2013-08-21

#243: Zlatá kniha komiksů (4. část): Operace Jericho - 70 %

Zlatá kniha komiksů
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2011. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC". Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Václav Šorel
Kresba: František Kobík

Nejsem zrovna fanoušek příběhů z války, ať už v komiksové, literární anebo filmové podobě. I když ten příběh nakonec stojí za to, stejně se do nich musím nejprve nutit. Podobné to bylo i s komiksem "Operace Jericho". Tenhle komiks je poměrně krátko rekonstrukcí jedné válečné operace. Jedná se tedy o skutečnou operaci, která proběhla ve Francii a byla vedena ze strany francouzského odboje a anglického letectva. Angličané měli bombardovat francouzskou věznici, aby tak mohli pomoct uprchnout 120 vězňům, jež měli být popraveni. Francouzský odboj akci naplánoval, Angličané provedli, i když došlo ke změně termínu poprav, a nakonec se dalo hovořit o operaci úspěšné, i když Angličané ztratili tři letadla včetně velitele.
Václav Šorel vycházel ze skutečné události, a pokud šlo o samotnou operaci, je historicky přesná. Fabulací je úvod ve Francii s lidmi v odboji. Jedná se v podstatě o uvedení do děje, o přiblížení stavu a vytvoření vztahu k tomu, co se vlastně tenkrát dělo. Následná pasáž je pak samozřejmě o něco lepší, protože Šorel přesně věděl, co má psát a z čeho vycházet. Nutno říct, že jeho fabulace je velmi dobrá a vytváří to správné citlivé a citové podhoubí pro závěr celého příběhu. Ten je rozvržen pouze na deseti stránkách a jedná se tak o kratší spolupráci Šorela a Kobíka. Tahle spolupráce totiž nevznikla proto, aby naplnila stránky standardních čísel "ABC", ale proto, aby se stal součástí "Leteckého speciálu zima 1988" tohoto magazínu pro mládež. Václav Šorel se vyznal v modelářství, především v tom leteckém a je to patrné. Kobíkovi dodal všechny materiály proto, aby letecké panely byly skutečně maximálně autentické.
Především pro autenticitu by se měl komiks hodnotit, protože ta je neskutečně vysoká. František Kobík pokračuje ve skvělé kresbě strojů a případně i budov (vězení je také naprosto autentické i co se týče doby), ale jeho postavy jsou spíše zjednodušovány. Bylo to dáno jeho pracovním vytížením a snad i nemocí, která se později u tohoto skvělého a oblíbeného kreslíře projevila. I to je důvod, proč se "Operace Jericho" stala poslední spoluprací autorské dvojice Šorel-Kobík. Měkli spolu pracovat ještě na "Bigglesovi", ale to již nevyšlo. Jiří Petráček se ale svého úkolu zhostil skvěle, ale to si rozebereme zase příště.
Zde "Operace Jericho" vyšla poprvé
Poprvé tedy komiks vyšel v roce 1988 a později v reprintu ve "Velké knize komiksu 3" v roce 2002. Zde byl však zmenšen formát. Ve velkém formátu se komiks "Operace Jericho" znovuobjevil v knize "Zlatá kniha komiksu". Musím říct, že mě příběh "Operace Jericho" v celé "Zlaté knize komiksu" nadchl asi nejméně, ale to se stejně muselo stát. Není to příběh špatný, naopak, Šorelovi se podařilo vzdát holt anglickým pilotům bez toho, aby komiks vyzníval příšerně pateticky, a to také každý neumí. Přesto a jednoduše to prostě není můj šálek čaje. Václav Šorel se však nesnažil pouze rekonstruovat dějinnou událost, ale napsal emotivní příběh, kterých bylo ve válce hodně. S úctou k lidem i strojům. I proto si zaslouží pozornost.

Komiks "Zlatá kniha komiksů: Václav Šorel" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat