2013-08-15

#234: Superman (1978) - 95 %

Superman (Superman, 1978)
Režie: Richard Donner
Scénář: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman, Robert Benton a Tom Mankiewicz podle postav vytvořených Jerrym Siegelem a Joem Shusterem
Hrají:
Marlon Brando (Jor-El)
Gene Hackman (Lex Luthor)
Christopher Reeve (Superman / Clark Kent)
Margot Kidder (Lois Lane)
Ned Beatty (Otis)

Nemůžu si pomoct, ale vždycky jsem se více považoval za milovníka filmů, než cokoli jiného. Komiks je také mojí láskou, ale těch filmů, co jsem již viděl, přece jen jich je víc než komiksů, které jsem kdy přečetl. Jde to ale spojit, a to právě díky filmům, které vznikly na základě komiksových předloh. Po šestici filmů, které byly zahrnuty do "Marval Phase One" bych se chtěl věnovat dalším komiksovým snímkům, které nás oblažily anebo naopak znechutily svou existencí. Recenze na snímek "Superman" mi přišla naprosto logická, protože pocity, jež ve mně vyvolal film "Muž z oceli", mě přiměly k tomu, abych se zase po letech vrátil k téhle klasice. Hodně mi to zlepšilo dojem ze Supermana, opravdu hodně.
Je to v pohodě, už letí
"Superman" je snímek kultovní, který je fanoušky milován, a oni na něj nedají dopustit. Se zbylými třemi filmy v sérii, kde hlavní postavu ztvárnil nezapomenutelný a jedinečný Christopher Reeve, je to už trochu jinak. Ale "Superman" je naprostá legenda. Už první minuty, kde se hlavně zaposloucháte do neskutečného soundtracku, jsou důkazem toho, že před vámi je neobyčejné dílo, které vás buď ohromí a vy mu propadnete. Anebo zůstanete neteční, protože tohle je pořád komiksový film. Je to komiksový film, je to na něm poznat, sakra, vždyť Superman má pořád ty svoje trenýrky přes kalhoty, ale přesto je to snímek, který je áčkový a který nadále snese srovnání se současnými nejlepšími komiksovými filmy. Nebál bych se srovnání s "Avengers" (osobně je miluji) nebo i s takovými peckami jako jsou Nolanovi Batmani. Richard Donner natočil naprosto unikátní snímek, který předběhl svou dobu.
Šťastná rodina před zkázou
Richard Donner si uvědomil, že komiksoví hrdinové jsou na jednu stranu trochu směšní - dostal z toho pak komedii a komické prvky jsou to, co "Supermana" zdobí. Je to podobné jako s komiksovými filmy, jimiž nás zásobuje Marvel. Humor k superhrdinům neodmyslitelně patří, především proto, že je to cesta, jak je dostat mezi diváky tak, aby se bavili i ti, co komiks jinak nemusejí. Tohle se podařilo. "Superman" je kombinací akce, sci-fi, komedie a také silného dramatického příběhu, který vrcholí jedno z nejzapamatovatelnějších scén filmu. Superman mění otáčení zemské osy a tím vrací čas. Geniální, trochu laciné, ale prostě nezapomenutelné. Jako dítě jsem na to čučel jako puk a oblíbenost téhle scény mi zůstala až do dneška.
Jedna z nezapomenutelných scén
Síla filmu je v tom, že byl schopen nám prezentovat všechny základní informace o Supermanovi, představit nám jeho život a přesto stále bavit a zaujmout. Sledujeme Kal-Ela od chvíle, kdy opouští v záchranném modulu v podobě hvězdy (nebo ježovky) svou rodnou planetu Krypton, aby nakonec přistál na Zemi. Spolu s ním vesmírem plachtí i generál Zod a jeho dva společníci (Ursa a Non), kteří byli ještě před zkázou Kryptonu za své zločiny uzavřeni do Fantomové zóny. Ta vypadá v podstatě jako 2D plocha. Jejich vězení je pitoreskní a zároveň zvláštně děsivé. Jenže o ně zatím nejde. Jde o Supermana a jeho přistání na Zemi. Je jiným chlapcem, ale je vychováván jako normální kluk rodiči, kteří ho milují. Jenže pak jeho otec umírá a on se vydává na cestu, aby poznal, kým je. To také zjišťuje, v Pevnosti osamění, v místě chladu, kde na něj čeká jeho otec s tváří legendárního Marlona Branda, jenž byl ještě ve věku, kdy tak děsivě neopuchl.
Lex Luthor jak vyšitý
Clark Kent i Kal-El pak nachází své místo ve světě, ale musí si ho postupně budovat. Film má dvě hodiny, ale byl neskutečně naplněn dějem a stalo se v něm skutečně hodně. Nevím, čím to, ale ze snímku "Muž z oceli", který je v podstatě remakem této Donnerovy legendy, jsem rozhodně stejný pocit neměl. A to se vlastně jednalo o úvod, protože Donner plánoval celkem tři filmy, které se natáčely souběžně, ale o tom, jak to vlastně dopadlo, bych se rád věnoval až v recenzi následující. Ukázalo se však, že někdy jsou zajímavější historky z natáčení než výsledek tohoto natáčení.
Lois jí prostě sedí
Herecké obsazení bylo naprosto úchvatné. Marlon Brando, Gene Hackman. Tohle jsou jména legend. Jenže nad oběma zazářil někdo naprosto jiný. Christopher Reeve. On je Superman a on navždy Supermanem zůstane. Henry Cavill je proti němu neskutečně neforemný, nudný a nezajímavý. Christopher Reeve, i když to byl pořádný kus chlapa, dokázal zahrát ňoumu stejně skvěle jako Supermana. V obou rolích to byl on. Naprosto dokonalý.  Z toho pohledu pak zamrzí, že první v titulcích jsou uváděni Brando a Hackman, ale Reeve byl v té době neznámým hercem a známá jména pomohla film prodat. Byl to ale právě Reeve, který vytvořil možná nejlepší ztvárnění jakéhokoli komiksového hrdiny. Jeho chemie s Margot Kidder, která hrála Lois Lane, byla naprosto úchvatná. O tom si Cavill a Amy Adams mohou nechat jen zdát. Hlavně ta romance měla smysl, měla tragédii i rozuzlení. Krásné, dojemné, a i když trochu hloupé, pořád nepřekonatelné. Co všechno je člověk ochoten udělat proto, aby zachránil ženu, kterou miluje?
Vizuálně je snímek místy skutečně specifický
Richard Donner natočil snímek, který v sobě spojuje všechno, co chcete od filmu. Drama, romanci, akci, humor, silného hrdinu, krásnou ženu, padoucha, který je v Hackmanově podání neskutečně směšně sympatický, mentorskou postavou, sci-fi neuvěřitelné kousky a hlavně skvělé triky, nad nimiž stále kroutím hlavou. Supermanovo létání nevypadá o moc hůř než v současném filmu. Ale já jsem milovník starých triků. "Superman" je legenda a naprosto zaslouženě. Pokud bych měl doporučit, jestli by bylo lepší se podívat na "Muže v oceli" anebo na "Supermana", vždycky bych vám doporučil "Supermana". Když překonáte předsudky ze stáří filmu, uvidíte něco nádherného. A navíc vám ještě dlouho bude v hlavě znít nezapomenutelná hudba Johna Williamse. Ten člověk má dar od boha.


Žádné komentáře:

Okomentovat