2013-08-02

#226: Iron Man 2 (2010) - 65 %

Iron Man 2 (Iron Man 2, 2010)
Režie: Jon Favreau
Scénář: Justin Theroux podle postav vytvořených Stanem Leem, Donem Heckem, Larrym Lieberem a Jackme Kirbym
Hrají:
Robert Downey Jr. (Tony Stark)
Gwyneth Paltrow (Pepper Potts)
Don Cheadle (James 'Rhodey' Rhodes)
Scarlett Johansson (Natalie Rushman / Natasha Romanoff)
Sam Rockwell (Justin Hammer)
Mickey Rourke (Ivan Vanko)

Když jsem tak přemýšlel nad tím, který film z "Marvel Phase One" je pro mě největším zklamáním, nemohl jsem se pořádně rozhodnout. Na jednu stranu mi vadilo, že z Hulka se pořád nestala ta postava, která má hlubokou psychologii a bojuje proti pořádným záporákům. Stejně tak jsem měl ale i problém s "Captain America: První Avenger", což je film, který zde také budu recenzovat. No a nakonec je to "Iron Man 2". Co se pokazilo v případě tohoto snímku? Na první pohled se zdá, že je všechno při starém. Stejný režisér, stejní herci (více méně), stejný hlavní hrdina, pravda, jiný scénárista, který to s herectvím daleko nedotáhl a co si budeme povídat, je to dobře, protože psaní mu jde očividně o něco lépe. I když je takový snímek "Rock of Ages" odsuzovaný, já ho zbožňuji. O kvalitách "Tropické bouře" však snad nemá smysl pochybovat.
Tohle je starý známý
Jistin Theroux napsal scénář, který je velmi silně průměrný. Tony Strak je Irone Manem, což nezapomněl na konci prvního dílu sdělit celému světu. Tahle jeho lehkovážnost se mu vymstí, když zprávu o jeho odhalení vidí i Anton Vanko. Že vám to jméno nic neříká? To nevadí, on nám to film všechno pěkně polopaticky vysvětlí. Anton Vanko je syn Ivana Vanka, který kdysi spolupracoval s Howardem Starkem na některých projektech, ale Stark se ho později zbavil. Anton tak chce pomstít svého otce a hodlá tak učinit s pořádným ántré. to je také jedna z nejpromakanějších scén celého filmu, z které doslova čiší snaha o to, dát divákům co nejvíce cool film. To se ale bohužel nepodařilo. Vizuálně je to hezké, ale jak jsem říkal, příběhově to vázne.
Nováček v týmu padouchů
Ale ještě k Antonovi. Jeho postava není odnikud, ale má svoje základy ve skutečné postavě v komiksu (zajímavé použití slova "skutečné"). Tou postavou je Whiplash. Whiplash je frajer, co má v rukou pořádné elektrické biče, jež jsou jeho zbraní. Může tak nepříteli uštědřit pořádnou pecku. Jeho zraň je účinná a jeho jméno je Mark Scarlotti. Možná si řeknete, co to melu, ale původní Whiplash se skutečně nejmenoval Anton Vanko, ten přišel až v roce 2010 spolu s filmem, Postava se tak uchytila, že si našla místo ve vlastních komiksech. Původní Whiplash je ale poměrně starým záporákem, protože se objevil již v roce 1986 s sérii "Tales of Suspense". Touto postavou se později stala Leeann Foreman (poprvé v komiksu "Marvel Comics Presents" v roce 1990) a poté byl následován Antonem Vankem ve čtyřdílné minisérii "Iron Man vs. Whiplash". Ještě mezitím se nové postavy v kostýmu Whiplashe a také Blacklashe (původně upgradovaný Whiplash) objevily v "Civil Wars", ale jejich jména, muže a ženy, nebyla v komiksu odhalena. Nijak zásadní záporák, ale jeho historie je poměrně impozantní a rozsáhlá.
K něčemu se schyluje
Tady máme záporáka, který byl pro komiks definován jako inteligentní chlapík se slabostí pro ptáky, kterému jde o pomstu a očividně je pro ni ochoten udělat cokoli. Mickey Rourke dodává postavě to správné charisma, alespoň do chvíle, než promluví tím šíleným ruským přízvukem. Vzhledem k tomu, že to dělá často, je to poměrně otravné. Jeho postava je opět jednou z těch plochých. Chce se pomstít a udělá pro to cokoli. A to je celé. Justin Theroux si uvědomoval, že to je slabé, a tak bylo potřeba příběh trochu oživit. Tony musí řešit krizi před vládou, která chce jeho technologii, stejně tak bojuje i s konkurentem Justinem Hammerem. Nemluvě o tom, že má i osobní problémy - akcionářům se nelíbí, jak s firmou zachází, navíc s Pepper to začíná být trochu nepřátelské. Tony si tak prochází i nějakou tou romantickou krizí. Hezké, ale v konečném důsledku si uvědomíte, že to celé je vlastně přešlapování na místě, kdy si Tony pouze nemístně vyřeší vztah s otcem, s Pepper, objeví neexistující prvek, respektive jej syntetizuje a samozřejmě nás seznámí s Natalií Rushman alias Natashou Romanoff alias Black Widow, která má své místo v "Avengers".
No nechtěli byste ji domů?
Hercům není moc co vytknout. Robert Downey Jr. je skvělý jako vždy. Je zábavný, je zajímavý. Stejně tak i Gwyneth Paltrow, která se nám změnila ve vzdorující ženu. Jestli vám víc sedl Terrence Howard anebo si v roli Rhodeyho užíváte i Dona Cheadla, to už je na vkusu každého. Oba herci mají něco do sebe, ale musíme se smířit s tím, že Don Chadle už měl více prostoru. K Mickeymu Rourkovi už jsem něco řekl. On mě nezklamal, ale ta jeho role byla prostě špatně napsaná. Záporáci jsou obecně něco, co se Marvelu v prvních třech filmech příliš nepovedlo. Scarlett Johansson je krásná, akční, ohebná a prostě kočka. Tohle mi v jejím případě tentokrát naprosto stačí, i když její role je hlavně ta, aby se nám představila. Do děje příliš zásadně nezasáhne, alespoň nikoli tak, aby se bez ní film neobešel. Sam Rockwell hraje s prominutím debílka, jehož úloha je v konečném důsledku spíše komická.
Správná dvojka
"Iron Man 2" byl kvalitativním propadem oproti snímku "Iron Man". Tento propad je dán především tím, že se Iron Man ve skutečnosti nikam nepohnul a přešlapuje na místě. Je použito v podstatě obdobné schéma jako v prvním filmu. Naštěstí jsou postavy dostatečně zajímavé, aby udržely vaši pozornost. Není to podprůměr, ale pokud se scénářům nebude dávat více, komiksové filmy od Marvelu se stanou velmi provařenými. Kvalita scénářů se naštěstí dostavila se snímkem "Iron Man 3" a celá série dostala zásadní náboj. Po propadáku "Kovbojové a vetřelci" se nakonec ukázalo dobře, že se Jon Favreau věnoval jiným projektům a Iron Mana dostal na starost Shane Black, protože ten mu dal novou sílu, nový příběh a konečně pořádně zajímavou zápletku. Trefa do černého. Nebo červeno-zlatého.

Žádné komentáře:

Okomentovat