2013-08-02

#227: Hrabě Monte Christo - 55 %



Hrabě Monte Christo (The Count of Monte Cristo)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2012 jako "The Count of Monte Cristo" pod indickou značkou Campfire. České vydání má 116 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: R. Jay Nudds podle románu Alexandra Dumase
Kresba: Sankha Banerjee

A máme tu další adaptaci klasického uměleckého díla do podoby komiksu. V životě jsem nečetl "Hrabě Monte Christa" a tomuhle komiksu se podařilo ve mně probudit zájem o tu knihu. Nevím, jestli se k ní dostanu v dohledné době, časově jsem na tom bledě, ale aspoň jsem zjistil, a znovu si tak ověřil, že bych měl klasice věnovat víc času, protože ona skutečně stojí za to. Stále jsem tak přesvědčen o tom, že adaptace klasických děl do komiksu mají smysl, jen v tomhle případě tomu prostě něco chybí. Jako kdyby nešlo o adaptaci jako takovou, ale spíše o výcuc toho, co se v románu stane.
© Grada Publishing, 2013


Právě tady vidím největší problém. Komiks je strašně statický, nemá žádnou dynamiku, a i když zde jsou vypjaté momenty, momenty tragické a emotivní, přesto jsou podány strašně unyle. Je to jednoduše dáno tím, že Alexandre Dumas se v románu mohl rozepsat. To se v komiksu nestalo a čtenář tak dostává skutečně záznam událostí, záznam, který je popisný a nezúčastněný. Román bylo potřeba okleštit, a co z toho nakonec vzniklo, je skutečně jen shrnutí hlavních událostí, které vedly k tomu, že jak autor, tak i postava jsou nesmrtelní. Bohužel ale v komiksové podobě se vlastně jedná jen o celkem luxusní čtenářský deníček s kresbami.
© Grada Publishing, 2013


Vydání samo o sobě ale opět není vůbec špatné. Jsou zde základní informace o Dumasovi, i když pravda, jeho postava byla mnohem kontroverznější, než je zde zmíněno. Pro to bych doporučil komiks "Tři mušketýři" od Petra Kopla, kde se na jeho kontroverzi výrazně naráží a kterou jsem v recenzi na ten komiks také zmiňoval. Vydání "Hrabě Monte Christa" navíc obsahuje ještě historický vhled do událostí ve Francii, který je rozhodně adekvátní, protože historické události jsou pro román zásadní a ne každý je bude znát. V tomhle směru je kniha přínosná a v závěru navíc přináší několik zajímavostí, které se však zase tolik netýkají samotného románu, ale pouze některých jeho prvků.
© Grada Publishing, 2013

Co bych chtěl hodně vyzdvihnout, to je kresba. Neskutečně se k románu a jeho pojetí hodí, není sama o sobě statická, i když se vlastně zase tolik neděje. Navíc v některých momentech naprosto skvěle dokresluje atmosféru, která je sem tam téměř hororová. Trochu se tak alespoň vylepšuje dojem, který je narušen unylým scénářem, jemuž chybí náboj. Musím říct, že provedení komiksu "Únos" se mi přece jen zamlouvalo trochu víc, ale hodně je to dáno tím, že u "Hrabě Monte Christa" si tvůrci ukousli trochu moc velké sousto. Na zpracování komiksové adaptace by bylo třeba trochu více prostoru a trochu lepší zaujetí pro příběh. Nejen jeho shrnutí, ale jeho dramatizace. Kresba by to zvládla, ale chtělo by to jiný scénář.

Komiks "Hrabě Monte Christo" můžete zakoupit na stránkách Grady.

Žádné komentáře:

Okomentovat