2013-08-15

#235: Zlatá kniha komiksů (2. část): Galaxia - 100 %

Zlatá kniha komiksů
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2011. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC". Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Václav Šorel
Kresba: František Kobík

Galaxia
Sci-fi je žánr, který osobně miluji a myslím, že jsem přečetl docela dost toho, co se za sci-fi označuje. Vždycky pak mám větší náklonnost k tomuto žánru, když jej mohu číst, anebo se na něj dívat. Je to prostě láska na celý život, kterou ve mně zažehla "Duna" Franka Herberta. I z tohoto důvodu jsem si vychutnal. Komiks "Galaxia", který mě doslova ohromil. Komiks by se dal označit jako vědecko-fantastické hororové béčko, a to v tom nejlepším slova smyslu. Je zde malé množství postav, neznámá planeta, přerostlý hmyz a hororové momenty. K tomu klasický příběh o objevování nové planety, který jako kdyby byl vystřižený ze "Star Treku" nebo třeba z "Hvězdné brány". Ale vzhledem k datu vzniku je logičtější spíše "Star Trek". Inspirace tímto fenoménem je pak patrná na vesmírné stanici. Ta vypadá jako vesmírná loď Enterprise.
Dvojice kosmonautů, Jan a Petr jsou jediní přeživší na lodi, která cestovala vesmírem. Výzkumný loď utrpěla havárii, blíže nespecifikovanou, která zabila většinu posádky. Probudit se ve vraku lodi, která se řítí nekontrolovaně vesmírem, kde jsou desítky mrtvých, není zrovna nejpříjemnější výchozí situací, na druhou stranu se ukazuje, jaký příběh chtěl Václav Šorel vyprávět. Tohle nebyl příběh, který by byl pouze krásný, tady byly skutečně drsné scény, postavy nebyly nijak šetřeny a prožily si své, ať už dva kosmonauti, kteří přistáli na nové planetě, anebo lidé, které na této planetě objevili. Václav Šorel se inspiroval béčkovou produkcí a je to dobře. Tohle je zábava s myšlenkou. Je to propracované sci-fi a já jen mohu říct, že sem tam opravdu zalituji toho, že moc nečtu českou tvorbu. Václav Šorel ukázal svou skvělou sečtělost v žánru, protože kromě jiného je patrný i vliv "Planety opic".
Tohle platí i o kresbě, která připomíná skutečně storyboard nějakého amerického sci-fi snímku. František Kobík je už tradičně výborný ve chvíli, kdy má nakreslit vesmírné plavidlo nebo jiný stroj, ale tentokrát ukazuje, že dokáže skvěle pojmout i obrovský hmyz. Jakmile dojde na velké pavouky, člověku se vybaví staré klasiky jako snímek "Them!". Kobíkovi pavouci jsou skutečně děsiví, z čehož musel mít Václav Šorel svým způsobem radost. Jeden z důvodů, proč je komiks o tom, o čem je, byla také skutečnost, že pavouci nikdy nepatřili k Šorelovým oblíbeným zvířátkům. Těch inspiračních zdrojů by pak bylo možné najít více, podobně jako v případě "Vzpoury mozků" je to i v tom, že jako lidé máme strach z toho, co nám technologie přinesou, nebo co si sami způsobíme radioaktivitou. A radioaktivita je béčkový motiv jak stehno. Když mluvím o béčkovosti, tak v tomhle případě v tom nejlepším smyslu slova. Miluji dobrá béčka a tohle je více jak dobré.
Komiks "Galaxia" má celkem 48 stran (epizod) a všechny je najdete v knize "Zlatá kniha komiksů". V předchozích vydáních tomu tak však nebylo. Samozřejmě, v původním vydání, které bylo v časopise "ABC", tam byly epizody všechny. Komiks vycházel v letech 1984 a 1986. Druhé vydání vyšlo až v roce 1996, a to ve sborníku "Speciál ABC Pojďte si hrát", kde vyšlo pouze "torzo" příběhu, a to od epizody 16, navíc ještě chyběla epizoda devatenáctá. Vynechala se tak naprosto sekvence, kdy se dvojice kosmonautů probouzí a snaží se dát loď dohromady. Třetí vydání vyšlo v roce 2001, a to v rámci "Velké knihy komiksu 1". Zde byl komiks opět zveřejněn v celé své délce, ač s prohozením stran 45 a 46. "Zlatá kniha komiksu" tuto chybu neobsahuje.

Komiks "Zlatá kniha komiksů: Václav Šorel" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat