2013-08-01

#225: Motýlek 5 - 100 %

Motýlek 5 (バタフライ)
Vydalo nakladatelství Talpress v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako příběhy 37 až 42 + Finále v sérii "Motýlek" (japonsky バタフライ), souborně v roce 2003 u nakladatelství Gentosha. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Yu Aikawa
Kresba: Yu Aikawa

Vedle komiksu "Elegie pro ovečku" byl tohle druhý komiks, u kterého jsem byl hodně zvědavý na to, jak skončí. Zmiňoval jsem, že série "Motýlek" má rostoucí tendenci, pokud se kvality týká. A jsem rád, že tohle mohu potvrdit i u posledního dílu, kterému už musím dát 100 %, protože to, jak autorka zvládla všechny důležité linie shrnout do jedné a uzavřít tak příběh smysluplně chytře a nakonec i celkem pochopitelně, to je opravdu hodné uznání. A neměla to vůbec jednoduché. V knize "Motýlek 4" se zdálo, že si pro sebe ukousla až příliš velké jablko a nebude schopna všechny příběhy ukončit, ale v poslední knize potvrdila své mistrovství a vyrazila mi dech tím, jak jí všechno skvěle sedělo. I když by tahle manga mohla mít stovky dílů, nevydala se Yu Aikawa cestou komiksu "Bleach", ale představila nám uzavřený příběh, který mě opravdu nadchnul.
Nesedne to každému, tím jsem si naprosto jistý, ale myslím, že je velká škoda, že o komiksu se mnoho neví. V České republice, navíc, mezi hardcore komiksáky vládne i přesvědčení, že manga je něco naprosto mimo a mnoho se o ní nemluví. Manga fandové se shlukují ve vlastních skupinách a fandové amerického komiksu se k nim příliš neřadí anebo o své náklonnosti k japonské manze spíše mlčí. Je to škoda, protože japonská manga si zaslouží svou pozornost a v případě komiksu "Motýlek" to platí rozhodně. I když název trochu mate tělem, rozhodně se nejedná o přepracování legendárního románu z vězeňského prostředí. "Motýlek" je originální příběh o tom, jak to dopadne, když se člověk trochu zaplete do vymítání a odhalování duchů.
Gindžiho Išikawu jsme poznali jako chlapce, který v duchy nevěří, ale teď teprv bude se svou vírou konfrontován. Společně se svou kamarádkou Agehou, která je hlavní médium, Gindži je většinou destruktivní síla, se mají stát hvězdami pořadu, kde budou jejich schopnosti konfrontovány s Júsui Macue, ženou, která se považuje za skutečné médium, a s níž jsme se mohli setkat již v předchozím  díle. Souboj začíná, celé Japonsko ho sleduj v televizi a my konečně zjistíme, jak se to všechno má. Yu Aikawa na celkem malém prostoru odhalila to, kdo skutečně může za smrt Gindžiho bratra, odhalila ale také osudy dalších postav. Všechny důležité, které nějakým způsobem zasáhly do děje, v poslední knize najdou své rozřešení. A není to laciné, není to jednoduché, naopak, je to promyšlené a propracované. Do konce jsem držel všem hlavním postavám palce a četl jsem téměř jedním dechem.
Yu Aikawa poslední knihou rozhodně nezklamala a uzavřela tak se ctí, více jak se ctí, svou zajímavou sérii, která opět jen dokazuje, jak originální Japonci při tvorbě mangy jsou. Jen se jim musí dát šance. Nakladatelství Talpress sérii zvládlo skvěle i po stránce českého vydání a překlad se mi líbil. Humor se rozhodně neztrácel, naopak, celou sérii jsem se velmi příjemně bavil. Humor se nevytratil ani s posledním dílem, i když přece jen tahle kniha jela na vlně nostalgičtější. Neříkám, že to bylo úplně smutné  ale přece jen jsem měl pocit, že happy endy vypadají jinak. A to je dobře, protože klasické happy endy nemám rád. Doufám, že se nakladatelství podaří vypustit nějakou další zajímavou mangu a dostane se mezi více čtenářů, protože "Motýlek" by si to prostě zasloužil. Jen je škoda, že si to musí čtenáři objevit sami. Manga fanoušci budou asi vyhledávat každou novinku, co u nás vyjde, ale mezi ostatními komiksáky se o těchto knihách skoro neví a to je strašná škoda.

Na závěr krátké útržky toho, o čem jsou jednotlivé příběhy, do kterých je každá kniha dělena.
Příběh 37 - Pořád nevěříme na duchy, možná i proto, že jejich zabití začínají být celkem  reálná.
Příběh 38 - Televizí fraška o duších začíná.
Příběh 39 - Je Ageha skutečné médium anebo co to vlastně hraje za hru?
Příběh 40 - Duchové jsou už i v televizi.
Příběh 41 - Souboj se hodně vyostřil a došlo na lámání chleba.
Příběh 42 - Pravda je konečně venku. Teď jen poslední drobnosti.
Finále - Krásné komorní, smutné i zábavné finále, které pro mě naprosto bezvadně uzavřelo celou sérii.

Komiks "Motýlek 5" zakoupíte se slevou v eshopu nakladatelství Talpress.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Motýlek 1"
"Motýlek 2"
"Motýlek 3"
"Motýlek 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat