wars Omnibus: Vyslanci a zabijáci" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1"
"Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat