2013-08-22

#244: Tajemství mumie - 45 %

File:Adele Blanc-sec Louise Bourgoin Luc Besson.jpg
Tajemství mumie (Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec, 2010)
Režie: Luc Besson
Scénář: Luc Besson podle komiksu Jacquese Tardiho
Hrají:
Louise Bourgoin (Adèle Blanc-Sec)
Mathieu Amalric (Dieuleveult)
Gilles Lellouche (Inspektor Albert Caponi)
Jean-Paul Rouve (Justin de Saint-Hubert)

Když jsem si přečetl komiksovou sbírku "Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec", říkal jsem si, že Bessonovi musím dát ještě jednu šanci a znovu se podívat na film "Tajemství mumie", který byl natočen právě na základě Tardiho komiksu. Film už jsem jednou viděl, ale přesto jsem si říkal, že jeho kouzlo možná docením až ve chvíli, kdy mám přečtenou předlohu. Bohužel se toho po druhém, trochu pečlivějším zhlédnutí mnoho nezměnilo. Bessonovo dílo rozhodně není filmem, který by Tardiho komiksu dělal čest, ale navíc si ani nebere z komiksu to, co je skutečně zajímavé. Besson šel svou cestou a tentokrát to rozhodně nelze označit za cestu správnou.
Takhle by se Adéla prostě neměla tvářit
Tardiho komiks se vyznačuje silnou hrdinkou, která se dostává do různých šlamastik, kde jí jde o život, je to hrdinka, která se téměř nesměje a je velmi chladná, stejně jako odvážná. Louise Bourgoin se na Adélu celkem hodí, má v sobě charisma a dovedu si ji celkem představit jako silnou hrdinku. Jenže na tohle Besson rezignoval a Adélu, odpusťte mi to počeštění, si natočil podle sebe. V jeho případě je to hrdinka, která je týrána vlastním pocitem viny a neženou ji jednotlivé útrapy, které ji provázejí, ale je postrkována vlastní touhou pomoct své sestře. Vzhledem k tomu, že v češtině vyšly pouze tři první knihy komiksové série, nemohu s určitostí říct, že má i v komiksu sestru, ale jak jsem mohl dohledat, nejspíš ne. Ke svým oblíbeným ženským hrdinkám tak Besson přidal další, kterou pohání snaha pomoct sestře, jíž ublížila. A tohle je celý motiv hlavní postavy. To zní ale neskutečně klišovitě. A také to takové je.
Takový výraz k ní sedí mnohem lépe
Tardiho komiksy se vyznačují zápletkami, které jsou zamotané až ad absurdum, ale vynikají i krásnou architekturou. Paříž je i v Bessonově filmu, ale je tak nějak frigidní, což je docela smutné říkat zrovna o tomhle městu. Vzhledem k tomu, že si Besson napsal i scénář, všechno padá na jeho hlavu. Sice využil mnoho scén, které jsou přímo v komiksu a které můžeme znát i z našeho českého vydání, ale většinou se jedná o scény méně důležité, takové, které sice vypadají hezky, ale nejsou až tak zásadní pro celý příběh. Ten si jde vlastní cestou a nesleduje až špionážně zamotaný příběh plný intrik. "Tajemství mumie" je vlastně celkem přímočarý film, kde se Adéla snaží zachránit sestru a zrovna čirou náhodou člověk, kterého hledá, probudí dávného pterodaktyla. Od té chvíle se původní zápletka mění v naprosto novou a ti, kdo znají předlohu, budou jen zírat, jak si Besson přetvořil Tardiho příběh podle sebe, jak vzal některé scény a linie, ale udělal z nich něco jiného, ale rozhodně ne něco lepšího.
Těch ošklivců je ve filmu víc
Luc Besson natočil retro grotesku, kterou se snažil obléct do krásného dobového hávu, navíc doplněného o dobrodružství a celkem zajímavé lokace. Ano, Tardi vytvořil postavičky a karikatury, ale v jeho podání nevypadaly až tak směšně a hloupě. Besson si do jisté míry vzal špatnou látku na zpracování, ale možná se měl aspoň trochu snažit o vážnější pojetí, kde by vtip vynikl právě díky tomu, že by si snímek nedělal srandu sám ze sebe. Adéla měla být silnou, nikoli hloupou hrdinkou. Besson už ale asi nezvládne ani to, co mu celkem šlo - silné a zajímavé ženské postavy. Je to škoda, protože tady jí měl na papíře jasně danou. On se ale raději vydal cestou bláznivého fantasy dobrodružství, místo aby se snažil převést komiks pro dospělejší čtenáře na film pro dospělejší diváky. Co si budeme povídat, dalších filmových neobyčejných dobrodružství se hned tak nedočkáme a já jsem tomu docela rád. To bych si spíš přál, aby vyšly česky další knihy.



2 komentáře:

  1. Anonymní22/8/13 12:51

    No jo, Luc to zase nezvládnul :-)Takhle už skončilo víc filmů, třeba chudák třetí Artur a minimojové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Minimojové byli celkem dobře rozjetí, ale druhý a třetí film... ach jo.

      Vymazat