2013-08-16

#236: Superman 2 (1980) - 75 %

Superman 2 (Superman II, 1980)
Režie: Richard Lester/Richard Donner
Scénář: Mario Puzo, David Newman a Leslie Newman podle postav vytvořených Jerrym Siegelem a Joem Shusterem
Hrají:
Gene Hackman (Lex Luthor)
Christopher Reeve (Superman / Clark Kent)
Margot Kidder (Lois Lane)
Ned Beatty (Otis)
Terence Stamp (Generál Zod)

Osobně si myslím, že zajímavější, než samotný snímek "Superman II", jsou okolnosti, za nichž vznikal. Je to trochu smutné tvrzení, ale nedá se nic dělat. I když by se mohlo zdát, že je to přímé pokračování, což také vlastně je, rozhodně nejde mluvit o tom, že kvalitativně je snímek na úplně stejné úrovni. V prvním filmu jsme se seznámily s událostmi, k nimž došlo na planetě Krypton. Ještě před tím, než byla zničena, trojice zločinců byla uvězněna do Fantomové zóny, kde měly odpykat svůj trest. V Donnerově podání to bylo vězení v 2D ploše, vlastně jako kdyby někdo někoho uvěznil do zrcadla. Jeho obraz by nemohl ven, až na to, že by to nebyl obraz, ale on sám. Tahle trojice (generál Zod, Ursa a Non) byli pouze na začátku snímku, ale dál se jejich osud neřešil. To se mění se snímkem "Superman 2".
Proti těmhle stojí Superman tentokrát
Vzhledem k tomu, že se oba snímky natáčely společně, návaznost je zde skutečně přímá. Neplatí to sice v případě štábu, ale dějově ano. Vracíme se k události, v níž byla trojice padouchů uvězněna a sledujeme jejich cestu vesmírem až na samotnou planetu Zemi, která je pro ně samotné velkým překvapením. Zjišťují, jaké schopnosti zde mohou mít, co to pro ně znamená a nakonec se rozhodnou, že chtějí ovládnout svět. Zjistí ale přítomnost speciální osoby - Supermana a právě na něj se pak soustředí jeho pozornost. Do toho ale nesmí chybět Lex Luthor, který je tou dobou ve vězení. Přece by to ale nebyl velmistr všech padouchů, aby se z vězení nedostal, a to ve velmi zábavné scéně. Jak jinak, Lex je v obou filmech spíš pro smích. To však neznamená, že to Supermanovi sem tam pořádně nezavaří.
Lois na stopě obrovského objevu
Kde jsou problémy? Tak trochu v tom, že se nám snaží příběh trochu nafouknout, ale vlastně jde jen o to postarat se o tři padouchy. Nic zásadního. Superman odhalí svou totožnost, což ho stojí jeho schopnosti, aby si uvědomil, že je ho potřeba. Jak kdyby si to nemohl uvědomit už předtím. Copak nevěděl, že když se vzdá svých schopností, jednoduše nedokáže to, co dřív? Tak chybami se člověk učí, dobře. Poučit musí svoje nepřátele, kteří jsou ve skutečnosti lidé jeho rasy. Je trochu zajímavé, že se s nimi vlastně ani na chvíli nepokusí o konverzaci. Víc se podle všeho považuje za člověka, ale přesto musí zůstat speciální. Není Superman vlastně trochu schizofrenik?
Večeře v Pevnosti osamění
Co snímek dělá pokladem, to jsou efekty. Když dojde na bitvu ve městě, je to skutečně krása. Nemohu si pomoct, ale v té době dokázali tvůrci opravdu hodně. Herecké výkony pak rozhodně nezklamou. Gene Hackman je stále příjemně potrhlý, Terence Stamp je na Zoda správně zlý a nebezpečný, ale hvězdou zůstává Christopher Reeve, který je naprosto přesný v každé vtipné scéně. A když pak vzlétne do nebe v těch červených spoďárech, najednou už nemáte pocit, že je k smíchu, ale že tohle je opravdu hrdina, který dokáže lidstvo ochránit.
File:Supermaniiricharddonnercut.jpg
Přebal Donnerovy verze na DVD
Tak a teď konečně k tomu, jak "Superman 2" vznikal. Filmy byly natáčeny společně, myslím první a druhý díl, a to od roku 1977. Richard Donner byl pak uvolněn, aby mohl dokončit jedničku a do kin tak šel skutečně kvalitní film, který se stane úspěšným. A tím se skutečně stal. Jenže Richard Donner byl odejit z natáčení druhého dílu, a to i přes úspěch. Kde je důvod? Tady se zdroje různí, ale jedni mluví o tom, že na vině byli spory Donnera s producenty, otcem a synem Salkindovými, jindy je na vině údajně výrazné překročení původního rozpočtu. Ať tak nebo tak, režie se ujal Richard Lester, muž, který pracoval s Beatles a stál i producentsky za prvním filmem, i když se jeho jméno v titulcích neobjevilo,
Že by polibek na rozloučenou?
Richard Lester stál před několika problémy. Richard Donner dokončil údajně zhruba tři čtvrtiny filmu, než byl vykopnut. To bylo sice, ale aby byl Lester uveden jako hlavní režisér, musel natočit minimálně 51 % scén. Odbory jsou odbory. I kdyby nenastal tenhle problém, nastaly jiné. Gene Hackman se odmítl pro roli vrátit a dělat nové scény, případně staré předělávat, protože nesouhlasil s vyhozením Donnera. Nevadilo, střihači jeho scény minimalizovaly, a když bylo potřeba, objevil se na plátně dablér. Dalším problémem byl Marlon Brando. Nejdražší herec obsazení, ač měl minimum času na plátně. Další natáčení s ním si producenti nechtěli dovolit, i když on by se podle všeho nebránil. A tak byly i jeho scény v původní verzi vystříhány a dost tak zůstalo nevysvětleno. Richard Lester tak nakonec do kina pustil novou verzi, kde byly zhruba tři čtvrtiny jeho, z Donnerova natáčení zůstala zbylá jedna a jako jediný režisér se v titulcích skvěl Lester. Fanoušci bučeli nad stavem událostí, ale nad filmem tleskali. Další úspěch zaručen. Pokud se ale týká Supermana, tak na pěkně dlouhou dobu poslední.
Jedna z legendárních scén
Tohle však ještě není konec příběhu o Donerovi a Lesterovi. V 80. letech tvůrci trochu "Supermana 2" přestříhali a přidali více jak 20 minut nových záběrů, a to včetně scén, které měl na svědomí Richard Donner. Ten udělal za vším tečku v roce 2006, když do světa vypustil snímek označený jako "Superman II: The Richard Donner Cut". Snímek je jiný, jsou zde jiné scény a zásadně je změněn závěr. Nutno říct, že zrovna v tomhle případě se Donner trochu seknul a vypustil něco, co je jen kopií prvního filmu. Na druhou stranu, jeho scéna, kdy se Lois snaží dokázat, že Clark je Superman, je v jeho verzi výrazně lepší a zábavnější. Ať už si o verzích myslíte, co chcete, obě stojí za podívání a myslím, že ultrafandové mají alespoň kde hledat rozdíly. Já jsem z filmu maličko zklamaný, ale pořád je to lepší, než Supermani, co následovali.
(Trailer je na Donnerovu verzi)

Žádné komentáře:

Okomentovat